Dinsdag 23/04/2019

energie

Invoering digitale energiemeters met half jaar uitgesteld: producent kan niet tijdig leveren

Beeld rv

De invoering van de digitale energiemeter wordt met een half jaar uitgesteld, tot 1 juli 2019. Het bedrijf Sagemcom, dat de aanbesteding binnenhaalde, laat weten dat het de meters niet tijdig kan leveren. 

De aanbesteding werd nochtans begin 2017 al gelanceerd en de bestelling werd in december vorig jaar geplaatst. “We stellen de plaatsing van de digitale meters noodgedwongen een half jaar uit. De aanbesteding is nochtans ruim op tijd gebeurd. Maar meters die er niet zijn kunnen nu eenmaal niet geplaatst worden”, reageert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld).

“Ik ga ervan uit dat netbeheerder Fluvius de nodige stappen zal zetten om een schadevergoeding te eisen voor de laattijdige levering. En ik verwacht van de netbeheerder dat de uitrol van de digitale meters vanaf 1 juli vlot verloopt”, zegt Tommelein.

Zonnepanelen

In één beweging zet de liberale minister ook de plaatsing van de digitale meter bij mensen met zonnepanelen on hold. De digitale meter zou normaal gezien eerst geplaatst worden bij nieuwe huizen, bij huizen die ingrijpend energetische gerenoveerd worden, bij wie een budgetmeter heeft of zonnepanelen op het dak. 

Maar die laatste categorie wordt geen ‘prioritaire doelgroep’ zolang er geen duidelijkheid is over de impact op de consument bij wegvallen van de terugdraaiende teller. Tommelein verduidelijkt: “Ik heb altijd gezegd dat wie zonnepanelen geplaatst heeft, 15 jaar het rendement van de terugdraaiende teller moet kunnen behouden. Dat is ook zo beslist door de Vlaamse regering.”

Niet verplicht

 “Wij vroegen al maandenlang om uitstel en krijgen nu gelijk”, zegt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). Hij wil dat het extra half jaar wordt gebruikt om duidelijkheid te geven over de exacte kostprijs van de digitale meter in de stroomfactuur. Beenders wil ook dat de meter niet-verplicht wordt ingevoerd. “Vlamingen moeten zelf kiezen of ze er voordeel uit halen of niet”, zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.