Maandag 26/07/2021

Rio 2016

IOC koopt tijd: "Juridische mogelijkheden onderzoeken voor uitsluiting Rusland"

IOC-voorzitter Thomas Bach in het gezelschap van de Russische president Vladimir Poetin. Beeld AP
IOC-voorzitter Thomas Bach in het gezelschap van de Russische president Vladimir Poetin.Beeld AP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat de juridische mogelijkheden onderzoeken om Rusland te weren van de Spelen in Rio. Voorzitter Thomas Bach voerde daarover vandaag topberaad met enkele kopstukken binnen het IOC. De spoedvergadering werd bijeengeroepen nadat een nieuw rapport van het Wereldantidopingagentschap (WADA) gisteren een grootschalig dopingnetwerk in de Russische sportwereld aan het licht bracht.

"Met het oog op de deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio zal het IOC het WADA-rapport zorgvuldig evalueren", luidt het in een korte verklaring van het IOC. "We zullen de juridische mogelijkheden onderzoeken voor een collectieve uitsluiting van Russische atleten, zonder voorbij te gaan aan iemands individuele rechten. Het IOC zal daarom rekening houden met de beslissing die het TAS op 21 juli neemt inzake de IAAF (de Internationale Atletiekfederatie sloot Russische atleten eerder al uit voor Rio, maar 68 onder hen gingen in beroep bij het TAS, red.). Ook de Wereldantidopingcode en het Olympisch Charter zullen meespelen in onze beslissing."

Nog geen witte rook dus over het al dan niet aanwezig zijn van Russische sporters in Rio. Het IOC besliste om nog wat tijd te kopen, maar de olympische bobo's vaardigden wel al een aantal maatregelen of aanbevelingen uit die voor Rusland weinig goeds beloven. Tot nader order wil het IOC geen enkel sportevenement of vergadering in Rusland organiseren. Het IOC stelt ook voor om alternatieve locaties te zoeken voor grote internationale wintersportevenementen zoals WK's en WB-wedstrijden die op korte termijn in Rusland plaatsvinden. Tot slot richt het IOC een speciale tuchtcommissie op, die alle Russische overheidsmedewerkers zal vervolgen die in het WADA-rapport worden genoemd. Geen enkele van de betrokkenen zal een accreditatie voor Rio toegewezen krijgen.

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko. Beeld AP
De Russische minister van Sport Vitaly Mutko.Beeld AP

Intussen heeft de Russische minister van Sport Vitaly Mutko vandaag een teken van leven gegeven. Mutko schorste na het bekendmaken van het WADA-rapport zijn antidopingadviseur Natalia Zhelanova en zette ook Irina Rodionova, hoofd van het staatsgesteunde Centrum voor de Voorbereiding van Russische Sporters (CSP), op het strafbankje. Zelf bleef Mutko, die volgens het WADA-rapport onmogelijk niét op de hoogte kon zijn van de dopingpraktijken, op post. Hoewel zijn naam wordt genoemd in het rapport van de Canadese jurist Richard McLaren, is Mutko niet als dader aangemerkt. "Mutko is niet betiteld als de persoon die achter de wandaden zou zitten. Hij wordt niet genoemd als overtreder", aldus een woordvoerder van het Kremlin.

In een verklaring aan het nieuwsagentschap Interfax ontkende Mutko nogmaals het bestaan van een staatsgesteund dopingprogramma. "Ik zal het nog eens zeggen, in Rusland is daar geen sprake van", luidde het resoluut. Mutko waarschuwde tevens het Wereldantidopingagentschap voor een overhaast oordeel: "Het verbaast mij dat het WADA na amper 57 dagen onderzoek al een conclusie velt over ons land", zei Moutko gericht op het recente rapport van het WADA.

Hij vraagt zich ook af of het WADA niet zijn bevoegdheden overschrijdt. "Het WADA moet niet oordelen over sportieve aangelegenheden. Het moet binnen zijn niche van de sport blijven. Ik hoop dat het IOC een verstandige beslissing neemt. Indien nodig zijn wij bereid alleen sporters en hun trainers naar Rio sturen." Dat zei Moutko aan het Russische persagentschap Interfax.

Moutko kwam ook nog eens terug op de beschuldigingen van het faciliteren van staatsdoping aan zijn adres. Hij schuift de schuld door naar de vroegere directeur van het Russische antidopingagentschap Grigori Rodchenko, die ondertussen naar de Verenigde Staten is gevlucht. "Hij is degene die schuldig is en juridisch vervolgd moet worden, maar hij schuift nu alles in de schoenen van de staat."

null Beeld AP
Beeld AP

Het IOC liet intussen weten alle bloed- en urinestalen van Russische atleten, die in 2014 zijn afgenomen op de Olympische Winterspelen in Sochi, opnieuw te zullen analyseren op dopinggebruik. Een speciaal daarvoor opgezette disciplinaire commissie gaat, samen met forensische experts, een onderzoek instellen naar alle Russische atleten, hun coaches, begeleiders en officials die actief waren in Sochi. De vraag is in hoeverre de stalen van toen onderzocht kunnen worden. Volgens het rapport werden de stalen immers net omgewisseld. De forensische onderzoekers zullen wel sporen kunnen zoeken op de monsterhouders zelf. Ze kunnen nagaan of die al dan niet ongeoorloofd geopend en opnieuw verzegeld werden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234