Donderdag 28/01/2021

Intussen op Capitol Hill (8) - Een toespraak met voetnoten

" loading="eager">
Beeld UNKNOWN

Geert Buelens blogt van op Capitol Hill, Washington DC

Opschudding onlangs in Nederland toen bleek dat een CDA-burgemeester bij haar installatiespeech grote brokken tekst had overgenomen van de toespraak die Thom de Graaf hield bij zijn aantreden als burgemeester in Nijmegen. De speeches werden online geplaatst en, ja, het woord 'plagiaat' drong zich onmiskenbaar op. Dit ging niet meer om een lekker klinkende uitsmijter die was overgeschreven, maar om vele tientallen regels gerecycleerde tekst, overgenomen voorbeelden en hergebruikte beeldspraak. Hilarisch werd het toen de betrapte burgemeester een persbericht uitstuurde waarin ze haar inwoners op het hart drukte dat ze "persoonlijk volledig achter alle door haar uitgesproken woorden" stond. Tot ontslag heeft deze farce bij mijn weten niet geleid, maar de imagoschade is natuurlijk groot.

Toen de Clintoncampagne maandag Barack Obama van plagiaat beschuldigde was ook dat hun belangrijkste doelstelling: de wonderboy een klap geven waar dit het meeste pijn doet. En bij Obama is dat dus niet in zijn onderbuik, maar op zijn mond. De ironie van het geval wou immers dat de zogenaamd geplagieerde stukjes net over woorden en taal gingen. "Woorden zijn niet belangrijk? 'I have a dream'! Alleen maar woorden?" Nou, repliceerde de Clintoncampagne: inhoud heeft Obama sowieso niet, hij is alleen maar retorisch sterk; en nu blijken ook zijn praatjes nog eens gestolen.

Veel gedoe om niets, lijkt me, want pronken politici niet bijna altijd met andermans veren? Ze hebben toch allemaal speechschrijvers? Clinton trouwens ook, al valt daar niet veel meer van te merken de laatste tijd.

De auteur van de gewraakte Obamazinnetjes blijkt overigens co-voorzitter van Obama's campagne te zijn, Devel Patrick, de gouverneur van Massachusetts. Patrick maakt dus deel uit van het team van Obama en hij bevestigde (uiteraard) dat hij en de kandidaat de hele tijd ideeën en oneliners uitwisselen en dat er dus van plagiaat helemaal geen sprake kan zijn.

Waarbij ik me afvroeg waarom de Clintoncampagne pas nu met deze aantijgingen komt. Immers: de absolute uitsmijter van zijn toespraak op Super Tuesday had Obama evenmin zelf bedacht. En ook zijn briljante, zesentwintigjarige vaste speechschrijver Jon Favreau was er niet de auteur van. Maar wie bedacht dan wel die onwaarschijnlijke frase "We're the ones we've been waiting for"? Alice Walker, dacht ik eerst. Zij publiceerde in 2006 de essaybundel We Are the Ones We Have Been Waiting For: Light in a Time of Darkness. Maar toen bleek het ook de slotregel te zijn van een gedicht van de Jamaicaans-Amerikaanse dichteres June Jordan. En afgelopen weekend wees Maureen Dowd er in The New York Times op dat het een levenswijsheid van de Hopi-indianen is. En dat Obama die vast van Maria Shriver oppikte die deze zin gebruikte toen ze bekend maakte dat zij, mevrouw Schwarzenegger en lid van de Kennedyclan, Obama zou steunen. Zo slecht gaat het dus met de Clintoncampagne - een vierdubbel plagiaat! En dat laten ze zomaar liggen?

Maar ach, wat maakt het uit. Wat de Clintoncampagne ook probeert, het klinkt steeds radelozer. "Woorden zijn alleen van belang als ze gevolgd worden door daden," probeerde Hillary nog in Youngstown (Ohio) dinsdagavond. Maar dat vond Obama een kwartier later natuurlijk ook. "Er zal veel meer nodig zijn dan opzwepende toespraken als we Amerika willen veranderen." Waarna hij, toen bekend was dat hij in Wisconsin zijn negende staat op rij had gewonnen, maar liefst vijfenveertig minuten aan een stuk een zeer opzwepende toespraak gaf, de langste uit de campagne.

Ik weet niet of het de klank van mijn televisietoestel was, maar op de drie zenders waarop zijn speech rechtstreeks werd uitgezonden reageerde het publiek in Houston, Texas (twintig duizend mensen in een overvol sportstadion), nu ja, uitzinnig. Een kerkdienst leek het, waarbij Obama, met alle gevoel voor drama hem eigen, kleine pauzes liet, zodat zijn kiezers na elke zin uit zijn sermoen "yeah" konden roepen. Clinton mag dan wel beweren dat het niet om woorden gaat - tijdens de campagne doet het dat natuurlijk wel. En die strijd wint Obama vooralsnog elke avond opnieuw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234