Woensdag 11/12/2019

Irak licht België in over terugkerende IS-strijders

België en Irak gaan informatie uitwisselen over IS-strijders, zodat ons land zich kan voorbereiden op hun mogelijke terugkeer. Irak gaat ook criminelen zonder papieren uit België terugnemen. Dat kondigen drie N-VA-ministers aan na een bezoek aan Irak.

"De terugkeer van foreign fighters uit Irak en Syrië is de grootste veiligheidsuitdaging van de komende maanden", zei N-VA-minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kort nadat hij was geland op de militaire luchthaven van Melsbroek. Samen met N-VA-regeringsleden Theo Francken (Asiel en Migratie) en Steven Vandeput (Defensie) was hij zondag naar Irak gereisd voor wat een 'discrete missie' heette rond veiligheid en migratie.

Irak gaat informatie over IS-strijders in Irak en Syrië doorgeven aan onze veiligheidsdiensten. Dat staat in de intentieverklaring die regeringsleden van beide landen hebben ondertekend. De samenwerking is volgens Jambon cruciaal voor onze veiligheid. Nu de militaire strijd tegen IS mogelijk het einde nadert, is het immers niet ondenkbaar dat zij de komende maanden met slechte bedoelingen terugkeren.

Volgens de recentste cijfers zijn 276 strijders uit België nog niet teruggekeerd uit Irak of Syrië. Vermoedelijk zijn 115 van hen dood, maar de andere 161 vormen nog steeds een gevaar. "Als die strijders en masse terugkeren, dan is dat een enorme uitdaging voor ons land en voor Europa", zegt Jambon.

Structurele oplossing

In ruil voor de Belgische opleiding van Irakese politiemensen gaat Irak ook criminele landgenoten zonder papieren uit België terugnemen. Daarover sloot Francken een akkoord met Irak. "Ik ben bijzonder tevreden. Al was het zonder het diplomatieke gewicht van de andere twee ministers niet gelukt", zei hij met een kwinkslag naar Jambon en Vandeput.

België krijgt veel asielaanvragen van Irakezen. In 2015 waren er 10.000 kandidaten. Vandaag is dat aantal teruggelopen tot 100 per maand. De helft van de aanvragers wordt erkend, maar de andere helft moet terugkeren. Tot nu toe stond België vrijwel machteloos als dat niet vrijwillig gebeurde. Nu komt er nu een structurele oplossing.

Na Marokko, Somalië, Nigeria en Kameroen gaat het om het vijfde belangrijke terugnameakkoord van deze regering.

België en Irak werken al langer samen in de strijd tegen terrorisme. België maakt deel uit van de internationale coalitie die onder meer in Irak strijdt tegen IS. Ons land heeft zowat 280 militairen en 40 instructeurs in de gevechtszone. Daarnaast voeren onze F-16-toestellen vanuit Jordanië operaties uit boven Irak en Syrië.

Op 17 maart ging het serieus mis bij een luchtaanval in de Iraakse stad Mosoel. Daarbij vielen toen meer dan honderd burgerslachtoffers. Het is mogelijk dat er Belgische F-16's hebben deelgenomen aan die aanval, maar minister Vandeput heeft dat tot nu toe nooit bevestigd of ontkend.

Ook na zijn terugkomst uit Irak hield Vandeput de lippen stijf op elkaar. "Wij hebben niet over 17 maart gesproken", zei hij formeel. "Ik wacht eerst op een officieel rapport. Bovendien zijn de Irakezen blij met het werk dat we in Irak verrichten."

Het N-VA-trio bracht tijdens de missie ook nog een bezoek aan Erbil, de hoofdstad van het autonome Koerdistan. Ze sloten er een gelijkaardig samenwerkingsakkoord af met de regering. Daarnaast hadden ze een ontmoeting met de aartsbisschop om "hun volledige steun te verklaren" aan de christenen in Irak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234