Zondag 18/08/2019

Belastingontduiking

Investeringsfirma Bob Geldof genoemd in nieuwe zaak belastingontduikingen

Bob Geldof. Beeld AP

De investeringsfirma van Bob Geldof betaalde duizenden euro’s aan een advocatenkantoor op Mauritius voor financieel advies, meer dan waarschijnlijk om belastingen te ontduiken. Dat blijkt uit een nieuwe serie gelekte documenten.

8 Miles (de naam verwijst naar de kortste afstand tussen Europa en Afrika, aan Gibraltar) werd door Bob Geldof opgericht in 2008. De Ierse zanger was in de voorgaande decennia wereldberoemd geworden door de Live 8-concerten. Met de opbrengst van die concerten wilde hij de honger in Afrika bestrijden.

Ook zijn investeringsfirma beloofde de algemene ontwikkeling van de landen waarin het investeerde na te streven. Uit zo'n 200.000 documenten waar het internationaal journalistenconsortium ICIJ de hand op wist te leggen, blijkt echter dat de firma verschillende keren de diensten van het advocatenkantoor Conyers Dill & Pearman inriep. Dat kantoor, gevestigd op de voormalige Franse kolonie Mauritius, hielp waarschijnlijk met belastingadvies op het eiland.

Geldofs naam is de meest gekende in de lijst met gelekte documenten die vooral aantonen hoe Mauritius sinds de jaren 90 steeds meer een belastingparadijs werd. De formule is gekend: bedrijven geven een deel van hun inkomsten aan in Mauritius, waarop ze soms tot amper 3 procent vennootschapsbelasting moeten betalen. Op die manier lopen de landen waar de bedrijven hun activiteiten eigenlijk uitvoeren belastinginkomsten mis. 

Het systeem wordt in stand gehouden door het oneigenlijk gebruik van 46 belastingverdragen die Mauritius afsloot met andere landen, waaronder enkele van de armste landen in Afrika. Het lek toont volgens Oxfam hoe multinationals via belastingontwijking “enkele van die armste landen ter wereld van broodnodige inkomsten beroven”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden