Zondag 11/04/2021

Iraaks leger doet nieuwe poging Tikrit te heroveren, terwijl ISIS ook Abu Kamal inneemt

Koerdische soldaten beschermen een gebied tussen Kirkuk in het noorden van Irak en Tikrit. Beeld EPA
Koerdische soldaten beschermen een gebied tussen Kirkuk in het noorden van Irak en Tikrit.Beeld EPA

Op de dag dat het Iraakse Parlement voor het eerst bijeenkomt sinds de verkiezingen in april, probeert het leger opnieuw de stad Tikrit te heroveren op ISIS-strijders. Dat meldt de BBC. In reactie op de aanhoudende onrust in Irak hebben de Verenigde Staten ongeveer driehonderd extra militairen gestuurd om Amerikaanse burgers en de ambassade in Bagdad te beschermen. ISIS heeft intussen ook de strategisch belangrijke plaats Abu Kamal ingenomen.

Na een dagenlange strijd hebben rebellen van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) Abu Kamal, op de grens tussen Syrië en Irak, ingenomen. Dat meldt het vanuit Londen opererende Syrisch Observatorium van de Mensenrechten, dat zich beroept op getuigenissen van bewoners. De ISIS-rebellen hebben de voorbije dagen hevig gevochten om de controle over Abu Kamal. Ze leverden strijd met andere tegenstanders van het Syrische regime, waaronder ook het al-Nusra Front.

Volgens ooggetuigen was er vannacht ook een 'golf aan luchtaanvallen' boven de olierijke stad Tikrit en zou onder meer het oude paleis van Saddam Hussein zijn geraakt, schrijft de BBC. De streng-islamitische terreurgroep ISIS kreeg Tikrit, de geboortegrond van de ex-dictator, op 11 juni in handen. Het was het begin van de zegetocht van ISIS in Irak.

Bij hun pogingen Tikrit te heroveren, stuitten Iraakse regeringstroepen de afgelopen dagen op fel verzet van ISIS-strijders. Over en weer veroverden het leger en de rebellen gebieden van elkaar. Zo zouden de ISIS-rebellen in een tegenaanval vannacht een dichtbijgelegen legerbasis hebben ingenomen. Een campus van de universiteit van Tikrit werd vrijdag deels door het leger heroverd op de rebellen.

ISIS-leider Abu Bakr al-Bagdhadi werd zondag tot 'kalief' uitgeroepen van het op die dag door ISIS gestichte 'islamitisch kalifaat', dat nu de gebieden in Irak en Syrië omvat die in handen zijn van de terreurgroep. Daaronder valt dus ook de stad Tikrit. Op internet riep een ISIS-woordvoerder alle inwoners van Noord-Irak op trouw te zweren aan Al-Bagdhadi. De kersverse ISIS-kalief wil in zijn kalifaat terug naar de zuivere bron van de 'ware' islam.

Iraakse parlement bijeen
In het verscheurde land is vandaag het nieuwe Iraakse parlement bijeengekomen om een voorzitter te kiezen. Van het eind april gekozen parlement wordt verwacht dat het samenwerkt om tot een krachtige regering te komen die het geweld bedwingt en de eenheid van het in meerderheid sjiitische Irak herstelt.

Dat lijkt een onmogelijke opgave. De autonome noordoostelijke Koerdische regio is feitelijk al een ander land en wil dat ook formaliseren. Soennitische streken ten noorden en noordwesten van Bagdad zijn in opstand. Bovendien lijkt het Iraakse leger nauwelijks vorderingen te maken bij het terugdringen van soennitische extremisten. Vorige maand vielen meer dan 2.400 doden in de strijd.

Obama stuurt troepen
De aanhoudende onrust is reden voor de Verenigde Staten om maatregelen te treffen. Een deel van de ambassadestaf wordt uit Bagdad weggehaald. Ook stuurt president Barack Obama ongeveer driehonderd militairen naar Irak om Amerikaanse burgers en de ambassade in Bagdad te beschermen.

Obama schreef vandaag in een brief aan het Congres dat zo'n extra tweehonderd militairen zondag en maandag in Irak zijn aangekomen. Ook zijn nog eens honderd militairen die in het Midden-Oosten standby waren naar Bagdad gestuurd. Het ambassadepersoneel dat uit Bagdad is weggehaald, gaat aan het werk in de noordelijke stad Erbil en in Basra in het zuiden.

Eerder deze maand werd ook al een deel van de staf uit de ambassade gehaald. Obama heeft gezegd geen militairen naar Irak te sturen om te vechten, hoewel de extra troepen daar wel voor uitgerust worden. Volgens de president is het hun taak Amerikaanse burgers en belangen te beschermen. Er worden ook helikopters gestuurd en middelen voor verkenning, surveillance en het verzamelen van inlichtingen.

"De aanwezigheid van deze extra troepen stelt de ambassade in staat haar cruciale diplomatieke missie voort te zetten en helpt de ambassade bij de samenwerking met Irak bij het oplossen van de problemen waarmee ze te maken krijgen in de strijd tegen de Islamitische Staat in Irak en groot-Syrië (ISIS, red.)", aldus woordvoerder John Kirby van het Pentagon.

In totaal zijn straks 750 Amerikaanse militairen in en rond Irak, van wie zo'n 470 in Bagdad. Naast de beveiliging van staatsburgers en de ambassade houden ze zich bezig met het opleiden van Iraakse militairen. De militairen blijven volgens Obama net zo lang in Irak tot de veiligheidssituatie is verbeterd.

Hieronder is het gedroomde rijk van ISIS te zien:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234