Maandag 28/11/2022

Inwonen bij mama en papa is beter voor het milieu

Ben je enigszins begaan met de wegkwijnende biodiversiteit? Ga dan opnieuw inwonen bij ma en pa. Het stijgende aantal alleenwonende singles, gescheiden gezinnen of jongeren die vroeger onder moeders vleugels uit vliegen houdt immers een ernstige dreiging in voor het milieu en de biodiversiteit. Het groeiende aantal huishoudens en het dalende aantal mensen dat erin woont, zijn zelfs nefaster voor de natuur dan de snel toenemende bevolkingsgroei, stelt een nieuwe studie in het wetenschappelijk vakblad Nature.

Brussel

Eigen berichtgeving

Een snel toenemende wereldbevolking van zes miljard mensen betekent weinig goeds voor de natuur en het milieu. Meer mensen betekent dat de natuurlijke rijkdommen van de aarde er in een veel sneller tempo worden doorgejaagd en dat de druk op de planten- en diersoorten verhoogt. De rol van evoluties inzake gezinsgrootte werd echter lange tijd stiefmoederlijk behandeld. Ten onrechte, schrijft een groep Amerikaanse wetenschappers van de Michigan Statue University, want het stijgende aantal kleine huishoudens van een of twee personen wereldwijd maakt het probleem zelfs een heel stuk erger.

Kleine huishoudens verhogen het verbruik van allerlei natuurlijke rijkdommen en dragen bij het uitwaaieren van de steden, stelt de studie. Met een toenemende aantal huishoudens stijgt het energieverbruik per hoofd van de bevolking, de uitstoot van vervuilende gassen, het gebruik van onder meer hout als brandstof en de inname van land en bos als bouwgrond. Om een voorbeeld te geven: een gezin van twee personen en eentje van zes beschikken traditioneel over een ijskast. Het kleinere gezin slorpt daarbij echter relatief gezien een pak meer energie op.

Jianguo Liu en zijn collega's van de Michigan Statue University in East Lansing berekenden de bevolkingsgroei, het aantal huishoudens en de gemiddelde grootte van een huishouden voor 141 landen: 76 zogenaamde 'biodiversiteitshotspot'-landen, gebieden waar natuurlijke habitats en inheemse soorten onder druk staan van de menselijke activiteit, en 65 landen waar dat niet het geval is. Was de gemiddelde grootte van een huishouden stabiel gebleven en niet zoals nu het geval was sinds 1985 drastisch afgenomen, dan hadden de hotspotlanden in 2000 155 miljoen minder huishoudens geteld.

Niet het stijgende bevolkingscijfer, maar de fragmentatie van gezinnen tot kleinere huishoudens vanwege echtscheidingen, jongeren die onder moeders vleugels uit vliegen of alleenwonende singles vormt daarin de belangrijkste factor, aldus de onderzoekers. Zelfs in gebieden zoals Italië, Griekenland, Portugal en Spanje, waar het bevolkingsaantal afneemt, is het aantal huishoudens immers sterk gestegen. De redenen zijn tweeërlei: het aantal generaties dat onder een dak samenhokt, neemt zienderogen af en tegelijkertijd stijgt het aantal echtscheiding flink.

Als de trend dat steeds minder mensen onder een dak gaan samenwonen zich voortzet, voorspellen de onderzoekers dat de zogeheten 'hotspotlanden' alleen daardoor tegen 2015 zelfs 233 miljoen meer huishoudens zullen tellen. Het daarbijbehorende uitdijen van de steden en het verhoogde verbruik per hoofd van de bevolking betekent een enorme bedreiging voor het behoud van de biodiversiteit. (NC)

Toenemend aantal kleine huishoudens is nefaster voor natuur en milieu dan snel toenemende bevolkingsgroei

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234