Zaterdag 26/11/2022

Irak lamgelegd voor verkiezingen

Landsgrenzen zijn gesloten, binnenlandse verplaatsingen zijn zo goed als onmogelijk, uitgaansverbod is ingesteld

Brussel / Bagdad

Eigen berichtgeving / Reuters

In de aanloop naar de democratische verkiezingen van morgen, de eerste sinds de Amerikaans-Britse invasie van 2003, gelden in Irak extreme veiligheidsmaatregelen. Ook gisteren zaaiden geestesgenoten van de vermoedelijke Al- Qaeda-leider in Irak, Al-Zarqawi, weer dood en verderf, in de hoop de stembusgang zo te boycotten.

Landsgrenzen zijn gesloten, binnenlandse verplaatsingen zo goed als onmogelijk gemaakt, een uitgaansverbod is ingesteld. In de aanloop naar de verkiezingen van morgen, zondag, is in Irak niets aan het toeval overgelaten om de kiesverrichtingen nog enigszins mogelijk te maken. Werden de veiligheidsmaatregelen de jongste uren danig opgeschroefd, dan hielden de terroristen echter gelijke tred. Gisteren werden opnieuw zes Iraakse en twee Amerikaanse soldaten omgebracht. Ook een kandidaat die opkwam op de lijst van de Iraakse overgangspremier Iyad Allawi werd vermoord, feiten waarover volgens terreurbronnen gisteravond nog een video zou worden verspreid.

Voorts werden ook de aanslagen op stemlokalen voortgezet en vielen de jongste dagen, als gevolg van het aanhoudende geweld, meer stroom- en drinkwateronderbrekingen op te tekenen dan ooit tevoren. De Amerikaanse hoop om de 'harten en geesten' van de Iraakse bevolking te winnen, krimpt dag na dag.

Toch maakt Allawi's regering zich sterk Al-Zarqawi en andere soennitische extremisten klein te krijgen. Volgens Kassim Daoud, de Iraakse minister van Nationale Veiligheid, zijn gisteren twee nauwe medewerkers van de vermoedelijke Al-Qaeda-man gearresteerd. "Al-Zarqawi's groepering brokkelt af", aldus Daoud. Later gisteren voegde vice-premier Barham Salih op een nieuwsconferentie toe dat nog een derde collaborateur van Al-Zarqawi ingerekend was.

Critici vragen zich af hoe betekenisvol de arrestaties wel zijn, en of de aankondiging ervan niet tot doel heeft het vertrouwen van het publiek in de stembusgang aan te zwengelen. Dat vertrouwen is erg laag, niet alleen vanwege de gigantische veiligheidsproblemen en de dreiging dat al wie uit stemmen gaat de kogel krijgt, maar ook omdat kiezers nauwelijks weten wie de kandidaten zijn en hoe hun programma eruit ziet. Veel kandidaten bleven immers anoniem. Ook waar ze precies moeten stemmen, is vele stemgerechtigden een raadsel.

Ooggetuigen in Bagdad zeggen echter dat de Iraakse burgers in de eerste plaats bang zijn. Door het uitgaansverbod dat voor vandaag geldt, moesten mensen gisteren hun boodschappen doen. "Morgen wordt het te gevaarlijk om buiten te komen", zei een 45-jarige man die gistermiddag nog aan brood probeerde te komen. Maar de winkelrekken zijn vaak leeg. "Nu is het al gevaarlijk om hier te staan. Ik wil niet neergekogeld worden voor een stuk brood."

Washington hoopt nog altijd dat de verkiezingen Irak op de democratische weg zullen helpen, maar talloos zijn de waarnemers die het tegendeel vrezen en, alsof de situatie nog veel verder kan escaleren, voor burgeroorlog waarschuwen. De Iraakse sjiieten zijn niet van plan zich de gedoodverfde verkiezingsoverwinning te laten ontglippen, terwijl de soennieten - de groep rond ex-dictator Saddam Hoessein - bang zijn de macht eens en voor goed te moeten afstaan. De rustigste stembusgang wordt in het Koerdische, alles welbeschouwd relatief stabiele noorden van Irak verwacht.

In The New York Times gaf president George W. Bush intussen te kennen dat de Amerikaanse troepen uit Irak teruggetrokken worden als de nieuw te kiezen regering dat zou verlangen. Aangenomen wordt dat dat pas goed de deuren zou openen voor een burgeroorlog.

(LD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234