Vrijdag 13/12/2019

Iran: "Verrijkt uranium binnen de vijf dagen klaar als Trump akkoord schendt"

Iraans president Hassan Rouhani heeft gewaarschuwd voor de snelheid waarmee Iran zijn nucleaire capaciteiten kan verhogen. Beeld epa

"Iran kan binnen de vijf dagen over verrijkt uranium beschikken indien Amerikaans president Donald Trump beslist de VS terug te trekken uit de nucleaire deal die het in 2015 onder president Obama met Iran sloot." Daarvoor waarschuwt Ali Akbar Salehi, het hoofd van het Iraanse atoomprogramma. President Hassan Rouhani stelt het zelfs nog scherper. "Binnen een dag zou Iran kunnen terugkeren naar een geavanceerder niveau dan bij het begin van de onderhandelingen."

Eerder deze maand legden de Verenigde Staten nieuwe sancties op aan Iran. "We hebben hoegenaamd niet de wens dat dit scenario werkelijkheid wordt", stelt Salehi. "We hebben het akkoord hard bevochten en we houden er ons aan."

Salehi zei wel dat de VS versteld zou staan van hoe snel Iran zijn voorraden verrijkt uranium kan heropbouwen indien het kernakkoord van 2015 niet standhoudt. "Indien we daartoe beslissen, kunnen we in maximum vijf dagen 20 procent verrijking bereiken", zei hij. Daarmee verwees hij naar de benodigde hoeveelheid om een kernbom te maken. De toegestane uraniumverrijking is voor Iran momenteel beperkt tot 5 procent.

"Geen goede partner"
Ook president Hassan Rouhani, een relatief gematigde figuur die eerder deze maand aan zijn tweede ambtstermijn begon, heeft gewaarschuwd voor de snelheid waarmee Iran zijn nucleaire capaciteiten kan verhogen. Vorige week verklaarde hij dat de Amerikaanse "dreigementen en sancties" voor Iran redenen zijn om haar nucleaire middelen op te voeren.

Hij noemde de VS "geen goede partner" en voegde er aan toe: "Zij die terug willen naar de taal van dreigementen en sancties, zijn gevangenen van hun oude hallucinaties. Ze ontnemen zichzelf de voordelen van de vrede".

Ali Akbar Salehi, hoofd van het Iraanse atoomprogramma. Beeld ap

Trump: "Slechtste deal ooit"

Tijdens zijn kiescampagne noemde Trump de kerndeal met Iran "het slechtste akkoord ooit". Sindsdien beschuldigt hij Iran ervan de "geest" te schenden van het akkoord dat ook Frankrijk, Groot-Brittannië, China en Duitsland ondertekenden.

Deze maand vaardigde de Trump-administratie een reeks nieuwe economische sancties uit tegen de Iraanse Revolutionaire Garde en mensen die betrokken zijn bij hun rakettenprogramma. Dit nadat Iran rakettests had verricht.

Vorige week verklaarde de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley: "Iran mag het kernakkoord niet gebruiken om de wereld te gijzelen. Onder geen beding mag Iran ooit kernwapens bezitten".

Vorige week stemde het Iraanse parlement unaniem in met een verhoging van het budget voor 's lands raketprogramma. Lokale media bestempelden de beslissing als Irans antwoord op de sancties van de Verenigde Staten tegen Iran omwille van het raketprogramma.

Rechtzetting

In een eerste versie stond hier dat Iran waarschuwde dat het binnen de vijf dagen over kernwapens kon beschikken. Dat gebeurde op basis van de verslaggeving van 'The Independent' en Reuters. Beide nieuwsbronnen hebben intussen die verkeerde informatie rechtgezet: het gaat wel degelijk om verrijkt uranium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234