Zaterdag 11/07/2020

Religie

Is Avatar de nieuwe scientology? Na Nederland kent ook België bezorgde familieleden

Ex-scientologylid Harry Palmer richtte Avatar op in 1986.Beeld RV

In ons land besteden mensen al jaren duizenden euro’s aan Avatar, een training in zelfontplooiing gebaseerd op de leer van een omstreden ex-scientology-aanhanger. In Nederland is sprake van infiltratie in scholen en gemeentebesturen. 'Wij doen gewoon aan selfempowerment', zegt een Belgische Avatar-trainer.

"Wil je vrij zijn van oude beperkingen die je ongelukkig maken? Een hogere, wijzere en vreedzamere versie van jezelf ervaren? En wil je uitstijgen boven het verdriet en de strijd van de wereld en zien wat er werkelijk gaande is?". Dan is er Avatar. 

Althans zo stelt de online introductie van een Avatar-cursus, een zelfontplooiingsprogramma dat wordt gelinkt aan scientology en waarover in Nederland ophef is ontstaan.

Wizards

In zes Nederlandse ‘democratische scholen’, particuliere instellingen waar leerlingen veel inspraak krijgen, werken leden van de Avatar-beweging, zo bericht de Nederlandse krant NRC. Volgens de krant gaat het om 'infiltratie'. Zeker drie gemeentesecretarissen (schepenen in Nederland) zouden de status hebben van 'wizard', de hoogste eer die je binnen de Avatar-beweging kunt behalen.

Hoewel dat eerder vaag en zweverig klinkt, heerst er in Nederland ongerustheid. Avatar zou een scientology-afsplitsing zijn en kenmerken hebben van een sekte. Bovendien blijkt dat twee ‘wizards’ met hoge posities in stadsbesturen hun ambtenaren avatar–trainingen lieten volgen op kosten van de gemeenten.

De kostprijs van zo'n training is niet vaag of zweverig. De kennismakingscursus kost 278 euro en de vervolmakingscursussen 555 euro en
 1636 euro. Wie het tot 'wizard' wil schoppen, heeft in totaal 15.000 euro nodig.

Het Meldpunt Sektesignaal van het 
Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid vraagt alvast aandacht voor de kwestie bij de Onderwijsinspectie en bij het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

Ongewenste ervaringen 

Maar is Avatar, in 1986 opgericht door voormalig scientologylid en leraar Engels Harry Palmer, echt problematischer dan pakweg mindfulness?

Volgens Carine Nijs, die in ons land Avatar-cursussen geeft, helemaal niet. “Wij bestaan in België al twintig jaar”, zegt ze. “We werken niet samen met scholen en zijn gewoon een negendaagse selfempowermenttraining. Dat is een reeks oefeningen waarin je jezelf herontdekt en je bewustzijn afstemt op wat je wilt bereiken. Avatar vertelt je niet wat je moet geloven, maar helpt om ongewenste ervaringen in verband te brengen met de overtuigingen die deze ervaringen veroorzaken. Trouwens, op het internet vind je ook gratis oefeningen.”

Uit een reportage uit 2009 van SKEPP (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale) over zo’n cursus blijkt dat het vooral om spelletjes en oefeningen gaat die op het moment zelf sterke sensaties en emoties oproepen. Ze verleggen, zoals in de cognitieve gedragstherapie, tijdelijk de aandacht, maar hebben geen duurzaam effect op langere termijn. “Ik kan mijn patiënten vragen om de hele dag knellende schoenen te dragen. ’s Avonds voelen ze dan grote opluchting”, vat psycholoog Frank Dierickx de methode samen.

Indoctrinatie

Maar sektedeskundigen plaatsen vooral vraagtekens bij de manier waarop de organisatie met je omgaat. De Amerikaanse expert Rick Alan Ross herkent de drie belangrijkste kenmerken van een sekte: er is een autoritaire leider, er is indoctrinatie en de beweging hakt in op je relaties. Ross kreeg al verschillende oproepen van koppels en gezinnen die door Avatar uiteenvielen.

Ook Olivier Faelens van de Belgische vzw Studie- en Adviesgroep Sekten (SAS) zegt: “Al jaren krijgen wij jaarlijks zo'n vijf meldingen van bezorgde familieleden, vrienden en kennissen van iemand die de cursussen is beginnen volgen. Een grote stroming is het niet en we hebben geen weet van infiltratie in scholen of bestuur. Maar we zien wel sektarische kenmerken. Er is altijd een charismatische leider die druk uitoefent, er speelt groepsdruk en er is duidelijk een structuur die maakt dat mensen steeds meer centen uitgeven aan zogenaamde zelfontplooiing.”

De SKEPP- reportage beschrijft het als volgt: “Het werkt als een piramideverkoop. Je wordt er stapsgewijs van overtuigd dat het de moeite loont om je in de schulden te steken, want dat win je zeker terug, onder andere door zelf cursussen te gaan geven. Vrienden en vriendinnen wordt geleidelijk aan vakkundig duidelijk gemaakt dat ze Avatar absoluut nodig hebben om verder te kunnen met hun leven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234