Zondag 18/04/2021

Reconstructie

Inval in Verviers: "Als je de flikken ziet, boem- boem- boem!"

Speciale eenheden in Verviers, na de anti-terreuractie op 15 januari 2015. Tijdens de politie- inval werden 213 kogels afgevuurd. Beeld wouter van vooren
Speciale eenheden in Verviers, na de anti-terreuractie op 15 januari 2015. Tijdens de politie- inval werden 213 kogels afgevuurd.Beeld wouter van vooren

De inval in Verviers, bijna een jaar geleden, duurde amper tien minuten maar kwam geen minuut te vroeg. Tijdens het vuurgevecht tussen terroristen en de speciale politie-eenheden werden maar liefst 213 kogels afgevuurd. Twee terroristen, die onder meer planden om hooggeplaatsten te onthoofden, kwamen daarbij om het leven.

"Vergeet vooral je wapen niet te herladen (wapengeklik). En als je de flikken ziet, boem-boem-boem!" Vandaag, bijna een jaar na de verijdelde terreuraanslag in Verviers konden Le Monde en Humo enkele stukken van het lopend onderzoek naar de verijdelde terreuraanslagen in Verviers inkijken. Zo kwamen heel wat nooit eerder geschreven details uit de politieraid naar boven.

De bronnen in het onderzoek zijn bovendien formeel: de terroristen wilden hoge politiefunctionarissen treffen. Net als een jaar geleden wordt de naam van politiechef Catherine De Bolle genoemd. De daders wilden haar ontvoeren én onthoofden. Daarvoor hadden ze zelfs een villa in Denderleeuw gehuurd. De extremisten zouden alles filmen en daarna verspreiden als propaganda voor IS. De federale politie ontkent, net als een jaar geleden, staalhard dat De Bolle specifiek werd genoemd.

De 26-jarige Soufiane Amghar en zijn 23-jarige kompaan Khalid Ben Larbi groeiden samen op in Molenbeek. Het waren kleine straatcriminelen die snel radicaliseerden en op 8 april 2014 samen naar Syrië trokken om er te strijden bij terreurgroep IS. Uiteindelijk keerden ze afzonderlijk terug naar Europa. Enkele maanden voor de politie-inval vestigden ze zich in het grauwe Verviers, waar ze samen een appartement huurden in de Rue de la Colline.

Vanaf 14 december 2014 hield de politie het duo nauwlettend in de gaten op basis van een rapport van de Staatsveiligheid. Agenten luisterden hun telefoongesprekken af en daaruit bleek dat niemand minder dan Abdelhamid Abaaoud de orders uitdeelde. Hij zou zich mogelijk zelfs opnieuw in België bevinden. Een politiecamera filmde constant wie de woning van Amghar en Ben Larbi in Verviers bezocht en op 12 januari slaagde de politie er zelfs in om ongezien microfoontjes in het huis te installeren. Vanaf dat moment kwam het onderzoek in een stroomversnelling.

Terroristen wilden politietop treffen, mogelijk chef Catherine De Bolle ontvoeren én onthoofden. Beeld kos
Terroristen wilden politietop treffen, mogelijk chef Catherine De Bolle ontvoeren én onthoofden.Beeld kos

Hevig vuurgevecht

"De verdachten waren de dagen voor de inval erg nerveus en zetten zelfs hun wekker om vijf uur 's ochtends. Ze wisten dat we dan pas een huiszoeking mochten doen en hielden zich klaar met hun wapens", getuigde een agent van de speciale eenheden in Humo.

De bewuste donderdagavond, enkele uren voor de inval, zaten Soufiane en Khalid wat te discussiëren in de zetel. "Het zijn allemaal bangeriken. Ik denk dat ik zal beginnen met die kerels (politiemannen, nvdr.)." "Ik ben nooit bang", reageerde de andere. Op dat moment belde een derde verdachte aan de deur. De 25-jarige Marouane El Bali, die nog steeds verklaart niks met terreur te maken te hebben, werd hartelijk onthaald. "Ah copain, ik heb je gemist. (lacht)"

Volgens de krant Le Monde ging het trio daarna rond een doos zitten waarin wapens zaten, volgens Humo had El Bali net geen wapens mee. Het trio praatte daarna nog wat in de zetel en dronk een glaasje thee. "Morgen zullen we geschiedenis schrijven", klonk het nog.

