Vrijdag 06/12/2019

Tsunami

Inzamelactie van start, maar "hoe kun je al geld vragen als je nog niet weet welke operaties nodig zijn"

In Palu halen Indonesische reddingswerkers een overleden slachtoffer onder het puin van een gebouw. Beeld AFP

Hoewel het Consortium 12-12 besliste om een inzamelactie te starten voor de tsunamiramp op Sulawesi, is nog niet helemaal duidelijk op welke manier internationale hulpverleners de slachtoffers het beste kunnen helpen. Het is wachten op concrete informatie van de Indonesische overheid.

Nadat Unicef-België en het Rode Kruis Vlaanderen zondag elk met een eigen inzamelactie begonnen, besliste het Consortium 12-12 zijn rekeningnummer te activeren voor inzamelacties voor het rampgebied. Het Consortium is een samenwerkingsverband van zeven hulporganisaties waaronder Oxfam-Solidariteit, Unicef-België, het Belgische Rode Kruis en Handicap International.

Minstens 844 mensen kwamen om bij de tsunami en de aardbeving, maar omdat grote delen van het rampgebied nog niet bereikt werden, dreigt de balans tot in de duizenden op te lopen. Vorig jaar nog zamelde het Consortium onder de noemer 'Hongersnood 12-12' geld in voor de slachtoffers van de hongersnood in onder meer Zuid-Soedan, Somalië, Nigeria en Jemen. Eind 2017 werd die actie afgesloten op 12,5 miljoen euro. 

“Onze ngo-leden bereiden zich voor om de slachtoffers te helpen”, zegt woordvoerder Gratien Ruffo. “Ze starten hulpprogramma’s op met medische, sanitaire en psychosociale bijstand, drinkbaar water en bescherming van kwetsbare groepen zoals kinderen.”

Enige irritatie

Wel is momenteel niet helemaal duidelijk op welke manier de slachtoffers best geholpen worden. De Indonesische regering wil de controle op de hulpoperaties behouden en heeft volgens experts behoorlijk veel middelen om in een belangrijk deel van de humanitaire hulp zelf te voorzien.

Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weliswaar al weten dat internationale humanitaire organisaties de komende uren zullen uitgenodigd worden om hulp te bieden, maar laat voorlopig in het midden welke humanitaire tekorten er precies vanuit het buitenland nodig zijn.

Binnen de Belgische humanitaire wereld veroorzaakt de snelle beslissing van het Consortium enige irritatie. “Hoe kun je nu al geld vragen als je nog niet precies weet welke operaties precies nodig zijn en op welke schaal er ontplooid moet worden?”, luidt het bij experts.

Ook Artsen Zonder Grenzen, dat geen deel uitmaakt van het Consortium, maakt zich klaar voor een humanitaire operatie op Sulawesi. “Maar we willen nog enkele uren wachten op concrete informatie van de Indonesische overheid", zegt Bertrand Perrochet, operationeel coördinator van Artsen Zonder Grenzen. “We hebben momenteel een team van vijf mensen ter plaatse die de noden mee zullen inschatten. Hoewel de situatie in de stad Palu al bijzonder erg is, gaan wij ervan uit dat er ten zuiden van die stad nog een ander groot rampgebied is dat zeer moeilijk bereikbaar is en waar vele duizenden mensen nog geen enkele humanitaire hulp ontvingen. De kans is groot dat wij in die onherbergzame regio aan het werk zullen gaan. De komende dagen zullen erg veel ngo’s in Palu neerstrijken, maar in de dorpen op het platteland zal de situatie ongetwijfeld minstens even erg zijn.”

Perrochet verwacht dat de dodentol de komende uren nog zal toenemen tot zeker 1.300. “Uit ervaring weten we dat er ongeveer vier keer meer gewonden zullen zijn.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234