Maandag 23/05/2022

Vier vragen aanDirk Buyens

‘Investeren in kinderarmoede levert op termijn geld op’

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Eén euro investeren in de strijd tegen kinderarmoede levert de maatschappij op lange termijn tussen de 5 en 9 euro op. Dat blijkt uit een nieuwe studie die Vlerick Business School heeft uitgevoerd in opdracht van kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano. Dirk Buyens, professor in strategische hr aan Vlerick Business School, legt uit.

Helene Vanlathem

Hoe komen de onderzoekers tot dat bedrag van 5 à 9 euro?

“Ten eerste werd gekeken naar welke kosten er wegvallen voor de overheid als een kind niet langer in armoede zit. Ten tweede naar de opbrengsten die de overheid heeft als een kind dat normaal gezien in armoede zou blijven en werkloos zou zijn, toch een job vindt. Het is natuurlijk een complexe berekening. Maar heel eenvoudig zijn het deze twee factoren die gemaakt hebben dat men tot die berekening is gekomen.”

Wat is de economische impact van kinderarmoede?

“Iemand die geboren wordt in armoede, geraakt daar heel moeilijk uit. Als overheid heb je daar dus kosten aan: werkloosheidsuitkeringen, gezondheidskosten, enzovoort. Maar er komen nog meer factoren bij kijken. De overheid heeft bijvoorbeeld ook kosten van criminaliteit gerelateerd aan armoede.

“Maar wat als je kansarme kinderen nu eens financieel zou steunen om hen uit de armoede te krijgen? Wat kan dat theoretisch opleveren? Je hebt dan een aantal kosten die je als overheid niet meer hebt, maar ook een aantal opbrengsten. In het beste geval worden die kinderen volwassen en vinden zij een job, wat hen dus in staat stelt om volledig bij te dragen aan de maatschappij en een belastbaar inkomen te hebben dat anders verloren zou kunnen gaan als deze mensen in armoede zouden blijven leven. De investering in preventie van kinderarmoede is dus vele malen goedkoper dan de kost die het gevolg is van kinderarmoede.”

Dirk Buyens. Beeld BELGAIMAGE
Dirk Buyens.Beeld BELGAIMAGE

Tegen 2025 wil Stichting Pelicano 2000 kinderen permanent uit de armoede halen. Hoeveel geld zal daarvoor nodig zijn?

“Met een minimale investering van 78.932 miljoen euro voor 2.000 Pelicano-kinderen zou de regering in de toekomst minstens 372.730 miljoen euro aan belastinginkomsten en besparingen op kinderarmoede kunnen ontvangen over het hele leven tot aan het pensioen.

“Met deze studie willen dus we vooral de overheid bewust maken van dat economisch rendement. Hoe meer iemand gestudeerd heeft in dit land, hoe hoger de functie die hij of zij zal bekleden, maar ook hoe een betere belastingbetaler hij of zij wordt. Als je geboren wordt in armoede, ben je eigenlijk als een vogel voor de kat. Hoe langer je in armoede verkeert, des te kleiner de kans dat je eruit komt. En van deze neerwaartse spiraal moet men zich erg bewust zijn. Want dan zal men inzien dat het preventief investeren veel voordeliger is.”

Heeft de coronacrisis gezorgd voor nog extra problemen bij deze kwetsbare groep?

“We hebben zeker gezien dat meer mensen in armoede belanden tijdens deze crisis. Met een premie van 300 euro krijgen deze mensen op korte termijn extra ondersteuning, maar een aanpak op lange termijn is nodig. Van bij de start zouden kinderen alle kansen moeten krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234