Boskaart
Intrekken boskaart kan leiden tot lawine van kapaanvragen
De vrees leeft dat er met de schrapping van de boskaart een lawine van bouw- en kapaanvragen komt. Want nu de boskaart verdwijnt, zou ook het moratorium, of de strikte bescherming van de bomen op veel bouwgronden, kunnen verdwijnen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA): "De bouwrechten van de mensen verdienen meer respect."
Wie een bouwgrond op de omstreden boskaart had staan, mocht daar voorlopig niets aan veranderen. Bomen rooien of beginnen bouwen was uit den boze, er gold een strikt moratorium op de gronden.
Nu Geert Bourgeois, de minister-president, de boskaart van tafel heeft geveegd, zou dat moratorium ook kunnen sneuvelen. “Er zijn zeer veel mensen die wel een bouwvergunning hebben, maar die sinds het moratorium niet mogen bouwen”, zegt Bourgeois. “Dat druist in tegen het principe van goed bestuur. Er moeten dus andere criteria komen voor het bosareaal. We moeten niet talloze kleine perceeltjes – met al dan niet echt bos – willen beschermen, dat haalt het draagvlak onderuit.”
Compensatie
Wanneer de regering precies zal samenzitten om de kaart officieel ongedaan te maken, is nog niet beslist. Ook CD&V en Open Vld stellen het moratorium ter discussie. “We mogen het eigendomsrecht niet zomaar blokkeren”, zegt een hoge regeringsbron.
Bij specialisten is er grote ongerustheid over die intenties. “Dit is inconsistent, onprofessioneel en tegen het belang van de Vlamingen”, zegt Bart Muys, professor bosecologie en bosbeheer (KU Leuven). “Dat moratorium bestaat net omdat we in Vlaanderen over te weinig bos beschikken, en omdat we hier de collectieve neiging hebben om bos plat te gooien voor de toenemende urbanisatie.”
Burgemeesters bevestigen die bezorgdheid. Zij verwachten dat heel wat inwoners een bouw- en kapvergunning zullen aanvragen om de bomen op hun perceel te rooien. “Als de kaart ingetrokken wordt, valt de bescherming in principe weg”, stelt Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Meeuwen-Gruitrode. “Dan zou het inderdaad kunnen dat mensen de hertekening van de kaart niet moeten afwachten en meteen verder kunnen met hun aanvragen en de uitvoering van hun bouwvergunning. Dat is zelfs het logische gevolg.”
Jan Dalemans (Open Vld), burgemeester van Hechtel-Eksel “verwacht een storm van aanvragen voor kapvergunningen en een storm van bouwaanvragen”.
Wie een stuk grond heeft in woon- of industriegebied kan bij het lokale bestuur vrij gemakkelijk een stedenbouwkundige vergunning en bijbehorende kapvergunning aanvragen, duidt Bert De Somviele van Bos+. “Maar er is vaak ook een verplichting tot compensatie, financieel of in natura.”
In het laatste geval moet de eigenaar elders een bos aanplanten. “Maar je kunt ook voor een financiële compensatie kiezen. In dat geval stort je 3,5 euro per vierkante meter gerooid bos in het Boscompensatiefonds.” Met dat geld moet de overheid nieuw bos aanplanten. Uit een studie van het Rekenhof blijkt wel dat slechts 20 procent van de te compenseren oppervlakte is gerealiseerd.
Betonboeren
De oppositie reageert onthutst op de mogelijke schrapping van het moratorium. “De enige mogelijke conclusie is dat de betonboeren gewonnen hebben”, zegt Björn Rzoska, Vlaams Parlementslid (Groen).
Bij sp.a vult Bruno Tobback aan: "Wat een compleet onzinnig idee. De spreidstand van N-VA wordt nu wel al te gek. Eerst kan de bescherming van de bossen niet ver genoeg gaan en nu zou alles gekapt mogen worden? Het bevestigt mijn gevoel van in het begin dat er achter die boskaart een verrottingsstrategie schuilt." (TP, EC, AVB)