Dinsdag 27/09/2022

Iran herdenkt door VS gedode generaal Soleimani met muurschilderingen en tv-serie

Bezoekers van het graf van de vorig jaar gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani (op de poster) in Kerman, Iran. (02/01/2021) Beeld VIA REUTERS
Bezoekers van het graf van de vorig jaar gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani (op de poster) in Kerman, Iran. (02/01/2021)Beeld VIA REUTERS

Iran herdenkt deze week Qassem Soleimani, de generaal van de Revolutionaire Garde die een jaar geleden met een raketaanval werd geliquideerd door de Verenigde Staten. Soleimani wordt in de Islamitische Republiek en door veel sjiieten in het Midden-Oosten als een held en een martelaar gezien, maar door de VS en veel soennitische moslims als een terrorist. Zijn dood deed de spanningen tussen Teheran en Washington begin vorig jaar hoog oplopen.

RedactieANP en Belga

Sinds Soleimani's dood in de Iraakse hoofdstad Bagdad op 3 januari 2020 werden in Iran al vele rouwoptochten gehouden. ‘Martelaar’ Soleimani is sindsdien dikwijls terug te zien op portretten en als standbeeld, en krijgt binnenkort ook een eigen televisieserie.

Door de dood van Soleimani (62) stegen de spanningen tussen Iran en aartsvijand VS tot een hoogtepunt. Eerder had de terugtrekking van de VS uit de atoomdeal met Iran op initiatief van president Donald Trump al had geleid tot een omslag in de verhoudingen. Onder president Barack Obama, die zich voor de deal had ingespannen, was daarvoor juist dooi ingetreden in de ijzige betrekkingen tussen beide landen.

Bezoekers van het graf van de vorig jaar gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani (op de poster) in Kerman, Iran. (02/01/2021) Beeld VIA REUTERS
Bezoekers van het graf van de vorig jaar gedode Iraanse generaal Qassem Soleimani (op de poster) in Kerman, Iran. (02/01/2021)Beeld VIA REUTERS

Herdenking

De herdenking begint zondag, enkele weken voordat president Trump, die de raketaanval gelastte, het Witte Huis verlaat. Soleimani had het commando over de Quds-brigade, de tak van de Revolutionaire Garde die buiten de landsgrenzen meevecht met Irans bondgenoten. In zijn laatste jaren was Soleimani met name actief in Syrië en Irak.

De herdenking wordt gehouden terwijl het met sancties worstelende Iran ook te maken heeft met een van de ernstigste corona-uitbraken van het Midden-Oosten. Volgens de cijfers van de universiteit Johns Hopkins is het coronavirus er bij meer dan 1,2 miljoen personen vastgesteld, van wie er meer dan 55.000 zijn overleden.

Sjiieten en soennieten

De islamieten zijn verdeeld sinds de dood van de profeet Mohammed in 632, onder meer over de vraag wie de profeet heeft opgevolgd, de rol van die opvolger(s) en de betekenis van de profeet in het geloof.

De sjiieten vertegenwoordigen 10 tot 20 procent van de moslims. Ze beschouwen Mohammeds schoonzoon Ali niet alleen als opvolger, maar dichten hem en diens opvolgers, de imams, een bijna goddelijke status toe. De soennieten concentreren zich juist op Mohammed en de tijd waarin hij leefde. Ze beschouwen Abu Bakr als diens eerste opvolger. De ‘moskeesplitsing’ leidde al in 656 tot een grote oorlog.

De soennieten kennen geen strenge religieuze hiërarchie. De sjiieten wel en dat geeft de ayatollahs gezag bij de interpretatie van de islam. In 1979 greep de geestelijkheid in Iran de macht. In het soennitische Ottomaanse Rijk was de wereldlijke leider, de sultan, ook de ‘kalief’ en als plaatsvervanger van de profeet, de leider van alle islamieten. Maar de laatste kalief in Istanbul, Abdülmecid II, werd door de nieuwe Turkse machthebbers in 1924 op de Oriënt Express gezet en stierf in Parijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234