Woensdag 14/04/2021

'Inzagerecht is geen absoluut recht'

De broer van de vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer heeft beroep aangetekend tegen de weigering van de onderzoeksrechter om hem inzage te geven in het onderzoeksdossier. Peter De Vleeschauwer werd twee jaar geleden ontvoerd en later vermoord teruggevonden. 'Het wordt tijd dat er buitenstaanders in het onderzoek komen,' zegt Chris De Vleeschauwer. De wet-Franchimont, die al sinds een maand inzage van onderzoeksdossiers door gewone burgers mogelijk maakt heeft echter beperkingen. 'Het onderzoek heeft soms voorrang,' zegt Chris Van den Wyngaert, hoogleraar strafrecht aan de Universitaire Instellingen Antwerpen, die vroeger in de commissie-Franchimont zetelde.

Chris De Vleeschauwer: "Ik begrijp het niet. Toen we een jaar geleden de procureur en de onderzoeksrechter hierover polsten, zegden ze dat inzage van het dossier geen probleem zou zijn. Wij hebben gewacht op de wet-Franchimont, zodat men later geen procedurefouten zou kunnen inroepen. Maar nu we onze eis ingediend hebben, zijn procureur en onderzoeksrechter plots van mening veranderd. Inzage zou het onderzoek kunnen schaden, was de motivatie. Onze rechten staan wel mooi op papier, maar daar blijft het dan bij.

Vindt u dat het onderzoek naar de moord op uw broer niet goed gevoerd wordt?

"Dat was zeker het geval vlak na de verdwijning van Peter, nog voordat zijn lijk gevonden werd. Vooral de stukken over die eerste periode willen we zien. En volgens ons zit er nu ook geen schot meer in het onderzoek. Er wordt wel moeite gedaan, maar wij vragen ons hier af waar de speurders hun energie in steken. Na twee jaar zijn er enorm veel pistes nageplozen, zonder resultaat. Volgens mij zouden de onderzoekers er nu baat bij hebben om buitenstaanders te betrekken bij het onderzoek."

Op de persconferentie die u eergisteren gaf, bleek dat uw advocaat zwijgplicht had.

"Dat is een interne regeling bij de balie. Zolang de beroepsprocedure aan de gang is, zal onze raadsman geen stelling innemen. Ook om geen procedurefouten te maken. Maar als over veertien dagen - de periode waarbinnen de kamer van inbeschuldigingstelling de beslissing bekend zal maken - blijkt dat wij ook in beroep geen gelijk krijgen, zal hij wel spreken."

Onderzoeksrechters kunnen, zonder veel motivatie, inzage weigeren.

Prof. Chris Van den Wyngaert: "Ja, het inzagerecht volgens de wet-Franchimont is niet automatisch en absoluut. Als werkelijk blijkt dat door inzage het onderzoek in het gedrang zou kunnen komen, heeft dat onderzoek voorrang. De onderzoeksrechter kan zo in een aantal gevallen inzage weigeren. Als hij denkt dat de burgerlijke partij malafide is bijvoorbeeld.

"De burgerlijke partij kan altijd in beroep gaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechter. Dit hoger beroep is trouwens mogelijk gemaakt om te vermijden dat een onderzoeksrechter lichtzinnig zou omgaan met het weigeren van inzage in zijn dossiers."

Wat als het onderzoek te lang duurt? Chris De Vleeschauwer zegt dat het na twee jaar tijd wordt dat er buitenstaanders worden betrokken bij het onderzoek naar de moord op zijn broer.

"Als een burgerlijke partij vindt dat het onderzoek te lang aansleept, kan ze nog naar de kamer van inbeschuldigingstelling stappen. Die controleert sinds kort de onderzoeksrechter. Vroeger was dit een taak van het parket. Maar iedereen herinnert zich nog die toestanden bij het onderzoek naar de verdwijning van Julie en Mélissa, waarbij Doutrèwe op vakantie ging. Wat er van die controle terecht zal komen, weten we nog niet. Net als voor het gerecht in zijn geheel is het ook hier een kwestie van te weinig mensen en middelen."

(AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234