Woensdag 12/08/2020

Is aftreden 'Sexminister' begin van schoonmaak?

Van Weinstein naar Westminster. Onthullingen over seksueel wangedrag van een Hollywood-producer hebben geleid tot een politieke crisis rond onder meer de Britse minister Michael Fallon, inmiddels omgedoopt tot 'Sexminister'.

Defensieminister Michael Fallon zag zich woensdag genoodzaakt af te treden wegens handtastelijkheden, vijftien jaar geleden, en mogelijk vallen er meer politieke kopstukken. "De dam is gebroken," stelt de Ruth Davidson, leider van de Schotse Conservatieven, "en het wordt tijd dat de bezem door de stallen van Augias gaat." Op haar beurt pleitte premier Theresa May voor het einde van de 'kleedkamercultuur'.

De hand laten rusten op de knie van een bevriende en assertieve journaliste. In de erotische geschiedenis van Westminster is het vergrijp dat leidde tot de val van Fallon een bagatel. Decennia hebben de Britten, dankzij kranten als News of the World, gesmuld van verhalen over de seksuele avonturen van politici.

Boys will be boys

Wat te denken van Bob Boothby, de minister die het bed deelde met zowel de vrouw van de premier als met een topcrimineel uit het East End? Of David Mellor, 'the minister of Fun' die zijn Chelsea-tenue aanhad toen hij de liefde bedreef met een Spaanse actrice? De smeuïge en veelgelezen oh-la-la dagboeken van Alan Clark staan vol met erotische observaties, over zijn Labour-rivale die hij graag wil kussen in een bezemkast, over de sensuele enkels van Margaret Thatcher.

Iedereen wist dat Westminster, naast moeder van alle moderne parlementen, een beetje leek op de hofhouding van de hedonistische koning Charles II. Het is altijd een veredelde herenclub geweest van mannen die vanwege het districtenstelsel de hele week weg zijn van hun gezinnen. Boys will be boys, zo luidde het motto van de seksuele gedoogcultuur.

Maar niet langer. "Wat tien, vijftien jaar geleden acceptabel was, is dat nu niet meer", constateerde Fallon, die mogelijk meer heeft gedaan dan het aaien van Julia Hartley-Brewers knieën. Zijn vertrek heeft iets symbolisch. De 65-jarige was het enige lid van Mays kabinet dat nog heeft gediend onder Margaret Thatcher. Met hem is al doende een navelstreng met het verleden doorgesneden.

Op de uitgelekte seksplaaglijst van 36 conservatieve politici die worden beticht van seksuele intimidatie, overspel en merkwaardige seksuele uitspattingen, staan vooral right honourable members van boven de veertig.

Wat voor hen acceptabel was, is dat niet voor de nieuwe lichtingen. En voor het eerst is de jonge garde, voor een groot deel bestaand uit vrouwen, nu in de meerderheid binnen de Conservatieve Partij. De vroege veertigers Tom Tugendhat en Gavin Williamson worden genoemd als mogelijke opvolgers van May. Laatstgenoemde is de nieuwe minister van Defensie.

Deze benoeming - volgens sommigen een zelfbenoeming - is niet zonder risico. Als fractiemanager (Chief Whip, een passende benaming in deze context), weet hij precies welke lijken - of opblaaspoppen - er liggen in de kasten van de Conservatieve Kamerleden.

Die kennis is bruikbaar omdat er mogelijk nog meer onthullingen zullen komen. Zo vecht Mays rechterhand Damian Green om zijn politieke bestaan, nu een partijmedewerkster heeft beweerd dat de dertig jaar oudere politicus zijn hand op haar knie heeft gelegd en suggestieve berichten heeft verstuurd.

De schaduw van Hollywood-producent Weinstein valt niet alleen over de Tories. De Labour Partij is er bijvoorbeeld van beticht een verkrachting van een jonge partijactiviste, zes jaar geleden door een oudere politicus in een Brusselse hotelkamer, in een doofpot te hebben gestopt. En bij de Schotse nationalisten loopt er een Kamerlid rond die twee minderjarige meisjes heeft gekust. Er zal nog veel water door de Theems moeten stromen eer de seksuele reformatie is voltooid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234