Maandag 30/01/2023

Iran laat Britse matroos nog niet vrij

Iran heeft de vrijlating van de Britse matroos Faye Turney opgeschort. Gisteravond werden nieuwe beelden uitgezonden van de Britse matroos, waarin zij de Britten opriep zich terug te trekken uit Irak.

Door Nena baeyens

TEHERAN l Iran is verbolgen over de plannen van de Britten om een resolutie in te dienen bij de VN-Veiligheidsraad.

Woensdag leek het er nog op dat Iran het conflict met Groot-Brittannië niet op de spits wilde drijven door de vrijlating van Faye Turney (26) in het vooruitzicht te stellen. Nadat bekend was geraakt dat de Britten de Veiligheidsraad bij de zaak willen betrekken, werden alle eerdere beloftes echter teruggetrokken.

Gisteravond zond de Iraanse zender Inra beelden uit waarin Faye Turney een tweede brief voorlas waarin ze opriep de Britse troepen uit Irak terug te trekken en de vraag stelde waarom het leiderschap van premier Tony Blair niet in vraag werd gesteld. "Wordt het niet tijd dat de Irakezen over hun eigen lot beslissen en wij onze troepen terugtrekken?", vroeg Turney.

Het is al de tweede keer dat Iran beelden uitzendt van de gegijzelde matrozen. Ook in de eerste beelden verklaarde Turney dat ze berouw had over het moedwillig overschrijden van grenzen. Groot-Brittannië reageerde na die eerste uitzending al dat de beelden pure provocatie waren en in strijd met de humanitaire basisrechten. "Niemand zou in zo een positie gedwongen mogen worden. Dat is in strijd met de internationale verdragen van de VN."

Teheran dreigt ondertussen met een vervolging van de vijftien Britse matrozen en wil Turney niet vrijlaten als Groot-Brittannië doorgaat met zijn internationale acties. "We zeiden dat de voorwaarden er waren om de vrouw vrij te laten, maar als wij geconfronteerd worden met verkeerd gedrag zal de vrijlating niet plaatsvinden", liet Ali Larijani, hoofd van de Iraanse Veiligheidsraad, weten.

Larijani verklaarde op de Iraanse televisie dat Groot-Brittannië een misrekening had gemaakt en waarschuwde dat als de Britten met de zaak naar de VN-Veiligheidsraad gaan er onmiddellijk gerechtelijke stappen zullen volgen tegen de matrozen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft toe dat het Iran wil laten veroordelen door de VN-Veiligheidsraad. "Er zijn plannen om iets te doen, maar die zijn nog niet afgerond", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Voorzitter van de V-raad Dumisani Kumalo liet echter weten dat er gisteren al door de Britten een voorstel werd ingediend bij de Veiligheidsraad dat door de veertien andere leden besproken wordt. Volgens de Britse premier Tony Blair moet Iran weten dat ze er alleen voor staan en niet op internationale steun kunnen rekenen.

De vijftien Britse matrozen werden vorige week gevangengenomen op verdenking van spionage. De matrozen zouden zich een halve kilometer binnen de Iraanse territoriale wateren hebben begeven. De Britten ontkennen die beschuldiging en gaven satellietbeelden vrij die aantonen dat hun soldaten zich in Iraakse wateren bevonden.

Om een einde te maken aan de ruzie zond ook de Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan gisteren een ambassadeur naar Iran om te onderhandelen over de vrijlating van de vrouw. Blijkbaar met succes, want de Iraanse president Ahmadinedjad liet gisteravond via de staatzender weten dat hij het Turkse verzoek 'snel en met een positieve visie' zou benaderen.

Ahmadinedjad voegde eraan toe dat de 'onbillijke houding' van de Britse regering de enige reden was waarom het conflict zo uit de hand was gelopen.

Wordt het niet tijd dat we de Irakezen over hun eigen lot laten beslissen?'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234