Woensdag 18/05/2022

Dendermonde

Is Denderleeuw het Molenbeek van de Denderstreek? "Mensen kennen elkaar niet en dat brengt angst teweeg"

De voetgangerstunnel onder de treinsporen in Denderleeuw blinkt uit in properheid. Beeld thomas legreve
De voetgangerstunnel onder de treinsporen in Denderleeuw blinkt uit in properheid.Beeld thomas legreve

Niet criminaliteit, maar angst heeft Denderleeuw in zijn greep. Zestig procent van de inwoners beweert ’s avonds niet meer op straat te durven komen. Wat is er aan de hand in het ‘Molenbeek van de Denderstreek’? "Mensen geven anderen geen kans om elkaar te leren kennen."

Tim Van der Mensbrugghe

De gevaarlijkste plek van Denderleeuw blinkt uit door haar properheid. In de voetgangerstunnel onder de negen treinsporen slingert amper vuilnis rond. Geen luttel streepje graffiti ontsiert de wanden. Aan de zuidelijke uitgang ligt één verfrommeld pakje sigaretten – niet voor lang, want zelfs op zondag loopt een man afval te rapen.

Enkel de talrijke bewakingscamera’s verraden dat dit geen gewone tunnel is. Op elk perron houden twee camera’s de trappen naar beneden in de gaten. Het grootste misdrijf dat ze constateren, is dat fietsers een verbodsbord negeren.

Toch wijst een groot deel van Denderleeuw naar deze tunnel als een te mijden plek. Volgens een enquête van Het Nieuwsblad durft ruim 60 procent van de Denderleeuwenaars ’s avonds niet meer buiten te komen op sommige plaatsen. De buurt van het station zou levensgevaarlijk zijn. “Het Molenbeek van de Denderstreek”, zo noemen inwoners de Oost-Vlaamse gemeente van 20.000 inwoners.

Een man met een kleurrijk T-shirt lijkt niet ineen te krimpen van de schrik. “Ik denk dat het onveiligheidsgevoel vooral wordt opgeklopt door politici en sociale media”, haalt Tim (37) zijn schouders op. “Ik woon hier in de buurt, ik ben regelmatig laat thuis na mijn werk, maar ik heb hier nog nooit iets meegemaakt. De bevolking van Denderleeuw is heel multicultureel. Sommigen willen de criminaliteit daarop afschuiven.”

In de voetgangerstunnel verdrijft een meneer van Securail de tijd op zijn smartphone. “Ja, nu is het hier rustig, maar ge zou het eens moeten meemaken als het donker wordt”, zegt hij. “Allemaal vreemdelingen. Opeens zijn daar. Die jongeren hangen rond, ze dagen mensen uit. Ze zitten op de trappen in de tunnel.” De meneer van Securail wijst op de snelle spoorverbinding met de hoofdstad. “Als ze een fiets stelen, staan ze op twaalf minuten in Brussel.”

Op zijn smartphone toont hij het Facebook-profiel van Kristof Slagmulder, buurtbewoner en gemeenteraadslid van het Vlaams Belang. “Hij houdt bij wat hier allemaal gebeurt. Het is de waarheid.”

Vlaams Belang

In de buurt van het station zie je redelijk veel mensen rondkuieren met een donkere huidskleur. Carina (27), een vrouw van Liberiaanse afkomst, staat te wachten op haar bus. “Vijf jaar woon ik nu in Denderleeuw en het is hier veiliger dan in Brussel. Hier kun je ’s avonds rondwandelen zonder dat je je moet omdraaien om te kijken of er iemand achter je loopt. De voorbije twee jaar wonen hier wel meer buitenlanders, ook meer asielzoekers uit Syrië. Vaak geven mensen anderen geen kans om elkaar te leren kennen.”

Een zwarte jongen zit op zijn fiets een sigaret te roken. Onveilig voelt Niel Van der Wilt (19) zich niet. “Als er eens iets gebeurt, blazen ze dat op", schudt hij het hoofd. "Ja, er hangen jongeren rond, maar dat is ook het enige wat ze doen.”

Niel verwijst ons door naar zijn moeder Inge Ranschaert (51), die actief is bij de lokale afdeling van Groen. “Ik zit in een rolstoel. Ik kan mij op geen enkele manier verweren, maar twee of drie keer per week ga ik alleen naar het station en ik heb mij nog nooit onveilig gevoeld”, verklaart Inge.

Waarom is dat bij andere mensen dan wel zo? “Het Vlaams Belang staat hier heel sterk. Het onveiligheidsgevoel wordt gestimuleerd door racisme. De populatie is in korte tijd enorm veranderd. In sommige wijken wonen nu veel meer migranten”, legt Inge uit. “Mensen kennen elkaar niet en dat brengt angst teweeg. Er zíȷ́n incidenten geweest, maar het wordt zeer snel op kleur gespeeld. Mijn eigen kinderen worden nu vaker dan tien jaar geleden geconfronteerd met racistische opmerkingen.”

“Als mensen zich onveilig voelen, moet je daar iets aan doen”, stelt Jo Fonck (sp.a), sinds vorig jaar burgemeester van Denderleeuw. Hij liet onderzoeken of het onveiligheidsgevoel voortkwam uit een toenemend aantal misdrijven. “We hebben onze criminaliteitscijfers vergeleken met andere steden in Oost-Vlaanderen en daar kwamen wij als beste uit. Toch kun je het gevoel van de mensen niet negeren. Daarom richtten we een buurtinformatienetwerk op en overleggen we met scholen in de buurt. We pakken verwaarlozing en leegstand aan. Vaak gaat het ook om kleine dingen, zoals onkruid op straat. Daarnaast investeren we in camera’s.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234