Woensdag 01/02/2023

Iran: mannen en vrouwen gescheiden, geen truitjes wisselen en pientere Reza

Brengt deze schattige mascotte Iran geluk in Brazilië? Beeld EPA
Brengt deze schattige mascotte Iran geluk in Brazilië?Beeld EPA

Op donderdag 12 juni start in Brazilië het grootste voetbalfeest ter wereld. 32 landen dingen mee naar de WK-triomf en de HLN.be-redactie stelt één groep per dag voor. Wij lichten er voor u het programma, de sterspeler, de knapste WAG (Wives and Girlfriends), het volkslied en de 'one to watch' -een speler die weleens zou kunnen verbazen- uit, zodat je straks alles weet over dit WK. Voorts voegen we er nog enkele 'must know'-items aan toe en doen we er nog onze prognose bovenop. Vandaag laten we ons licht schijnen over groep F, te beginnen met het Iran van Carlos Queiroz.

Wie het WK voetbal in Brazilië wil aangrijpen om een aardig centje te verdienen, kan bij de bookmakers zijn duiten inzetten op Iran. De kans dat de Aziaten de eerste ronde overleven, is behoorlijk klein. Je zal echter maar de geluksvogel zijn die als enige inzette op een kwalificatie voor de tweede ronde en daarmee zijn bankrekening stevig spijst. Het leven is aan de durvers! Alle gekheid op een stokje, als we aan gepatenteerde voetbalkenners zouden vragen om 5 namen uit de Iraanse selectie op te noemen, zouden zij ongetwijfeld het antwoord schuldig moeten blijven. Dat is geen schande, het is nu eenmaal een feit dat het team een onbekende factor van jewelste is.

Drie goals per match
Toch is enig respect voor de de 'Perzische Leeuwen' wel gepast want hun traject richting Brazilië mag meer dan gezien worden. In een eerste kwalificatieronde, een opwarmertje zeg maar, werden de Malediven opgepeuzeld. In het Azadistadion werd het 4-0 en ook de terugwedstrijd werd winnend afgesloten: 0-1. Eerste klip omzeild dus, op naar groepsfase 1. Daarin blonk het team uit met drie zeges en drie draws na dubbele duels met Qatar, Bahrein en Indonesië. Ook het doelsaldo van +17 mocht er wezen, een gemiddelde van bijna drie doelpunten per match.

Vierde keer
In de tweede en beslissende groepsfase - je kan niet zeggen dat kwalificatie een inspanning van korte duur was - waren de opponenten iets taaier maar ook hier liep het allemaal behoorlijk vlotjes met een rapport van 16 op 24. Enkel tegen Libanon (uit) en Oezbekistan (thuis) werd er verloren. 'Team Melli' plaatste zich samen met Zuid-Korea (14 punten) voor de WK-eindronde in Brazilië. Iran is straks voor de vierde keer van de partij op een wereldkampioenschap voetbal, niet slecht voor een bescheiden voetballand.

Wat verwacht jij van Iran? Waag hier een gokje met onze WK-pronostiek

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP

In de Iraanse selectie zien we nu niet meteen een overtal aan sterspelers. Dé steunpilaar van het elftal is echter toch de 33-jarige centrale middenvelder Javad Nekounam. Na de (verplichte) aftocht van sterkhouder Mehdi Mahdavikia kwam het gewicht haast volledig op zijn schouders terecht. 'Skipper' Nekounam wierp zich evenwel al snel op als een prima vervanger en gids, hij geldt intussen zelfs als de talisman van de ploeg.

Osasuna
Naast een dosis leiderschap brengt de ex-speler van het Spaanse Osasuna ook de nodige creativiteit bij, samen met Masoud Shojaei. Beide heren speelden samen bij Osasuna en vullen elkaar dus perfect aan. Wat de routinier, momenteel aan de slag in Koeweit, voorts zo belangrijk maakt? Hij heeft een prima pass in de voeten, vervult zijn verdedigende taak met verve en heeft een prima afstandsschot.

Record
Met 139 caps komt Nekounam zo stilaan in de buurt van recordinternational en icoon Ali Daei (149 caps). Het indrukwekkende doelpuntenaantal van spits Daei (109 goals) zal hij natuurlijk nooit evenaren maar als middenvelder deed hij toch al 37 maal de netten trillen. Ook in de voorbije kwalificatiecampagne vond hij vlot de weg naar doel, zo scoorde hij 6 keer in de 14 wedstrijden van de twee groepsfasen.