Maar zover kwam het niet. Agenten hadden explosieven aan de ramen langs de voorgevel bevestigd en lieten die om 17.45 uur ontploffen. Daarna gooide een Franstalige collega van de speciale eenheden een lichtgranaat in de woonkamer. Een twintigtal agenten bestormde het huis. "Politie! Politie! Er is geen god buiten Allah en Mohammed is zijn profeet. Allahoe akbar! (God is groot, nvdr.)", riepen de terroristen. Wat volgde, was een hevig vuurgevecht.

"We hadden wel weerwerk verwacht maar zeker niet zo lang en heftig. De verdachten bleven maar schieten, terwijl ze 'Allahoe akbar' riepen", vertelt een anonieme politiebron in Humo. "Op een bepaald moment dreigden we zonder munitie te vallen. Een Franse granaat raakte de koelkast, die in brand vloog. Door de houten vloer verspreidde het vuur zich snel. De brandweer kon niet blussen omdat het vuurgevecht nog aan de gang was. Een collega-agent is toen met een brandslang het gebouw binnengedrongen om te blussen. Intussen moesten we ook de bovenburen, die nog in het huis zaten, evacueren."

Pas na tien minuten kwam er een einde aan de schietpartij. Het hele appartement was verwoest door de kogels en het vuur. Politiemannen vonden het lichaam van Souiane Amghar in de slaapkamer. Een lege kalasjnikov lag aan zijn voeten, nog een ander oorlogswapen langs zijn zij. Na een lijkschouwing bleek dat de man met 40 kogels was doorzeefd.

Ondertussen lag Khalid Ben Larbi in de keuken boven op zijn kalasjnikov. De man leefde nog en had stuiptrekkingen. Hij stamelde een gebed richting Allah om vervolgens te sterven. Ben Larbi had 30 kogels in zijn lichaam, vooral in zijn benen.

De derde verdachte probeerde tijdens het vuurgevecht te ontkomen via de achterkoer maar liep recht in de armen van een agent. De man liep amper een schram aan de hand op. Agenten kleedden hem uit tot op zijn slip en namen hem geblinddoekt mee.

In totaal werden er tijdens de politie-inval maar liefst 213 kogels afgevuurd. 179 daarvan langs de kant van de politie, 34 kogels kwamen van de terroristen.

Na de politie-inval vonden de speciale eenheden een aanzienlijke hoeveelheid wapens in het appartement van de terroristen: vier kalasjnikovs, vier handvuurwapens, munitie en chemische producten om bommen te fabriceren. Daarnaast lagen er ook gsm-toestellen, walkietalkies, een GoPro-camera én politie-uniformen die nog in hun verpakking zaten. Met de kleine, draagbare camera waren de terroristen vermoedelijk van plan om hun hele aanslag van begin tot einde te filmen.

De Belgische politie doodde twee ex-Syriëstrijders in Verviers. Beeld BELGA
De Belgische politie doodde twee ex-Syriëstrijders in Verviers.Beeld BELGA

Abaaoud ontsnapt

Na de inval in de terroristenschuilplaats in Verviers viel de politie nog op twaalf andere plaatsen in ons land binnen. Ook acht andere verdachten werden gearresteerd. De enige die de speurders niet konden oppakken was het brein: Abdelhamid Abaaoud. "Eigenlijk hadden we hem het liefst opgepakt bij die actie in Verviers", zegt een politiebron in Humo. "Maar omdat we niet meer konden wachten om binnen te vallen, is hij kunnen vluchten."

Uiteindelijk kon Abaaoud zonder problemen ontkomen naar Griekenland. Hij passeerde zelfs nog een politiecontrole waar hij door kon glippen dankzij valse papieren. Dat Abaaoud op de vlucht kon blijven, zou nog desastreuze gevolgen hebben. Samen met onder meer de voortvluchtige topterrorist Salah Abdeslam hielp hij bij de bloederige aanslagen in het hartje van Parijs op 13 november vorig jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234