Vrijdag 20/05/2022

Brits Koningshuis

Is Buckingham Palace wel klaar voor Meghan Markle, de aanstaande van prins Harry?

Meghan Markle tijdens een fotoshoot voor 'Miami Living Magazine', 2015. Beeld Contour by Getty Images
Meghan Markle tijdens een fotoshoot voor 'Miami Living Magazine', 2015.Beeld Contour by Getty Images

Schrander en charmant, met Amerikaans-Afrikaanse roots. Een relaxte feministe van bescheiden komaf die knap speecht en van wie wordt verwacht ‘het establishment de 21ste eeuw binnen te loodsen’. Actrice Meghan Markle (36), de aanstaande van de Britse prins Harry, lijkt wel een soort Obama.

Barbara Debusschere

Niet zo lang geleden moest ze elke ochtend via de koffer in haar auto klimmen om naar haar job in de onderbuik van de film­industrie in L.A. te rijden. De deuren waren kapot en ze had geen geld om die te laten herstellen. Vandaag treedt Meghan Markle (36) toe tot het kransje vrouwen dat wereldwijd permanent wordt gefotografeerd, becommentarieerd, geadoreerd en bekritiseerd, maar toch niet de top van Hollywood uitmaakt: Europese royalty. Britse dan nog wel, de variant die de meeste aandacht trekt.

Door Harry te trouwen, volgt de in Los Angeles geboren en getogen Markle duidelijk haar hart. Ze geeft er zelfs haar passie, acteren, voor op. Maar enkel en alleen door wie ze is, prikt de Amerikaanse meteen ook een fiks gat in de bubbel van het stijfdeftige Britse koningshuis. Harry’s moeder Diana begon daar als eerste mee. De ‘moderne’ William en Kate zetten dat verder. Maar met Meghan Markle waait een nog veel frissere wind Buckingham Palace binnen.

Niet dat ze een rebel is. Hun eerste tv-interview bij de aankondiging van hun verloving toont Markles respect voor Harry’s befaamde grootmoeder. “Het is ongelooflijk om haar zo te leren kennen. Het was een grote eer om tijd met haar door te brengen; ze is een geweldige vrouw”, zegt ze.

Van sloppenwijk tot filmset

De ‘Californische hippie’ zoals ze zichzelf ooit omschreef, is vooral een zelfverzekerde vrouw van de wereld voor wie er simpelweg geen afstand is tussen wie geld, macht en status bezit en wie dat niet heeft. “Ban-Ki moon (toenmalig VN-secretaris-generaal, red.) is gelijk aan de stagiaire bij de VN die ervan droomt zijn hand te schudden”, zo verwoordde ze dat in 2015 in haar bevlogen speech als vrouwen­rechten­ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Markle, die sinds haar elfde opkomt voor vrouwenrechten, voelt zich in alle mogelijke milieus als een vis in het water. Op de set van blockbuster-serie Suits en bij de yoga­fanaten en sociaal werkers die de vrienden zijn van haar moeder. Als vriendin van Serena Williams en als vrijwilliger bij daklozen in L.A. Op film­sets met miljoenenbudgetten en in Indiase en Afrikaanse sloppenwijken. In Toronto, waar Suits opgenomen wordt, en in Buenos Aires, waar ze een jaar stage liep op de ambassade na haar universitaire studies theater en internationale betrekkingen. Op de rode loper, bij de Rwandese president Paul Kagame en in vluchtelingenkampen.

En nu dus ook op de thee bij de Britse Queen en in de armen van prins Harry. Naar verluidt was ze bij hun eerste ontmoeting helemaal niet onder de indruk van zijn blauw bloed, maar wel van “zijn schattigheid”.

Zelfs de berucht vileine Britse rioolpers slaat Markle niet uit haar lood. Na iets te veel in modder gedrenkte clickbaits over haar kwam Harry met een striemende vingerwijzing aan het adres van The Mirror en co. Zelf liet Markle de heisa veel soevereiner van zich afglijden dan haar prinselijke lief. “Ik lees die pers niet”, zei ze aan Vanity Fair.

Prikkelpop

Markle is met andere woorden niet snel omver te blazen en gaat moeiteloos om met zowel de elite als met mensen van bescheiden komaf. Maar misschien is haar belangrijkste eigenschap wel dat ze belichaamt dat niets zwart-wit is. Dat je zowel een sexy tv-ster kunt zijn als een uitgesproken feministe. Zowel een actrice die begon in een dommig rolletje als prikkelpop in een snel-rijk­spelletjes­programma als een intelligente idealist. Zowel een stijlprinses als een activist die ijvert voor toegang tot drinkbaar water waar dat nog altijd geen evidentie is. Zowel iemand die een scheiding – van producer Trevor Engelson – doormaakte als iemand die in het meest romantische huwelijk ter wereld stapt.

