Zondag 24/01/2021

Investeer in een film en reken je winst uit

Brussel l Het filmfestival van Cannes opent woensdag de deuren. De internationale jetset zal er uitmaken wie de fel begeerde prijzen krijgt. De Belgische regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne kregen vorig jaar de Gouden Palm voor hun langspeelfilm L'Enfant. Nochtans is het eerder kommer en kwel in de Belgische filmwereld. De sector heeft te kampen met een uitgesproken onderfinanciering. Met de fiscale maatregelen van het Tax Shelter Plan wil de Belgische overheid daar verandering in brengen.

Door Geert Tack

Tax Shelter is een fiscale maatregel die het investeringsklimaat in de Belgische audiovisuele sector moet verbeteren en stimuleren. De wet van 17 mei 2004 maakte het bestaande Tax Shelter Plan gemakkelijker toegankelijk. In ruil voor hun financiële inbreng krijgen vennootschappen die investeren in erkende audiovisuele producties fiscale voordelen die niet te versmaden zijn.

Enkel Belgische vennootschappen of buitenlandse vennootschappen met vestiging in België komen in aanmerking voor het fiscale voordeel. De investeerders-vennootschappen kunnen genieten van een vrijstelling van de belastbare winst voor 150 procent van het door hen geïnvesteerde bedrag. Deze vrijstelling is echter beperkt tot 50 procent van de winst met een maximum van 750.000 euro per belastbaar tijdperk. Dat betekent dat een vennootschap maximaal 500.000 euro, fiscaal vriendelijk, kan inbrengen in de filmproductie. De vrijgestelde winst wordt bepaald voor de berekening van de belastingvrije reserve. Als tijdens een bepaald aanslagjaar onvoldoende winst wordt gerealiseerd, dan wordt de vrijstelling naar de volgende aanslagjaren overgeheveld.

De investering mag maximaal voor 40 procent uit leningen bestaan, die achteraf worden terugbetaald. De overige 60 procent betreffen de aankoop van de productie- of de exploitatierechten van het audiovisuele werk met eventueel een percentage op de omzet via de verkoop van filmtickets.

De investering mag niet meer dan 50 procent van het totale productiebudget bedragen. Die kapitaalinbreng moet volstort zijn binnen een termijn van achttien maanden vanaf het sluiten van de overeenkomst. De filmproductie moet voltooid zijn uiterlijk vier jaar na het afsluiten van dit raamakkoord, anders komen de fiscale voordelen in het gedrang.

De investeerder kan per jaar beleggen in verschillende producties voor zover de limiet van 500.000 euro (750.000 euro fiscaal vrijgesteld) niet wordt overschreden.

Niet elke filmproductie komt in aanmerking. Een voorwaarde voor de belastingvrijstelling is het sluiten van een raamovereenkomst. De Vlaamse Gemeenschap levert attesten af waarin de productie al of niet wordt aanvaard. Voor de bioscoop komen langspeelfilms, documentaires en animatiefilms van Belgische makelij in aanmerking, voor de televisie kunnen animatieseries en documentaires als investeringsvehikel dienstdoen. Sedert 1 januari kan voor de televisie ook geïnvesteerd worden in de lange fictiefilm.

Het productiehuis is ook onderworpen aan voorwaarden. Het moet een onderneming zijn die in België gevestigd is en die zorgt voor de ontwikkeling van audiovisuele werken. Een televisieomroep of een onderneming die verbonden is met Belgische of buitenlandse televisiomroepen valt niet onder het toepassingsgebied van de wet. Het productiehuis kan een raamovereenkomst afsluiten met één of meerdere investeerders.

De audiovisuele werken moeten door de betrokken gemeenschap erkend worden als 'Europees werk' zoals omschreven wordt in de richtlijn 'Televisie zonder grenzen' van de Europese Unie. In Vlaanderen beslist de afdeling Media en Film van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap daarover.

L'Enfant van de broers Dardenne, Free Zone van Amos Gitaï en Nord Este van Juan Solanas zijn maar enkele Belgische coproducties die vorig jaar in de selectie zaten voor het filmfestival van Cannes en die gedeeltelijk via het Tax Shelter Plan werden gefinancierd.

Met het in voege treden van het Tax Sheltersysteem werden in België enkele kleine bedrijfjes opgericht die de schakel willen zijn tussen de filmproducent en de investeerder, twee groepen die niet steeds 'dezelfde taal' spreken.

De jonge onderneming Motion Investment Group werd in 2004 boven de doopvont gehouden en koos van bij de aanvang voor een financiële benadering. Met de steun van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel trachten de initiatiefnemers de investeerders te overtuigen van de toegevoegde waarde van een beleggingsinstrument zoals film.

Motion Investment Group zoekt investeerders die kapitaal in film willen beleggen en koopt hiermee participaties in verschillende producties. Op die manier wordt het risico voor de initiële investeerder gespreid over vijf à tien films, zoals ook een beleggingsfonds in roerende waarden doet.

Vorig jaar werd onder meer geïnvesteerd in de Franse superproductie Asterix en de Olympische Spelen en in de Nederlandstalige film Zwartboek van Paul Verhoeven. Het gaat vaak om Belgische coproducties. Motion Investment Group krijgt een success fee op de films, andere tussenspelers rekenen een commissie door van 10 procent.

Een kleine rekensom illustreert dat de investering slechts een beperkt risico inhoudt. Een bedrijf dat bijvoorbeeld een belastbare winst haalt van 100.000 euro mag 50 procent daarvan (50.000 euro) investeren via het Tax Shelter Plan. Daarvoor mag 50.000 x 150 % = 75.000 euro in mindering gebracht worden van de belastbare winst. Veronderstel dat 40 procent wordt geleend (50.000 x 40 % = 20 000 euro) en 60 procent (50 000 x 60 % = 30.000 euro) wordt ingebracht via de aankoop van filmrechten.

Deze investering geeft recht op een belastingbesparing van 50.000 x 150 % x 33,99 % vennootschapsbelasting = 25.492,50 euro. Het netto investeringsrisico van de kapitaalverschaffer bedraagt dus 50.000 - 25.492,50 = 24.507,50 euro. De lening van 20.000 euro wordt terugbetaald en daarop kan een rente van 6 procent doorgerekend worden (20.000 euro x 6 % -15 % roerende voorheffing = 1.020 euro). Het investeringsrisico blijft dus beperkt tot 24.507,50 euro - 20 000 euro - 1.020 euro = 3.487,50 euro. Uiteraard hoopt de investeerder dat de filmrechten in waarde toenemen waardoor hij meer dan het geïnvesteerde bedrag terugwint.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234