Zaterdag 24/08/2019

'Iran en Saudi-Arabië zijn concurrenten in de strijd om vrouwenrechten'

Dat Iran en Saudi-Arabië op vele vlakken rivalen zijn, is bekend. Maar nu heeft die rivaliteit er een verrassende dimensie bij: vrouwenrechten.

Dat is althans één interpretatie van een ontwikkeling deze week in Teheran, waar het hoofd van het politiekorps van de Iraanse hoofdstad, generaal Hossein Rahimi, bekendmaakte dat vrouwen die de strenge kledingregels overtreden niet langer zullen worden gearresteerd, maar voortaan moeten deelnemen aan een soort heropvoedingscursus.

Revolutionair lijkt de maatregel niet. Aan de kledingvoorschriften zelf verandert niets. Vrouwen die 'slecht' gekleed zijn worden gewoon niet meer meegenomen voor verhoor en een straf, maar krijgen in speciale klassen les over de 'islamitische waarden'.

'Saudi-jaloezie'

De versoepeling komt terwijl ook in buurland Saudi-Arabië een en ander gebeurt op het vlak van de emancipatie. Vrouwen mogen straks autorijden en het verbod op het bezoeken van sportstadions wordt opgeheven.

The New York Times stelt dat de aartsrivalen nu concurreren op ongekend terrein, dat van de gendergelijkheid.

Eerder deze week publiceerde de krant een bijdrage van de Iraans-Amerikaanse journaliste Roya Hakakian, die een duidelijk verband ziet. De vroegere sjah van Perzië gaf vrouwen al meer rechten, "nu volgt een Saudische prins in zijn voetsporen." Volgens haar hebben Iraanse vrouwen dat goed in de gaten en oefenen zij met dat voorbeeld druk uit op het regime. "Tekenen van 'Saudi-jaloezie' zijn al zichtbaar."

Een andere interpretatie is minder opwindend. De maatregel van de politiechef zou een praktische achtergrond hebben. "Het arresteren en berechten van vrouwen kostte te veel tijd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden