Maandag 12/04/2021

Is een golden kredietkaart haar geld waard?

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Kies je bij het aanvragen van een kredietkaart voor een klassieke Visa of Mastercard? Of opteer je veeleer voor een Visa Gold of MasterCard Gold? Wie kiest voor de Gold-variant weet zeker dat hij meer zal moeten betalen voor zijn kaart. Maar is ze die extra bijdrage wel waard?

Klassieke kaart biedt basisdiensten

Aankopen betalen met een kredietkaart biedt enkele voordelen. Vooreerst worden alle betalingen slechts eenmaal per maand van de rekening gehaald. Dat gebeurt doorgaans pas de volgende maand zodat je nog even krediet krijgt. Vandaar trouwens de naam kredietkaart. Voorts komen alle uitgaven mooi op een overzicht.

Maar daar stoppen de gelijkenissen tussen de diverse kaarten. Elke bank bepaalt immers de verdere kenmerken van haar kaarten. Zo heeft de klassieke MasterCard van Argenta, die gratis wordt afgeleverd en een standaard uitgavenlimiet van 1.250 euro per maand heeft, geen extra's. Bij Beobank, waar voor de kaart 5 euro betaald moet worden en waar de standaard uitgavenlimiet 2.500 euro per maand bedraagt, is aan de kaart dan weer een aankoopverzekering verbonden. Die houdt een dekking in tegen diefstal en schade voor goederen met een eenheidswaarde van meer dan 50 euro die met de kaart werden betaald. De schade moet zich dan wel voordoen binnen de 200 dagen na aankoop of aflevering, de maximale tussenkomst van de verzekeraar bedraagt 1.000 euro per schadegeval.

Golden kredietkaart biedt ruim dienstenpallet

Wie voor een Golden kredietkaart opteert, krijgt vooreerst een hogere maandelijkse uitgavenlimiet. Dat geeft meer ruimte aan wie soms grote aankopen doet. Verder is er een uitgebreider pallet aan diensten aan verbonden, maar ook hier stelt elke bank dat pakket volgens eigen inzichten samen. Zo biedt de Golden MasterCard van Argenta, waarvoor 40 euro moet betaald worden en waarvoor de standaard uitgavenlimiet 5.000 euro per maand bedraagt, extra verzekeringen zoals een reisannulatieverzekering (tot 5.000 euro terugbetaald), een reisongevallenverzekering, bijstand als je op vakantie ziek wordt of gerepatrieerd moet worden, een verzekering tegen beschadigde online aankopen (tot 1.500 euro per jaar) en de verlenging van de wettelijke waarborg op gekochte goederen met een jaar. Bij Belfius biedt de MasterCard Gold onder meer een reisannulatieverzekering tot 6.000 euro en is er een aankoopverzekering tot 10.000 euro per jaar. De kostprijs van de Golden kaart bedraagt hier 50,16 euro.

De vraag die je moet stellen, is dus: krijg ik voldoende waar voor de extra bijdrage die ik moet betalen voor een Golden kredietkaart? Misschien is dat het geval. Je kunt immers een aantal andere verzekeringen zoals een reisannulatieverzekering uitsparen.

Kijk ook naar de kleine lettertjes

In elk geval doe je er goed aan om voor alle voordelen die je zowel bij de klassieke kaart als bij de Golden-variant krijgt goed naar de kleine lettertjes te kijken. Zo geldt de aankoopverzekering voor online aankopen bij de kaarten die door Keytrade worden uitgegeven slechts voor producten met een eenheidswaarde tussen 75 en 500 euro. Ze mogen niet werden gekocht via een veilingsite, niet aangekocht zijn met het oog op doorverkoop en het mag niet gaan om goud- en zilverwerk of sieraden van meer dan 150 euro. De tussenkomst van de verzekeraar wordt bovendien beperkt tot 500 euro per artikel en per verzekeringsjaar.

Een overzicht van welke diensten precies aan een kredietkaart zijn verbonden en hun prijs vind je op Spaargids.be.

Lees op Spaargids.be ook

- KBC haalt uitgaven met kredietkaart desnoods in schijven van de rekening
- Welke kredietkaart kies je: Visa of MasterCard?
- Voorafbetaalde kredietkaart: nuttig, maar ook beperkingen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234