Dinsdag 18/05/2021

Orkaan Irma

Irma is geen orkaan meer, maar toch moeten Amerikanen zich schrap zetten

Overstromingen, storm, evacuaties en plunderingen: ook vandaag werd in Florida het openbaar leven zwaar ontwricht door de passage van Irma. Beeld AP
Overstromingen, storm, evacuaties en plunderingen: ook vandaag werd in Florida het openbaar leven zwaar ontwricht door de passage van Irma.Beeld AP

De orkaan Irma is gedegradeerd tot een tropische storm, maar is nog steeds gevaarlijk bij haar doortocht over het noorden van Florida. Plunderingen, grootschalige stroomuitval en evacuaties ontwrichtten het leven er ook vandaag. Buurstaten Georgia en Alabama zetten zich nu schrap voor de storm. Het is nog niet bekend hoeveel levens de orkaan in de VS eiste. In het Caribisch gebied vielen minstens 38 doden, onder wie tien mensen in Cuba.

Irma raasde als een orkaan van categorie 4 al over de eilandengroep Florida Keys en kwam gisteren aan land in Florida. Door de storm kwamen talrijke straten onder water te staan, werden bomen, lantaarnpalen en kranen omvergeblazen en zitten miljoenen gezinnen zonder stroom. De exacte impact van de storm was maandag echter nog niet duidelijk.

President Donald Trump sprak tijdens een rally in Arlington, Virginia, van een storm van een "catastrofale ernst". Hij beloofde hulp aan de slachtoffers van de orkanen Irma en Harvey, die twee weken geleden ernstige overstromingen veroorzaakte in Texas.

"Wanneer Amerikanen in nood zijn, komen de Amerikanen samen", aldus de president. "Wanneer we geconfronteerd worden met ontbering, maakt ons dat hechter, sterker en meer vastbesloten."

Vandaag werd Irma door het National Hurricane Centre opnieuw omgedoopt tot tropische storm, met maximale windsnelheden tot 110 kilometer per uur. Verwacht wordt dat de storm deze avond het zuiden van de staat Georgia zal bereiken en eventueel ook het oosten van Alabama. De weerdiensten verwachten dat de storm tegen morgenmiddag verder zal degraderen tot een tropische depressie.

Evacuaties in Georgia en South Carolina

In Georgia en South Carolina worden overstromingen verwacht, en er werden evacuaties bevolen in de kustgebieden en op de eilanden. In Florida werd in de aanloop naar de komst van Irma een derde van de bevolking geëvacueerd. Meer dan 125.000 mensen werden opgevangen in tijdelijke opvangcentra. In totaal zaten in Florida meer dan 6 miljoen gezinnen en bedrijven zonder stroom; bij één miljoen van hen zijn de problemen ondertussen opgelost, aldus energiebedrijf FPL.

Een beeld uit Hollywood, Florida. Beeld Photo News
Een beeld uit Hollywood, Florida.Beeld Photo News

Op de internationale luchthaven van Miami zullen de passagiersvluchten waarschijnlijk morgen hernomen worden. In Orlando, Fort Lauderdale en Tampa is het vliegverkeer stilgelegd.

Zo'n 5,8 miljoen huishoudens in het zuiden van de VS kwamen door de storm zonder elektriciteit te zitten. Er zijn zo'n 17.000 reparateurs naar het gebied gestuurd. Ook moesten zo'n 6,5 miljoen mensen op last van de autoriteiten evacueren. Dat is ongeveer een derde van de bevolking van Florida. Verder zijn duizenden vluchten geschrapt.

Miljoenen mensen zonder stroom

Onder meer het vliegveld van Miami liep waterschade op en kan mogelijk morgen pas weer open. In de stad zelf staan de straten blank, zijn bomen omgewaaid en is er schade aan huizen. Zo'n 5,8 miljoen mensen zitten zonder stroom.

De orkaan bereikte gisterenochtend de Keys, een sliert eilanden aan de zuidkust van Florida en zette daar de verbindingsweg met de rest van de staat onder water. Veel inwoners hadden de eilanden verlaten voordat de orkaan aan land kwam, maar tienduizenden achterblijvers hadden dekking gezocht in opvangplaatsen.

