Dinsdag 05/07/2022

NieuwsEnergie

Investeringspremie zonnepanelen loopt af: 10.000 extra aanvragen in laatste twee weken

Vlaanderen betaalde al 135 miljoen euro aan retroactieve investeringspremies. Beeld Shutterstock / surasak jailak
Vlaanderen betaalde al 135 miljoen euro aan retroactieve investeringspremies.Beeld Shutterstock / surasak jailak

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die werd geplaatst vóór 20 juli 2021 krijgen vandaag de allerlaatste kans om de retroactieve investeringspremie aan te vragen. Naargelang de situatie bedraagt die premie vaak ruim 1.000 euro. Het loopt storm: de laatste twee weken kwamen er 10.000 aanvragen bij. Er werd al 135 miljoen euro aan premies uitbetaald.

Marc Coppens

Even een rewind naar begin vorig jaar toen het Grondwettelijk Hof de regeling met de virtueel terugdraaiende teller vernietigde. Die gaf eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller nog recht op het oude systeem met een terugdraaiende teller en een prosumententarief. Dat is een vergoeding die de bezitters van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het distributienet. Daarop besloot de regering om eigenaars van zonnepanelen met een digitale teller recht te geven op een eenmalige compensatie, die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen. De hoogte van de premie is berekend in functie van het geïnstalleerde piekvermogen van de zonnepanelen, volgens een vaste vergoeding in euro per kWp. Een installatie van 8kWp krijgt het dubbele van een installatie van 4kWp wanneer de zonnepanelen en digitale teller op hetzelfde moment zijn geïnstalleerd. Wie in 2016 bijvoorbeeld 9 zonnepanelen in dienst nam en in 2020 een digitale meter liet installeren, kan dan bijvoorbeeld rekenen op een premie van 900 euro die het Vlaams Energie- en klimaatagentschap doorgaans twee weken na aanvraag al op de rekening stort.

De laatste dagen is er sprake van een kleine rush op de premie. Eind november waren er 77.721 premieaanvragen, eind december waren er dat 81.167 en in de eerste drie weken van januari is dat aangedikt tot 93.200 aanvragen. Daarvan zijn al 87.481 aanvragen verwerkt en 83.442 dossiers werden al uitbetaald. In totaal werd al 135.048.169,54 euro aan premies uitgekeerd. Eigenlijk waren er 70.000 aanvragen vooropgesteld, maar in de tweede helft van 2021 werden nog heel wat digitale meters bijgeplaatst. Bovendien werd de doelgroep uitgebreid.

Wie zonnepanelen heeft en al langer dan een half jaar een digitale teller, kan vandaag voor het laatst een premie aanvragen. Doe je dat niet, dan kun je fluiten naar die centen. Als je een digitale teller hebt, is er geen enkele reden om het niet te doen. Voor de naar schatting 470.000 huishoudens met zonnepanelen en een analoge meter is het minder duidelijk. Zij kunnen profiteren van de terugdraaiende teller tot de digitale meter in 2025 verplicht wordt. Er moet dan wel een prosumententarief worden betaald dat voor een gemiddeld gezin zo’n 350 euro per jaar bedraagt. Algemeen wordt verwacht dat het prosumententarief de komende jaren nog zal stijgen.

Batterij

Bovendien: hoe langer je wacht met de installatie van een digitale meter, hoe meer er wordt afgeroomd van de premie waarop je recht hebt. De redenering is dat je dan ook langer hebt kunnen genieten van de terugdraaiende teller. Wie zijn meter vervangt, krijgt zes maanden om de retroactieve premie aan te vragen. Zodra je een digitale meter hebt, is het belangrijk om vooral elektriciteit te verbruiken wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Als je weinig of geen elektriciteit wil verbruiken, wacht je best op een zonnige dag om je wasmachine aan te zetten. Wie zonnepanelen heeft maar een te lage zelfconsumptie, kan een thuisbatterij plaatsen die je niet verbruikte energie tijdelijk opslaat. Op die manier kun je ’s avonds of ’s nachts elektriciteit verbruiken waarvoor je niks betaalt. Specialisten denken dat je zo je zelfconsumptie ruim kan verdubbelen tot meer dan 60%. Bovendien reikt de Vlaamse Regering ook premies uit bij de aanschaf van zo’n batterij. Let wel, ook hier is aarzelen een dure grap: kreeg je in 2021 voor een thuisbatterij van 4kWh nog 1.200 euro, dan is dat dit jaar nog maar 900 euro en in 2023 nog 600 euro en in 2024 nog amper 300 euro. Vanaf 2025 is het gedaan met de batterijpremie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234