Woensdag 20/01/2021

Van overal kritiek

Iran reduceert vrouwen tot 'babyfabriekjes'

Beeld AP

Iran heeft twee wetsvoorstellen klaar die de bevolkingsaangroei moeten aanzwengelen. "Met een verbod op sterilisatie en een aanmoediging om jong te trouwen en veel kinderen te krijgen, worden vrouwen gereduceerd tot babyfabriekjes", zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

Ondanks de openheid die Teheran toont op internationaal vlak, met name tijdens onderhandelingen over 's lands atoomprogramma, blijven mensenrechtenschendingen een probleem in Iran. En een van de grootste slachtoffers daarbij zijn de vrouwen, zegt Amnesty International in het rapport You Shall Procreate, dat vandaag wordt gepubliceerd. "De autoriteiten, onder wie ook president Hasan Rouhani, beweren dat mannen en vrouwen gelijk worden behandeld, maar in de realiteit is dit niet het geval. Seksueel geweld en discriminatie tegen vrouwen in Iran zijn schering en inslag, en vrouwen hebben geen gelijke rechten wat betreft huwelijk, scheiding, hoederecht over kinderen, erfenis, reizen en zelfs in de keuze van hun kleding."

Dat blijkt opnieuw uit twee wetsvoorstellen die op stapel staan en waarover het parlement binnenkort moet stemmen. Een van de wetsvoorstellen werd in augustus vorig jaar al goedgekeurd door het parlement maar ondergaat nog amendementen die werden opgelegd door de machtige Raad van Hoeders, zowat de waakhonden van opperste leider ayatollah Ali Khamenei. Zodra de wet in voege treedt, zal de toeging tot voorbehoedsmiddelen zwaar worden beperkt en zal vrijwillige sterilisatie worden verboden. Sterilisatie is momenteel de tweede belangrijkste methode om ongewenste zwangerschappen te voorkomen in Iran, wat volgens Amnesty International kan resulteren tot een groter aantal illegale en gevaarlijke abortussen.

De strenge beperking op condooms, die door de wet niet meer zouden worden verdeeld via ziekenhuizen of gezondheidscentra op het platteland, zouden dan weer kunnen leiden tot een stijging van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder ook hiv.

Mannen eerst

De tweede wet die op stapel staat, en waarover het parlement volgende maand debatteert, zou een nog grotere slag toebrengen aan de gendergelijkheid in het land en is volgens Amnesty vooral discriminerend voor vrouwen die beslissen om niet te trouwen of geen kinderen te krijgen, of die geen kinderen kunnen krijgen. Volgens de wet zouden alle openbare en privéinstellingen in de keuze van nieuwe werknemers voor bepaalde betrekkingen voorrang moeten geven aan mannen met kinderen, getrouwde mannen zonder kinderen en vrouwen met kinderen, in die volgorde. Volgens de nieuwe wet, die politie en gerecht beperkt bij interventies in echtelijke ruzies, wordt het ook lastiger om uit de echt te scheiden.

"De Iraanse autoriteiten moeten erkennen dat het introduceren van deze wet verwoestende gevolgen kan hebben voor vrouwen die worden mishandeld door hun partner", reageert Amnesty International. "De twee wetten geven de boodschap dat vrouwen voor niets anders goed zijn dan gehoorzame huisvrouwen te worden en baby's te krijgen. Er wordt gesuggereerd dat het recht op werken en een carrière hebben pas kan als ze die eerste plicht hebben vervuld." Vrouwen, zo meent Amnesty in het rapport, worden gereduceerd tot niets meer dan babyfabriekjes.

Geboortecijfer opkrikken

Allebei de wetten maken deel uit van de overheidscampagne om de bevolkingsaangroei aan te zwengelen, een thema dat ayatollah Ali Khamenei nauw aan het hart ligt. Immers: Iran vergrijst en vooral in de steden wordt te weinig getrouwd. Koppels wachten ook langer met kinderen en beslissen vaak om slechts één kind te nemen. Het huidige geboortecijfer van 1,7 is niet voldoende om de vergrijzing aan te pakken en, na een mislukte billboardcampagne waarop gelukkige gezinnen met veel kinderen werden afgebeeld, grijpt Teheran nu naar wettelijke middelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234