Orkaan Irma zet de straten van Miami blank. Beeld Photo News
Orkaan Irma zet de straten van Miami blank.Beeld Photo News

Ook Miami voelde de kracht van de orkaan, al boog het oog van de superstorm af naar de westkust van Florida. Irma kwam daar bij Marco Island aan land. Hoge golven sloegen over de boulevard, met als gevolg dat steeds meer straten onderliepen. Op sommige plaatsen stond het water ruim een halve meter hoog. Door de harde wind werden enkele bouwkranen omver geblazen.

Via de westkust trekt Irma richting het noorden. In kustplaatsen als Naples, Fort Meyer en Sarasota zorgt het snel stijgende water voor levensbedreigende situaties. Nu de nacht in Florida begint, roept de nationale weerdienst inwoners op om binnen te blijven. "Overstromingen vinden plaats in Florida met orkaan Irma. 's Nachts is het onmogelijk dat te zien", waarschuwt het weerinstituut.

Het centrum van Irma zal door Florida naar het zuiden van Georgia gaan en en vanavond en morgen verder trekken richting Alabama, is de prognose.

Plunderingen

Niet alle schade werd veroorzaakt door natuurgeweld. De politie in de county Miami-Dade heeft al 29 mensen gearresteerd op verdenking van plunderingen en inbraken.

In Fort Lauderdale toonde een lokale nieuwssite beelden van plunderaars die het noodweer trotseerden om een winkel met sportartikelen leeg te roven. Naar aanleiding van de beelden zijn negen mensen gearresteerd in Fort Lauderdale, aldus de plaatselijke politie.

Tornado's

Tijdens het overtrekken van de orkaan vormden zich ook enkele tornado's. Zeker drie mensen vonden de dood bij verkeersongelukken als gevolg van de zware windstoten. De orkaan was wat afgezwakt, maar nam op weg naar Florida boven het warme zeewater weer toe in kracht. Op het moment dat de orkaan de Keys trof, was Irma weer opgewaardeerd tot categorie 4, met windsnelheden tot zo'n 215 kilometer per uur.

null Beeld Infografieken Nederland
Beeld Infografieken Nederland

Vooral in Naples en de iets noordelijker gelegen kuststeden St Petersburg en Tampa wachtten de inwoners gespannen de komst van de orkaan af. Bij Naples en omgeving begon het water gisteren (Belgische tijd) snel te stijgen. De meteorologische dienst waarschuwde voor een vloedgolf van 3 tot 4,5 meter. "Dit is verwoestend en zal je huis verzwelgen", aldus gouverneur Scott. Mensen kregen de waarschuwing zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken naar hoger gelegen land.

Een aangespoelde boot in Miami. Beeld AFP
Een aangespoelde boot in Miami.Beeld AFP

Stroomstoring

Meer dan drie miljoen huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom. Volgens het grootste energiebedrijf van Florida heeft het weken de tijd nodig om alles te herstellen.

Om hulp via de federale overheid te vergemakkelijken heeft president Donald Trump Florida tot rampgebied uitgeroepen. Volgens Trump loopt de samenwerking tussen de hulpdiensten voorspoedig, maar "het slechte nieuws is dat dit één groot monster is".

Dodelijke doortocht Caribisch gebied

Irma hield in het hele gebied al verwoestend huis. Zeker tien mensen kwamen afgelopen weekend op Cuba om het leven gekomen toen de orkaan Irma over het eiland raasde, lieten de autoriteiten vandaag weten. Het aantal doden in het Caribisch gebied door de verwoestende storm komt daarmee op 38.

De slachtoffers kwamen om door verschillende oorzaken zoals door ongevallen, ingestorte gebouwen en door het niet opvolgen van orders om te evacueren uit bepaalde gebieden in de provincies Havana, Matanzas, Sancti Spiritus en Ciego de Avila, waar Irma het hardst toesloeg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234