24 goals
Een bijkomende troef die de sterkhouder van Kuwait SC op tafel kan leggen, is dat hij ook al aanwezig was op het WK 2006. Sterker zelfs, de prestaties van de toen 25-jarige Nekounam bleven niet onopgemerkt. Na de einderonde in Duitsland stonden diverse mooie clubs voor hem in de rij: Herta BSC, Olympique Lyon en CA Osasuna. Hij zette uiteindelijk zijn krabbel bij laatstgenoemde club en zou er zes jaar blijven. Goed voor 149 wedstrijden en 24 doelpunten en dat in een absolute topcompetitie als de Primera Division.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

'Sorood-e Jomhoori-e Eslami' is sinds 1990 het volkslied van Iran. Het lied werd gecomponeerd door Hassan Riahi. In 1990 verving dit volkslied het lied dat tijdens de regering van Ayatollah Khomeini werd gebruikt. De naam van het volkslied betekent: 'Hymne van de islamitische republiek'. 'Ey Iran' (O Iran), het volkslied van Iran van februari 1979 tot maart 1980 tijdens de overgangsperiode tussen het bewind van de shah en dat van Khomeini, is nog steeds het populairst bij de Iraanse bevolking.

De tekst van het Iraanse volkslied:
Sar Zad Az ofogh Mehr-e Khawaran
Forugh-e Dide-ye Haqq-bawaran
Bahman - Farr-e Iman-e Mast
Payamat Ey Emam Esteqlal, Azadi Naqsh-e Jan-e Mast
Shahidan - Pichide Dar Gush-e Zaman Faryad-e-tan
Payanda Mani O Jawedan
Jumhuri-ye Eslami-e Iran

Aan de horizon verschijnt de oostelijke zon,
Het licht in de ogen van zij die in waarheid geloven
In de maand Bahman ligt de almacht van ons geloof
Jouw boodschap, o imam, van onafhankelijkheid en vrijheid
zijn in onze zielen geprent
O martelaren! Jullie krijgskreet echoot in de oren van de tijd,
Voortdurend, aanhoudend en eeuwig:
De Islamitische Republiek Iran!

undefined

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld WAZ
Beeld WAZ

Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om een WAG uit het Iraanse kamp te vinden maar na lang zoeken, kwamen we uit bij de echtgenote van Ashkan Dejagah. De 27-jarige spits van Fulham zijn halve trouwboek mag er best wezen, al vonden we tot onze scha en schande slechts één foto die onze stelling kan bevestigen.

Het is natuurlijk zo dat geen enkele spelersvrouw- of vriendin van een Iraanse speler het waagde om schaars gekleed of gewaagd voor de lens te poseren, in een streng islamitisch land zou dat niet bepaald geapprecieerd worden.

Wat weten we over Shiva? Ze is 25 jaar oud en heeft, net als Ashkan, de Iraanse en Duitse nationaliteit. Het koppel is al tien jaar samen en heeft een dochtertje van twee jaar oud, Aaliyah genaamd. Het gezin woont sinds 2012 in Londen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Als er één Iraanse international is die we u vast en zeker niet moeten voorstellen, is het wel Reza Ghoochannejhad. De 26-jarige aanvaller werd geboren in Mashdad, de tweede grootste stad van Iran. In 1995 ontvluchtten zijn ouders het land om zich in het koude Leeuwarden in de Nederlandse provincie Friesland te vestigen. De kleine Reza sloot zich al snel aan bij LAC Frisia 1883. Via SC Cambuur kwam hij uiteindelijk in de jeugdopleiding van SC Heerenveen terecht.

