Zondag 26/01/2020

Investeren in leerkrachten

Yasmien Naciri is marketeer, student aan de UAntwerpen en voorzitter van de onafhankelijke hulporganisatie Amana. Haar wisselcolumn met Matthias Somers verschijnt wekelijks.

We staren ons zo blind op de gebreken in het onderwijs waar zowel leerlingen als leerkrachten onder lijden, dat we vergeten om de gepassioneerde leerkrachten te waarderen. Probeer het maar eens. Elke werkdag vol goesting voor een klas staan, of tegenover de leerlingen minstens de schijn op te houden dat het goed gaat. Duizend vragen waar je als leerkracht geduldig en sereen op moet antwoorden en waar niet meteen geschikte debatfiches voorhanden zijn. Om nog maar te zwijgen over het voortdurende leerproces van je leerlingen, dat je in de gaten moet houden zodat je kan ingrijpen waar nodig.

Leerkrachten dragen de lasten van de samenleving. Er ligt immers een buitengewone verantwoordelijkheid op hun schouders. Namelijk het welzijn en de welvaart van de jongeren die de toekomst van onze samenleving vormen. Ik heb mijn onderwijzers altijd gewaardeerd. Doorheen de jaren steeg het respect jegens hen alsmaar meer. Het is me nu veel duidelijker geworden waarom mijn ouders me altijd leerden dat leerkrachten feitelijk het statuut van 'ouders' vervullen.

Helaas is de realiteit niet zo rooskleurig. Al te vaak lees ik getuigenissen van leerkrachten die te maken krijgen met een burn-out, met pestgedrag, kwaadwillige collega's of een tekort aan leerkrachten. Ook hoor ik klachten over het tekort aan middelen om deze klassen zo goed mogelijk te onderwijzen en te ondersteunen.

Met de beste intenties vragen leerkrachten me advies over hoe ze enkele leerlingen kunnen motiveren om toch verder te studeren, omdat ze de capaciteiten bezitten. Of hoe ze leerlingen kunnen uitleggen dat er moslims zijn die niet de islam belijden die in de media worden opgevoerd. En het ergste van al, er zijn zelfs leerkrachten die moeten besparen op schoolmateriaal en wel eens bij de burgers durven aankloppen voor ondersteuning.

In het bedrijfsleven beseffen we maar al te goed dat workshops en opleidingen van belang zijn om te investeren in de competenties en motivatie van de werknemers. Workshops hebben hun belang om de werking van het bedrijf te verbeteren. Het is ook algemeen geweten dat de relatie met collega's, een van de stressfactoren kan zijn die een burn-out triggert. En dat is dan ook een van de redenen waarom in de bedrijfswereld hard wordt ingezet op teambuilding en de werkomgeving in het algemeen.

In het onderwijs zou dat niet anders mogen zijn. Dat maken verschillende experts keer op keer ook duidelijk. Investeren in onze leerkrachten, staat gelijk aan het investeren in onze jongeren en dat is een investering in onze samenleving.

Luisteren naar noodsignalen is dus niet genoeg. Het wordt dus dringend tijd dat we daadwerkelijk investeren in leerkrachten. Laten we niet vergeten dat deze leerkrachten een buitengewone impact hebben op de toekomst van onze samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234