Maandag 01/06/2020

Intussen op De Morgen (slot)

Marianne De Baere: 'Wij denken niet in termen van hip en vlot. De enige term die wij hanteren, is boeiend'

Morgen verandert uw krant van formaat. Dan schakelen we over naar het zogeheten berlinerformaat. De opdracht voor redacteur Wilfried Eetezonne was dan ook: 'Eetezonne, ga eens wat mensen binnen de redactie interviewen over onze nieuwe krant.' Waarop hij antwoordde: 'Gaan wij een nieuwe krant maken? Sinds wanneer?' Kortom, met een open geest trekt hij door de redactie op zoek naar alles wat eigenlijk al in die interne memo's stond die hij niet gelezen had. In deze laatste aflevering gaat hij langs bij chef bijlage Marianne De Baere.

'We gaan hoe dan ook voor inhoud'

Bij leven en welzijn heeft u morgen een gloednieuwe krant. Dat klinkt allemaal alsof we het zo uit onze mouw schudden, maar zeggen dat de redactie momenteel een en al zen is, is de waarheid geweld aandoen. We zitten in de laatste rechte lijn en dat is te merken. Mensen gaan wat vaker naar het toilet van de zenuwen, sommige collega's mogen een sterkere deo aanschaffen, af en toe valt er een bits woord en achter de pauken staat een forse kerel die een sneller tempo begint te slaan voor ons, roeiers. De rotsen in die branding zijn onze redactiecheffen. Zij krijgen te maken met journalisten die morgen een dagje vrij willen ('Njet!'), wat langer willen lunchen ('Geen denken aan!') of extra grote stukken willen schrijven ('Jamais!'). "Alles moet korter", drukken die cheffen ons op het hart. Dan kom je fris van de kapper, blijkt het om de artikels te gaan.

Ik schreef een stuk van honderd lijnen en jullie hebben er twintig lijnen uitgezwierd. Zo zijn we niet getrouwd.

De Baere: "Het leeft in de hoofden van journalisten dat ze veel plaats nodig hebben voor alles. Een aantal artikels wordt inderdaad korter, maar niet zoals gevreesd wordt. Er blijft plaats voor uitgewerkte artikels: de grote reportage, het goede interview of het stevige nieuwsstuk. We zullen dat wel afwisselen met kortere stukken en zeker in de weekkrant, als je wat minder tijd hebt om alles te lezen."

Minder krant voor hetzelfde geld, dus.

"Integendeel. De lezer zal juist meer inhoud krijgen. We zullen duidelijkere keuzes maken in wat wij vinden dat in een kwaliteitskrant moet komen, wat de lezer moet weten om geïnformeerd te zijn. We trekken hoe dan ook de kaart van de inhoud."

Alles moet tegenwoordig korter, hipper, vlotter, MTV...

"Wij denken niet in die termen. De enige term die wij hanteren, is 'boeiend.' In een boeiende krant heb je een goede mix van nieuws, duiding, achtergrond, meningen, reportage, ontspanning... Het is zeker niet de bedoeling om nu plots alles anders dan de voorbije jaren te doen."

Onze lezers kennen jou van de Boeken-bijlage en Zeno. Wat verandert er daar?

"Niets ten gronde. De lay-out zal aantrekkelijker zijn, zonder toegevingen te doen op de kwaliteit. Met de Boeken-bijlage blijven we op woensdag en aan het aantal pagina's zal niet veel veranderen. Ook Zeno blijft de plaats voor het diepgravende interview, de uitstekend geschreven reportage, de mooie fotografie. Maar ook daar zal de vernieuwing vooral komen door de lay-out."

Een nieuwe vakterm op onze redactie is de 'open voortrein'. Volgens Van Dale is een voortrein onder andere: 'een geheime vergadering waarop inschrijvers bij een aanbesteding onderlinge afspraken maken, hetgeen verboden is.' Mag ik aannemen dat wij iets anders bedoelen?

"Met de open voortrein bedoelen we het eerste katern. Van de eerste tot de laatste pagina van dat katern willen we de lezer boeien, zonder dat we vasthouden aan de klassieke rubrieken binnenland, politiek, enzovoort. In het eerste katern krijgt de lezer het nieuws dat hij of zij die dag moet weten om geïnformeerd te zijn. Dat kunnen allerlei onderwerpen zijn, maar het zal niet meer in het strakke format zitten. In de oude krant las je misschien een stuk hier of daar en sloeg je zaken over. Dat willen we vermijden in de nieuwe krant. Het tweede katern behoudt dan weer de klassieke rubrieken als cultuur, media, sport..."

Waar iedereen wakker van ligt: zal mijn krant nog in mijn brievenbus passen?

"Het is niet omdat we op een kleiner formaat gaan dat we plots een blok papier worden. Zelfs in het weekend zal ze nog in de bus passen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234