In april 2006 en op 18-jarige leeftijd maakte hij tegen AZ zijn debuut in de hoofdmacht van de subtopper uit de Nederlandse Eredivisie. Toch kon de snelle en technisch vaardige Reza zich bij Heerenveen nooit doorzetten. Na uitleenbeurten aan Go Ahead Eagles en FC Emmen besloot hij in de zomer van 2009 om zijn contract bij Heerenveen te ontbinden. Hij wilde zich namelijk volledig toeleggen op zijn studie Rechtsgeleerdheid en Politieke Filosofie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De honger naar de bal bleef evenwel intact en als amateur bij Go Ahead Eagles onderhield hij zijn kunstjes op de mat. Op het moment dat zijn club hem in de winterstop van het seizoen 2009/2010 een profcontract wilde aanbieden, zette hij zijn krabbel bij zijn oude liefde SC Cambuur. Al in zijn eerste wedstrijd maakte hij zich onsterfelijk door al na negen seconden een knap doelpunt te scoren tegen Veendam. In het seizoen dat daarop volgde, brak hij helemaal door met 13 treffers in 24 matchen. Zijn prima prestaties leverden hem een transfer op naar STVV in onze Jupiler Pro League.

In Limburg maakte Reza in één jaar tijd indruk en zou hij maar liefst 17 doelpunten scoren in 33 wedstrijden, helaas zou het niet volstaan om zijn club te behoeden voor degradatie. In de zomermercato versierde de Nederlander van Iraanse komaf een toptransfer naar Standard, hij zou echter eerst nog een half seizoen voor STVV uitkomen in de Belgacom League. Bij de Rouches kon hij zich nooit manifesteren en na amper een jaar waarin hij vooral de bank versierde, trok hij naar het Charlton Athletic van Standard-voorzitter Roland Duchâtelet. In vijftien wedstrijden scoorde hij amper één keer.

De internationale carrière van 'Gucci' begon pas twee jaar geleden. Na de Nederlandse jeugdselecties te hebben doorlopen, werd hij door Iraans selectieheer Carlos Queiroz opgeroepen voor zijn geboorteland. Op 16 oktober 2012 debuteerde hij tegen Zuid-Korea met een 1-0-overwinning. Zijn eerst twee doelpunten tekende hij aan in een kwalifcatiewedstrijd voor de Azië Cup 2015 tegen Libanon. Reza zou met drie doelpunten ook nog een belangrijk aandeel hebben in de WK-kwalificatie van Iran. Intussen kan hij wel erg fraaie statistieken voorleggen: 9 doelpunten in 13 interlands. Doet hij er in Brazilië nog eentje of meer bij?

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Doelmannen: Daniel Davari (Braunschweig), Alireza Haghighi (Sporting Covilha), Rahman Ahmadi (Sepahan Esfahan).

Verdedigers: Hossein Mahini (Persepolis Teheran), Steven Beitashour (Vancouver Whitecaps), Pejman Montazeri (Umm Salal), Jalal Hosseini (Persepolis Teheran), Amir-Hossein Sadeghi (Esteghlal Teheran), Ahmad Alenemeh (Naft Teheran), Hashem Beikzadeh (Esteghlal Teheran), Mehrdad Pooladi (Persepolis Teheran).

Middenvelders: Javad Nekounam (Kuwait SC), Andranik Teymourian (Esteghlal Teheran), Reza Haghighi (Persepolis Teheran), Ghasem Hadadifar (Zob Ahan Esfahan), Bakhtiar Rahmani (Foolad Khuzestan), Ehsan Hajsafi (Sepahan Esfahan).

Aanvallers: Ashkan Dejagah (Fulham), Masoud Shojaei (Las Palmas), Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen), Reza Ghoochannejhad (Charlton Athletic), Karim Ansarifard (Tractor Sazi Tabriz), Khosro Heydari (Esteghlal Teheran).

Bondscoach: Carlos Queiroz

Als Iran al over een geheim wapen beschikt dan vinden we dat misschien wel terug langs de zijlijn. De 61-jarige bondscoach is niet van de minste als je zijn palmares bekijkt. Voor hij in 2011 aantrad als hoofd van de Iraanse nationale selectie was hij twee jaar bondscoach van Portugal. Met Cristiano Ronaldo en co ging hij op het WK 2010 in de tweede onderuit tegen latere wereldkampioen Spanje. In september 2010 zou hij uiteindelijk zijn C4 krijgen. Een maand eerder had hij nog een schorsing gekregen voor het beledigen van een antidopingteam in de aanloop naar het WK. Queiroz was overigens ook al tussen 1991 en 1994 aan de slag als selectieheer van zijn land. Na het missen van het EK '92 en het WK '94 gaf hij er zelf de brui aan. Wat heeft de in Mozambique geboren oud-doelman nog meer op zijn conto staan? Hij was onder 'Sir' Alex Ferugson T2 bij Manchester United en coachte ondere andere Sporting Lissabon, Real Madrid en de nationale teams van de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika. Kan hij na een succesvolle kwalificatiecampagne straks stunten met Iran?

