Autosalon
Is de bezoeker van het Autosalon ook milieubewust? “Milieu? Daar doe ik niet aan mee”
Luttele dagen nadat ruim 12.000 jongeren op straat kwamen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen, lokt het Autosalon in Brussel opnieuw duizenden autoliefhebbers. Liggen zij ook wakker van de voetafdruk van hun bolide? “Een auto moet vooral mooi zijn. En snel.”
“Een auto is vrijheid.” Met die boutade slaan autoverkopers hun klanten om de oren. Maar een auto is ook fijnstof. Vervuiling. Een voetafdruk van een grootte die anno 2019 niet meer zo vanzelfsprekend is. Automerken zetten steeds meer in op elektrische wagens en pakken daar ook graag mee uit. Maar zijn de talrijke bezoekers van het Brusselse Autosalon – daags nadat duizenden jongeren door Brussel trokken om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen – daarmee bezig?
Om kwart over elf is het al aanschuiven aan de kassa van ingang A. Wie van auto’s houdt, moet in de file staan. En wie van heel chique auto’s houdt, moet in hal 1 nog eens bijbetalen: daar staan de zogeheten Dream Cars. Bolides die glanzen als brillantine en het epitheton ‘Koning Auto’ opeisen: machines van Bentley, Jaguar, Rolls Royce. En Porsche. Hier prediken de hogepriesters van de hoogmis van de auto.
Sommigen komen hier enkel om van de schoonheid te genieten, zoals Christian Mareen (45) en zijn 16-jarige zoon Arno, die een fascinatie heeft voor sportwagens. “Mij kan het niet echt bekoren”, zegt Christian. “En het budget hebben we ook niet. Bovendien sta je met zo’n sportwagen óók in de file.” Anderen komen hier wel degelijk op prospectie voor een aankoop. Zoals Wim Heyndrickx (52) en David Susten (55), twee “echte Bourgondiërs” met een voorliefde voor Porsche. “We gaan zelfs samen op weekend naar de Porsche-fabriek”, lachen ze.
Heyndrickx rijdt met een Porsche Panamera, Susten heeft twee Porsches in de garage staan. “De bedoeling is dat daar een derde bijkomt.” Een elektrische wagen kopen? Uitgesloten. “Dat kun je niet horen. Die maken geen lawaai”, zegt Susten. Ze voldoen volgens Heyndrickx niet aan het gevoel dat je in de auto – of op een motor – moet hebben. Ook op dat vlak zijn de twee echte liefhebbers: zo rijdt Heyndrickx met een Harley-Davidson. Wat denkt hij ervan dat zelfs het merk van de ronkende motoren tegenwoordig een elektrisch model heeft? “Zwijg me daarvan”, zucht hij.
Ook jongere autofielen delen die mening. “Milieu? Daar doe ik niet aan mee”, zegt de 21-jarige Nick De Loose, die een Jaguar inspecteert. “Een auto moet mooi zijn. En snel. Daarom is een Tesla nog wel oké.”
Geen benzine betalen
In hal 3, bij een elektrische Kia, staat een ander publiek. De 23-jarige Christopher Morales overweegt wel een meer milieuvriendelijke wagen te kopen. “Ik ben niet per se erg bezig met het klimaat”, geeft hij toe, “maar als we iets voor het milieu kunnen doen, waarom niet? Op lange termijn is het ook voordelig, want je hoeft geen benzine te betalen.”
Dat is ook wat Leonie Kuijten (49) en Marly Seijkens (49) uit Eindhoven motiveert. De familie Seijkens bezit twee BMW’s – een i3 (elektrisch) en X5 (hybride). Ze komt kijken naar de nieuwe BMW Z4, want de bedoeling is dat de i3 weldra naar haar dochter gaat, die net haar rijbewijs behaalde. “Dan kan zij elektrisch gaan rijden. Maar ze is niet echt bezig met het milieu. Een elektrische wagen is gewoon goedkoper voor haar.” Zelf zijn ze wél steeds meer bezig met het klimaat, zeggen de twee dames. Al is de Z4 géén elektrische auto. “Maar het is een cabrio”, glundert Seijkens. “En hij is zo mooi.”
Tot spijt van de klimaatspijbelaars: ecologie is voor de meeste kopers nog steeds geen prioriteit. “Pas op, milieubewustzijn, we zijn daar wel mee bezig”, zegt Susten. Maar het produceren van een elektrische motor is ook vervuilend, legt de Porsche-fanaat uit. “Dat is een heel toxisch proces.”
Dus nee, een elektrische auto zit er niet in. Susten: “Daarvoor schiet de infrastructuur in dit land te kort. De reikwijdte van zo’n auto is beperkt, en er zijn te weinig laadpalen. Wat zeg ik? Geen laadpalen. En als je er één vindt, staat er een idioot verkeerd voor geparkeerd.” Heyndrickx: “We komen trouwens nu al elektriciteit tekort, in de winter. En dan moeten we nog eens allemaal elektrisch gaan rijden?”