terreur
Is dit 'vader' van Europese tak IS?
Abdelhamid Abaaoud was niet de grote chef van de terreurcomplotten waarbij hij betrokken was. Hij had ten tijde van de verijdelde aanslag in Verviers een leider boven zich staan die 'Padre' werd genoemd.
Hij wordt terloops vermeld in het vonnis van het proces over het verijdelde complot in Verviers. Maar 'Padre' is wel de hoogste in rang van alle IS-terroristen die in dat 200 pagina's lange document staan opgesomd. Hoger zelfs dan de Marokkaanse Belg die ooit werd bestempeld als oorlogsminister van de Islamitische Staat, Abdelhamid Abaaoud uit Molenbeek. Afgetapte telefoontjes maken duidelijk dat Abaaoud moest luisteren naar de orders van 'Padre'. Dat staat uitdrukkelijk in het vonnis vermeld.
Zo belde Abaaoud op 2 januari 2015 - dertien dagen voor het complot van Verviers werd verijdeld - met een van zijn handlangers in België. "De baas zegt dat jij je wat koest moet houden", vertelde Abaaoud hem. "Dat je moet stoppen met te veel te praten." Waarop de ander boos reageerde en Abaaoud vroeg om 'Padre' terug te bellen en te zeggen dat hij iemand anders dat verwijt moest maken. "Het is iemand daar bij hem die praat over mij", fulmineerde de handlanger, duidelijk doelend op iemand in Syrië.
Elite van IS
Een tweede telefoontje waaruit blijkt dat 'Padre' aan het hoofd stond van het complot, vond plaats op 13 januari 2015. Toen belde Soufiane Amghar, een van de terroristen die twee dagen later zouden worden gedood tijdens de politieactie in Verviers, met Abaaoud, die toen in Griekenland zat. "'Padre' heeft gezegd dat jij zult verwittigen zodra we met tien zijn", klonk het. "Dat heeft hij toch gezegd, nietwaar? Ik vraag het je omdat het daarvan afhangt wanneer het hier begint, zie je?"
Meer is er over 'Padre' echter nooit bekend geraakt, zelfs niet uit welk land hij stamt. 'Padre' behoorde niet tot de beklaagden van het proces van vorig jaar en op de vraag of zijn identiteit al kon worden achterhaald, kreeg Het Laatste Nieuws vorige week nog een negatief antwoord van het federaal parket. Maar in de archieven van Facebook-accounts die Syrië-strijders ooit hebben gebruikt, vond de krant een foto van een man die in 2015 als 'Padre' werd aangesproken. Een man die bovendien poseerde met Younes, het tienerbroertje van Abaaoud.
De man op de foto is Dniel Mahi, een dertigjarige Belg uit Molenbeek. Hij bedient zich ook van de schuilnaam 'Abu Idriss' en stamt uit Nador, een stad in het noorden van Marokko waar Spaans nog vaak de tweede taal is. Dat zou kunnen verklaren waarom hij het Spaanse woord voor vader als roepnaam kreeg opgeplakt. Geweten is dat Mahi naar Syrië reisde op 20 januari 2014. Dat is dezelfde dag waarop Abaaoud een tweede keer vertrok, nadat hij zijn broer Younes aan de schoolpoort had opgepikt.
Andere Facebook-foto's tonen aan dat Mahi in Syrië deel uitmaakte van Katibat Al-Battar, de elite-eenheid binnen IS waartoe ook Abaaoud behoorde en waaruit er volop werd geronseld om terreur in Europa te plegen. Tot nu toe viel de naam van Mahi uiterst zelden in de aanslagdossiers. Toch lijkt hij bij meerdere complotten betrokken, te beginnen met de schietpartij van Mehdi Nemmouche op 24 mei 2014 in het Joods Museum in Brussel. Die aanslag kostte vier mensen het leven en geldt als de eerste terreurdaad van IS in Europa.
Geruchten
Dat Nemmouche niet op eigen houtje handelde, zoals aanvankelijk werd gedacht, blijkt uit een telefoontje dat hij vier maanden eerder met Abaaoud pleegde. Nemmouche verbleef toen in Turkije en Abaaoud in ons land. Abaaoud was echter niet de eerste met wie Nemmouche op 16 januari 2014 probeerde te bellen. "Hij had eerder al getracht om Dniel Mahi aan de lijn te krijgen", zo onthulde het Parijse Centre d'Analyse du Terrorisme onlangs in een uitvoerig rapport over de IS-terreur. Daarin werd Mahi omschreven als "een naaste vriend van Abaaoud".
De kans bestaat dat Mahi ook betrokken was bij een poging om de Fransman Reda Hame tot een aanslag in Europa te bewegen. Die was in juni 2015 vanuit Syrië op pad gestuurd om een bloedbad aan te richten, maar werd tijdig onderschept. Tijdens de politieverhoren verklaarde Hame dat Abaaoud een van zijn opdrachtgevers was. Abaaoud zou hem een nummer hebben meegegeven dat hij moest bellen zodra hij was aangekomen. Daarbij stond het woord 'papa' vermeld - wat dus ook op 'Padre' zou kunnen slaan.
Tekenen dat Mahi ook een hand had in de terreur van Brussel en Parijs ontbreken nog. In die dossiers viel de naam van 'Padre' ogenschijnlijk niet. Dat zou kunnen komen doordat hij intussen was gesneuveld in Syrië. Er zijn geruchten in die zin, al staat niet vast of die betrouwbaar zijn. Maar omdat het bloedbad in Brussel al ten tijde van Verviers werd voorbereid - wat blijkt uit schetsen van een terrorist op Zaventem die op Abaaouds Griekse schuiladres zijn gevonden - is de kans wel groot dat Mahi daar toen ook een rol in had.