Donderdag 22/08/2019

Inwoners van Molenbeek: "We zitten tussen twee vuren"

Beeld BELGA

De inwoners van Molenbeek, waar vandaag een grootschalige operatie van de veiligheidsdiensten plaatsvond, reageren geschrokken op de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Ze geven toe net zo bang te zijn als de rest van de wereld.

"We zitten tussen twee vuren: het vuur van de blanken en het vuur van de islamitische extremisten," vertelt Abderrahman (55) terwijl hij toekijkt vanachter een politiebarrière. De man vertelt dat hij enerzijds ongerust is dat zijn zonen het slachtoffer zouden kunnen worden van een terroristische aanslag van IS-aanhangers. Anderzijds vreest hij voor een aanslag van extreemrechts op de nabijgelegen moskee.

De inwoners vertellen ook dat veel ouders bang zijn dat hun zonen zullen vertrekken om zich aan te sluiten bij IS in Syrië en Irak: onder de allochtone jongeren bestaat immers een grote ontevredenheid over het gebrek aan toekomstperspectieven in ons land.

"De overheid is te laks"

Mohammed, een 41-jarige elektricien verwijt de Belgische overheid een te grote laksheid in de aanpak van het probleem. Hij vertelt hoe de zoon van een vriend door IS geronseld werd en via Turkije Syrië probeerde binnen te geraken. Daar werd hij echter gevangen genomen door Koerdische guerrillastrijders. "Mijn vriend huilde". Hij zei: 'Ik heb mijn zoon niet opgevoed om dat te doen. Mijn zoon werd er op een periode van zes maanden ingeluisd, door voormalige dieven, drugdealers en gevangenen'."

"We krijgen niet het gevoel Belg te zijn"

Soraya en Nadia, beiden van Marokkaanse origine, wonen in Molenbeek. Ze zijn misnoegd over het werk van Europese veiligheidsdiensten, die volgens hen over onvoldoende inlichtingen beschikken. Wanneer ze na hun familievakanties vanuit Marokko terugkeren naar Europa, worden er volgens hen geen grenscontroles gedaan aan de veerboot. "Je kan eender welke wapens meenemen in je wagen en niemand zou het weten," zegt Soraya.

Het gebrek aan economische perspectieven voor migranten in België deed Mohammed al overwegen om met zijn familie terug te keren naar Marokko. De leerkrachten in de scholen in Molenbeek zijn niet zo goed als die in de rijkere, blanke wijken, zegt hij. "We krijgen niet het gevoel dat we Belg zijn," voegde hij eraan toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden