Donderdag 30/03/2023

Rio 2016

IOC houdt Russen met dopingverleden onterecht van Olympische Spelen

Klokkenluidster Yulia Stepanova. Beeld AP
Klokkenluidster Yulia Stepanova.Beeld AP

Yulia Stepanova, de klokkenluidster/atlete die het omvangrijke Russische dopingschandaal aan het licht bracht, is door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) onterecht een verbod op deelname aan de Spelen in Rio opgelegd. Meer nog: ook andere Russische atleten met een dopingverleden worden door het IOC onterecht uit Rio weggehouden. Een uitspraak van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) uit 2011 stipuleert dat een sporter geen twee keer kan gestraft worden voor hetzelfde vergrijp. Wat door de IOC-beslissing om Russen met een dopingverleden uit Rio te bannen, wel gebeurt.

Peter Luysterborg

Elf dagen voor de start van de Olympische Spelen begeeft het IOC zich op zeer glad ijs. Russische sporters met een dopinggeschiedenis uit Rio weghouden: het mag een ethisch verantwoorde maatregel zijn, ze gaat in tegen sportrechtspraak uit het recente verleden. Regel 45 uit het olympisch charter, ook bekend als de 'Osaka Regel', daarover gaat het. De regel, die in 2007 werd ingevoerd door het IOC, hield in dat atleten die een zware dopingschorsing hadden opgelegd gekregen, automatisch niet mochten deelnemen aan de volgende Olympische Spelen.

Merritt
Een dubbele sanctie dus, die een aantal nationale sportfederaties naar de rechtbank deed stappen. Het Amerikaans Olympisch Comité (AOC) bijvoorbeeld. LaShawn Merritt, olympisch kampioen op de 400 meter in 2008 en een concurrent van de Borlées, werd na een positieve plas voor 21 maanden geschorst. Deelnemen aan de Spelen in Londen was voor Merritt door de 'Osaka Regel' normaliter uitgesloten. Tot het AOC besliste om naar het TAS te stappen. "Twee keer gestraft worden voor hetzelfde vergrijp, is onrechtvaardig", betoogden de Amerikanen in oktober 2011 voor het TAS. En haalden er hun gelijk. Merritt mocht starten op de 400 meter in Londen, al brak hij in de Britse hoofdstad door een blessure geen potten.

Chambers
Ander voorbeeld: Dwain Chambers. De Britse spurtbom kreeg na een dopingstraf in tegenstelling tot Merritt géén ruggensteun van zijn eigen olympisch comité. Integendeel: de Britse bobo's legden hem een levenslang deelnameverbod op voor de Spelen. Chambers liet het daar niet bij en trok naar het TAS. De sportrechtbank in Lausanne oordeelde krek hetzelfde als in de zaak-Merritt. Chambers stond in 2012 in Londen doodleuk aan de start, Regel 45 uit het olympisch charter ten spijt.

Kort dag
Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. IOC-baas Thomas Bach speelde gisteren hoog spel door Russische sporters met een dopingverleden uit Rio te weren. "Het IOC wéét dat ook", zegt een insider. "Ze beseffen dat ze een risico nemen met deze omstreden beslissing. Maar ze weten bij het IOC ook dat het kort dag is. Russische atleten die door deze maatregel getroffen worden, mogen dan een goede zaak hebben voor het TAS, het wordt extreem moeilijk om in deze korte tijdsspanne hun gelijk te halen. Dat er deze week een sliert gestrafte Russen bij het TAS binnenstapt, lijkt hoogst onwaarschijnlijk. "We hebben daar helaas niet genoeg tijd voor", liet Alexander Zhukov, voorzitter van het Russisch Olympisch Comité, al optekenen.

Zakarin
Ilnur Zakarin, om maar één 'slachtoffer' te noemen, zal het inderdaad niet baten. De Rus van Katusha, winnaar van de zeventiende Touretappe, zat van 2009 tot 2011 een dopingschorsing uit. Lang geleden, maar voor het IOC voldoende om hem straks uit Rio te houden.

IOC-voorzitter Thomas Bach. Beeld AFP
IOC-voorzitter Thomas Bach.Beeld AFP
LaShawn Merritt stond ondanks een dopingstraf uit het verleden op de Spelen in Londen gewoon aan de start. Beeld AFP
LaShawn Merritt stond ondanks een dopingstraf uit het verleden op de Spelen in Londen gewoon aan de start.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234