Iemand ook die zelf niet zwart en niet wit is.

Piepjong al leerde Markle dat ze “niet in één vakje” thuishoort. Met haar blanke vader, Thomas Markle, een hard­werkende licht­regisseur die haar na school meenam naar de set van tv-serie Married with Children, waar ze het acteervirus te pakken kreeg, en haar Afro-Amerikaanse moeder, Doria Ragland, yoga­lerares en sociaal werkster, wist de elf­jarige Meghan niet wat ze moest aankruisen in een bevolkings­onderzoek op school. ‘Blank’ of ‘zwart’? Blank aankruisen voelde als verraad tegenover moeder. Zwart als verraad tegenover vader. Dus kruiste ze niets aan. Haar ouders, die na hun scheiding toen zij zes was vrienden bleven, steunden haar volop. Gaven mee dat in een vakje passen niet hoefde. Kochten een set zwarte en blanke poppen en maakten zo een gemengde poppenfamilie voor haar.

Het racisme dat haar moeder soms onderging, raakte haar diep en zelf moest ze leren omgaan met het feit dat zij ‘niet blank en ook niet zwart is’. Wat was ze dan wel? Ook als actrice speelde haar dat parten. “Ik deed auditie voor rollen als latina, zwarte of blanke maar viel uit de boot. Ik was niet het ene, en ook niet het andere.”

Maar Markle omarmt haar roots: de arme koolmijnwerkers die uit Ierland of Groot-Brittannië naar de VS migreerden aan vaders kant en de harde knokkers, huisbedienden en fabrieks­arbeiders die zich uit de ellende van de slavernij in Georgia hadden onttrokken aan moeders kant. En toen de producenten voor Suits een actrice zochten voor de rol van een juridisch assistente met een zwarte vader en een blanke moeder die ‘scherp en bijtend is maar altijd aaibaar blijft’, kwam ook voor haar na lang ploeteren eindelijk een job tevoorschijn die haar op het lijf geschreven is.

Doorleefd activisme

Al wil ze dat lijf niet te veel inzetten. Ze deed weleens een pikante scène, maar in 2014 zei Markle aan de Suits-producenten dat ze het gehad had met “al die scènes waarin ze enkel een handdoek om zich heeft. Dat weiger ik voortaan.”

Want niet alleen sociale bevlogenheid maar ook feminisme kreeg ze van jongs af mee. “Ik ben opgevoed als wereldburger met een sociaal geweten. Op mijn elfde schreef ik een zeepfabrikant omdat ik gechoqueerd was door hun tv-spot waarin werd gezegd dat ‘alle vrouwen vechten tegen vettige kookpotten’. Niet veel later vervingen ze ‘vrouwen’ door ‘mensen’. Ik voelde hoe krachtig het is om op te komen voor gelijkwaardigheid en ben dat blijven doen”, zo zei Markle in haar VN-speech.

Haar rol bij de Verenigde Naties neemt ze erg serieus. “Ik wil geen dame die luncht, zijn”, zegt Markle. “Ik wil mijn roem inzetten om de veranderingen te belichamen die ik in de wereld wil zien”, schreef ze in Elle. “Ook mijn (ondertussen afgevoerde, red.) lifestyle­website The Tig was een manier om jonge meisjes, dol op mode­tips, sociaal bewustzijn bij te brengen met af en toe thema’s die belangrijker zijn dan selfies.”

Dat ambassadeurschap bij de VN en haar zitje bij ngo’s zoals World Vision Canada en One Young World moet ze nu wel opgeven. Toch is het ondenkbaar dat Markle haar doorleefde activisme, dat ze bovendien deelt met Harry, opbergt.

“Meghan krijgt altijd wat ze wil”, zeggen vrienden. Ze heeft nu haar prins. Maar het lijkt onvermijdelijk dat de nieuwste Britse royal zich met haar visie, ervaring en Californische openhartigheid zal blijven inzetten voor wie zeer ver moet leven van de luxe en privileges die zij nu krijgt.

De vraag is dan ook niet of Meghan Markle klaar is voor de koninklijke familie, maar of de koninklijke familie klaar is voor Meghan Markle.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234