Woensdag 01/04/2020

Iraks dodelijke inventaris

Bagdad ontkent dat het over massavernietigingswapens beschikt, maar de Verenigde Naties vrezen het tegendeel zolang er geen wapeninspecties plaatsvinden. Hun laatste expertenrapport dateert immers uit maart 1999 en sindsdien kan er veel veranderd zijn. Dit waren toen hun eindconclusies:

Kernwapens

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) is ervan overtuigd dat Irak een clandestien nucleair programma had, "maar niets wijst erop dat Irak het doel bereikte om een arsenaal aan te leggen". De vernietiging van het materiaal was eind 1992 voorbij. In februari volbracht het IAEA de transit van alle resterende materialen naar het buitenland. Overgelopen Iraakse wetenschappers stellen echter dat Bagdad nog wel degelijk een nucleair programma heeft.

Chemische wapens

Saddam Hoessein gebruikte chemische wapens tegen Iran tijdens de eerste Golfoorlog tegen Koerden en sjiieten. Onder VN-toezicht werden na de tweede Golfoorlog van 1991 meer dan 80.000 projectielen, 600 ton eindpreparaten en 4.000 ton basisgrondstoffen vernietigd. De experts bleven wel achter met onbeantwoorde vragen over onder meer 550 obussen met mosterdgas en over een Iraaks project om het VX-zenuwgas te ontwikkelen. De VS beweren dat Irak verder nog over 6.000 liter antrax en 30.000 liter botulinetoxine beschikt.

Biologische wapens

De VN-experts brachten in 1995 een biologisch wapenprogramma aan het licht dat Irak tot dan "volledig had verborgen". Ongeveer 22 ton grondstof werd vernietigd, maar de VN betwijfelen of ze alles ontdekten.

Raketten

De VN stelden dat 817 van Iraks 819 scudraketten voor de lange afstand zijn opgespoord. De meeste daarvan waren tijdens de oorlog met Iran en de Golfoorlog afgeschoten. Achtenveertig resterende raketten werden opgeruimd, evenals de zestig vaste en zes mobiele lanceerinrichtingen. Maar de VN wezen erop dat hun lijst onvolledig was en dat dertig conventionele raketkoppen, alsmede cruciale onderdelen daarvoor, onvindbaar waren terwijl ze zeker wisten dat die bestonden. Bovendien was Unscom bezorgd over de mogelijkheid dat Irak inmiddels zelf raketten kon maken. (MR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234