Maandag 18/10/2021

Inval bij Electrabel en SPE

De strubbelingen tussen de energieleveranciers en de regulator CREG zijn niet nieuw. Verbruikers en andere elektriciteitsbedrijven klagen al langer de manke werking van de groothandelsmarkt aan, die wordt gedomineerd door de grootspelers Electrabel en SPE. Een deel van de heisa draait rond de gratis CO2-rechten.

Volgens minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gaat het om de grootste actie ooit in ons land. De huiszoekingen op de hoofdzetels werden uitgevoerd door een team van vijftig personen, bijgestaan door ICT-experts en de lokale politie. Ze gingen op zoek naar bewijzen van mogelijke inbreuken op de mededingingswet, zoals misbruik van machtspositie in de prijsvorming.De Raad voor de Mededinging noemt de elektriciteitsmarkt een absolute prioriteit. Er zijn al langer ernstige strubbelingen. Verbruikers en andere elektriciteitsbedrijven klagen al jaren de gebrekkige werking van de groothandelsmarkt aan. Die markt wordt gedomineerd door stroomproducenten Electrabel (onderdeel van de Franse groep GDF Suez) en SPE, de tweede speler op de Belgische energiemarkt. Het eveneens Franse EDF kocht onlangs een meerderheidsbelang in SPE.Aan de basis van het onderzoek door de Raad voor de Mededinging zouden verschillende klachten liggen, alsook recente studies van de energiewaakhond CREG.Onder meer de Waalse gas- en elektriciteitsleverancier Lampiris diende een klacht in. Lampiris is met een marktaandeel van 0,23 procent een erg kleine speler in Vlaanderen, maar wel de snelste groeier in de afgelopen zes maanden. Lampiris heeft geen productiefaciliteiten. Het moet zijn elektriciteit (en gas) afnemen bij grotere spelers.“Wij hebben bij de Raad voor de Mededinging aangeklaagd dat de groothandelsprijzen niet transparant zijn. Bovendien verrekende Electrabel gratis CO2-rechten in zijn groothandelsprijzen”, zegt Bruno Vanderschueren, medeoprichter van Lampiris.

Uitstootrechten

Ook de Belgische energiewaakhond CREG fulmineerde al verschillende keren tegen Electrabel en SPE. Vooral de kwestie over de uitstootrechten verhit de gemoederen. Begin juni berekende de CREG dat Electrabel en SPE hun klanten vorig jaar 328 miljoen euro te veel hebben aangerekend. Ze brachten gratis verkregen rechten om CO2 uit te stoten toch in rekening. Sinds 2005 zouden zo al 1,5 miljard euro woekerwinsten geboekt zijn.De grote energieverbruikers, die het hardst zijn getroffen, eisen al langer een compensatie. De NMBS trok naar de rechtbank om een schadevergoeding te eisen. In een andere studie beschuldigt CREG Electrabel ervan de prijs op de elektriciteitsbeurs Belpex in 2007 kunstmatig te hebben gestuwd.Electrabel heeft altijd volgehouden dat de berekening van CREG van geen kanten klopt. Gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Hansen is zelf vragende partij voor een onderzoek door de Raad voor de Mededinging. “Die moet eindelijk eens klaarheid scheppen.”Electrabel en SPE zeggen hun “volledige medewerking” te verlenen aan het onderzoek van de mededingsautoriteiten. Resultaten van het onderzoek komen op zijn vroegst in 2010.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234