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Iran...
-telt 79.853.900 inwoners of 49 mensen per km²
-heeft een oppervlakte van 1,648,000 km²
-viert de nationale feestdag op 1 april. Dat is geen grap!
-hanteert de Iraanse Rial als munteenheid
-prijkt op de 43ste plaats op de FIFA-ranking
-is er voor de vierde (1978, 1998, 2006 en 2014) keer bij op een WK-eindronde
-overleefde op een WK nog nooit de groepsfase maar pakte wel telkens punten

null Beeld Yahoo
Beeld Yahoo

*Iran kruiste nog nooit het pad van onze Rode Duivels. Misschien kan Reza als brugfiguur dienen voor een eerste vriendschappelijke confrontatie?

*Recordinternational en oud-bondscoach Ali Daei was 37 jaar toen hij met Iran aantrad op het WK 2006 in Duitsland. Hij vergaarde in zijn interlandcarrière 149 caps en maakte maar liefst 107 doelpunten. Zijn bijnaam 'The King' was dus niet gestolen.

*Bondscoach Carlos Queiroz deed een beroep op 38 spelers om de kwalificatie voor het WK in Brazilië veilig te stellen. Ter vergelijking: Marc Wilmots gebruikte amper 22 spelers. Iran werkte wel 16 kwalificatieduels af, België "slechts" tien.

*De Iraanse voetbalbond FFI heeft de Iraanse internationals een verbod opgelegd om na afloop van de WK-wedstrijden van truitje te wisselen met hun tegenstander. De reden is eenvoudig: er zijn te weinig shirts voorhanden. Reza zal dus geen truitje van Messi in zijn kast kunnen hangen.

*Invallersdoelman Alireza Haghighi bekloeg zich onlangs over het feit dat zijn trainingspak enkele maten gekrompen was in de was. Volgens hem het bewijs dat de kwaliteit van de outfits te wensen overlaat. De voetbalbond reageerde echter met de laconieke stelling dat de goalie zijn trainingspak maar niet met heet water had moeten wassen.

*Iraanse mannen en vrouwen mogen van de politie niet samen naar WK-wedstrijden kijken die in bioscoopzalen worden uitgezonden. Volgens de ordediensten zou "het vulgaire gedrag waarop sommige mannelijke voetballers en fans zich soms laten betrappen de waardigheid van vrouwen aantasten". Ook in Iraanse voetbalstadions worden vrouwen beschouwd als persona non grata.

undefined

In de tijd van Ali Daei waren truitjeswissels nog niet verboden... Beeld PHOTO_NEWS
In de tijd van Ali Daei waren truitjeswissels nog niet verboden...Beeld PHOTO_NEWS
Deze mooie dames zouden de Iraanse mannen wel eens het hoofd op hol kunnen brengen Beeld EPA
Deze mooie dames zouden de Iraanse mannen wel eens het hoofd op hol kunnen brengenBeeld EPA

De Iraanse selectie mag dan wel enkele leuke voetballers tellen, toch vrezen we voor de kansen van de troepen van Queiroz. In een poule met Argentinië, Bosnië-Herzegovina en Nigeria is het zelfs niet ondenkbaar dat de underdog met nul op negen de groepsfase afsluit. Dat zou een domper zijn want 'Team Melli' pakte op elk WK waarop het aanwezig was al punten. Kunnen Reza, Nekounam en Dejagah een dergelijk scenario afwenden?

We gaan dan wel uit van een onmiddellijke uitschakeling, uiteraard kan Iran de rol van scherprechter vertolken. Volg eventjes volgende hypothese: Argentinië wint zijn drie wedstrijden en Bosnië en Nigeria spelen gelijk in hun onderlinge confrontatie. In dat geval moeten de Bosniërs en Nigerianen het verschil maken tegen Iran. Wie punten laat liggen of minder productief blijkt tegen de Perzische defensie mag de tweede ronde vergeten. We wanen ons zeker niet Octopus Paul maar een dergelijk verloop lijkt ons best realistisch.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234