Donderdag 27/01/2022

Irak heeft nieuwe regering maar geweld houdt aan

Het Iraakse parlement heeft de regering van premier Nuri al-Maliki het vertrouwen geschonken. Enkele uren voor de aankondiging kwam het weer tot een zware golf van geweld, waarbij in Bagdad 22 mensen het leven verloren.

door Frank Schlömer

BRUSSEL l De zogenaamde regering van nationale eenheid is echter nog lang niet volledig. De drie sleutelposten van Binnenlandse Zaken, Defensie en Nationale Veiligheid zijn nog niet ingevuld.

De Amerikaanse president Bush heeft Irak gefeliciteerd met zijn nieuwe bewindsploeg. Volgens hem betekent dit 'een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land' en biedt dit 'een kans op vooruitgang'.

Volgens de Arabische Liga is die nieuwe regering alleen echter lang niet voldoende om het geweld in Irak te stoppen.

Premier al-Maliki, een sjiiet, zal voorlopig de functie van Binnenlandse Zaken op zich nemen. De soennitische vicepremier Salam al-Zobaïe wordt interim-minister van Defensie en vicepremier Barham Saleh krijgt voorlopig het ministerie van Nationale Veiligheid onder zijn hoede. De nieuwe Iraakse regering is de eerste volwaardige bewindsploeg sinds de door de VS geleide invasie van het land in het voorjaar van 2003.

Gehoopt wordt dat de regering, die leden van de grootste sjiitische, soennitische en Koerdische partijen bevat, de aanslepende onrust in het land kan bezweren. Al-Maliki verklaarde in zijn maidenspeech dat het herstel van de stabiliteit en de veiligheid in Irak de topprioriteit van zijn regering zullen vormen. De zitting werd echter meteen ontsierd door een incident.

Leden van de belangrijkste soennitische regeringspartij, het Iraakse Front van Eensgezindheid, maakten luidkeels hun beklag over de voorlopige benoemingen op Defensie en Binnenlandse Zaken en verlieten ontstemd de zaal.

Al-Maliki werd op 22 april aangesteld tot nieuwe premier. Hij had een maand tijd om een regering te vormen. De sjiiet miste echter al twee zelfopgelegde deadlines door de aanslepende onenigheid tussen de regeringspartijen.

Het uitblijven van de benoemingen op Defensie en Binnenlandse Zaken geeft aan dat de problemen nog niet achter de rug zijn. "Deze regeling zal slechts enkele dagen duren, tot het moment dat iedereen het eens kan worden over onafhankelijke kandidaten die niet tot een militie of een partij behoren", zei de sjiitische vicevoorzitter van het parlement, sjeik Chaled al-Attiya.

De regering van Al-Maliki bevat nogal wat nieuwe gezichten in vergelijking met de vorige regering van premier Ibrahim Jaafari. Wie wel op post is gebleven, is de Koerd Hoshyar Zebari, die Buitenlandse Zaken behoudt. De onafhankelijke sjiiet Hoessein Chahristani krijgt de belangrijke portefeuille van Olie. De ploeg van Al-Maliki bevat slechts drie vrouwen, tegen zeven in de interim-regering van Jaafari. De vrouwen blijken er in het nieuwe Irak dus hoegenaamd niet op vooruit te gaan.

De Amerikaanse president Bush reageerde verheugd en zei: "De Irakezen hebben nu een volledig grondwettelijke regering, wat het einde van het democratische overgangsproces in Irak betekent. De nieuwe Iraakse leiders staan voor een periode van grote uitdagingen, maar ze kunnen op de steun van de VS rekenen."

Amr Moussa, de voorzitter van de Arabische Liga, zei echter: "Dit is niet voldoende, wat de Irakezen nu absoluut nodig hebben is verzoening, maar daar merk ik absoluut niets van."

Dit is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234