Protest Iran
Iran zou op demonstranten hebben geschoten, politie ontkent
In de Iraanse hoofdstad Teheran zou zondagavond met kogels en traangas zijn geschoten op demonstranten. Dat meldt persbureau AP op basis van video’s op sociale media die vandaag naar buiten zijn gekomen.
De Iraanse politie ontkent “zeer beslist” het vuur te hebben geopend op demonstranten. “Agenten van de hoofdstedelijke politie hadden juist opdracht gekregen zich terughoudend op te stellen”, zei de politiechef van Teheran volgens staatsmedia.
The women in Tehran shoot and injured last night in Tehran#IranProtests2020 #FoxNews pic.twitter.com/8Pp3N4vQqp
— @stangestani (@stangestani2) 13 januari 2020
Op sociale media circuleren echter filmpjes waarin schoten te horen zijn in de buurt van protesten. Ook zijn plassen bloed te zien. De echtheid van die beelden is nog niet vastgesteld. Het is heel moeilijk om berichten uit Iran te verifiëren.
‘Leugenaars’
Nadat Teheran dit weekend (na drie dagen van glasharde ontkenning) heeft toegegeven dat de Revolutionaire Garde wel degelijk een Oekraïens passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten, zijn duizenden Iraniërs de straat opgegaan om te protesteren tegen de “leugenaars”.
In Iran worden rouwplechtigheden gehouden voor de slachtoffers van de vliegramp. Die vinden plaats bij het hoofdstedelijke Azadiplein, waar zondag nog mensen demonstreerden tegen hun leiders en de Revolutionaire Garde. Op video’s die op sociale media zijn geplaatst, is te zien hoe zij “dood aan de leugenaars” en “jullie kennen geen schaamte!” roepen, en vragen om het aftreden van de hoogste leider van het land, ayatollah Ali Khamenei. Ook werden er foto’s verscheurd van de door de VS geliquideerde generaal Soleimani.
This was, supposedly, the most revered dude in Iran. Or so the “blame America first” crowd would have us believe. People always display reverence by tearing down images of their heroes. #IranProtests2020 pic.twitter.com/q6uH3dYSA5
— Len Khodorkovsky (@MessageFromLen) 13 januari 2020
Bij protesten in november vorig jaar greep de overheid keihard in. Destijds zijn honderden, en volgens sommige bronnen zelfs 1.500 mensen om het leven gekomen.
Gerechtigheid
De Canadese premier Justin Trudeau wil gerechtigheid voor de slachtoffers van de vliegramp, en antwoorden van Iran. “Deze tragedie had nooit mogen plaatsvinden, en ik wil jullie verzekeren van mijn steun in deze moeilijke tijd”, zei Trudeau tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de 57 Canadese slachtoffers in de stad Edmonton, in de provincie Alberta. “Jullie geven ons reden om gerechtigheid en verantwoording na te streven. We zullen niet rusten tot er antwoorden zijn.”
“U voelt zich misschien ondraaglijk alleen, maar dat bent u niet. Uw hele land steunt u. Vanavond, morgen, en alle jaren die nog komen”, zei Trudeau tijdens de bijeenkomst in Edmonton, waar zeker 13 slachtoffers vandaan komen.
Iran heeft acht visa afgegeven aan een team Canadese ambtenaren. Volgens de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Francois-Philippe Champagne moeten de meesten van hen maandag in de Iraanse hoofdstad aankomen.
Champagne zei eerder op Twitter dat drie andere ambtenaren zaterdag al naar Iran zijn gevlogen om daar een uitvalsbasis op te zetten. “We verwachten dat het team op 14 januari volledig inzetbaar is om hun belangrijke werk te doen.” Canada wil graag meedoen met het onderzoek naar de crash.
Onder de ambtenaren bevinden zich mensen van de Canadese transportveiligheidsraad, de TSB. Volgens de TSB komt er een tweede team met onderzoekers die gespecialiseerd zijn in het downloaden en analyseren van vluchtrecorders.