Zaterdag 20/07/2019

Is dit kunst?

Adrià werd meermaals benaderd om aan kunstprojecten mee te werken. Dikwijls weigerde hij, soms zei hij ja. Een van de belangrijkste samenwerkingen was de DOCUMENTA, de belangrijkste tentoonstelling van actuele beeldende kunst in de wereld. In 2007 was de leiding in handen van het echtpaar Roger-Martin Buergel, dat op het idee kwam om Adrià uit te nodigen. Níét als kok van de Documenta, maar als volwaardig deelnemer. Hij had maanden nodig om na te denken over hun voorstel, en toen kwam hij met het volgende: hij zou niet de competitie aangaan met de beeldende kunstenaars in het Fridericianum, maar hij zou zijn kunsten tonen in de elBulli-keuken in Roses. Die werd aldus een paviljoen van de Duitse tentoonstelling. Elke dag werden er kunstliefhebbers uitgenodigd om zijn menu van meer dan dertig gangen te proeven, en er achteraf hun bevindingen over op te schrijven. Hij maakte er een boek van samen met kunstenaar Richard Hamilton. Hierin is goed de evolutie te zien die zijn keuken doormaakt: in 1984 werd Adrià chef de cuisine in elBulli, en zijn eerste gerechten zijn mediterraan geïnspireerd. De ingrediënten zijn nog herkenbaar: tomaten, sardientjes, lamsribbetjes vullen grote borden. Vanaf 1994 begint hij met zijn eigenzinnige creaties en technieken, en zie je hoe hij zich begint te amuseren met verschillende vormen van voedsel: in hoorntjes, op stokjes, in doorschijnende blokjes, in schuimwolken, takjes of in 'blobs'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden