Dinsdag 16/07/2019

Sinterklaas

Intocht Sinterklaas zorgt opnieuw voor commotie in Nederland

Een schoorsteenpiet in vernieuwde outfit. Vorig jaar werden in Amsterdam de ontwerpen van de nieuwe pietenpakken gebaseerd op Spaanse edellieden uit de 16e eeuw. Beeld ANP

De aanloop naar de intocht van Sinterklaas verloopt ook dit jaar weer niet geruisloos bij de noorderburen. Volgende week zet de goedheilige man voet aan wal in Nederland, en daarmee laait ook de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet weer verder op. Dinsdag start een kort geding bij de rechtbank in Haarlem om de volgens de initiatiefnemers “racistische landelijke intocht” te verbieden. Bovendien hebben tot nu toe vier actiegroepen aangekondigd dat ze in Zaanstad, waar de Sint aankomt, gaan demonstreren. Voor de aankomst zijn onder meer veiligheidscontroles voorzien.

De stichting Majority Perspective daagt onder meer de omroep NTR, die de tv-uitzending verzorgt, en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad voor de rechter. Ook de mediawaakhond van de Nederlandse staat, Kijkwijzer, bekend van de leefdstijdaanduidingen van films en televisieuitzendingen, en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard.

Van de vier actiegroepen die zich hebben gemeld in Zaanstad, zijn er twee pro- en twee anti-Zwarte Piet, liet een gemeentewoordvoerder weten. Wie wil demonstreren moet dat uiterlijk 72 uur van tevoren bij de gemeente aangeven. Tijdens de intocht gelden strikte regels. Zo wordt het gebied waar de Sint aankomt afgezet met hekken en moeten toeschouwers eerst langs een jassen- en tassencontrole via toegangspoortjes. De actiegroepen krijgen plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen. Dit om confrontaties te voorkomen.

Roetveegpieten

Verder heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) acties aangekondigd in zeker achttien plaatsen bij de lokale intochten van de Sint. Het gaat onder meer om Den Haag en Rotterdam.

De NTR moest een oproep doen aan gemeenten voor de landelijke intocht. Begin maart had zich nog geen enkele kandidaat aangemeld. Vervolgens werd de omroep naar eigen zeggen overstelpt met gegadigden. De eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal, waarover de afgelopen jaren ook veel te doen was vanwege de kleur van de pieten, begint maandag. De omroep liet eerder al weten dat er deze editie roetveegpieten te zien zijn.

Vorig jaar was Dokkum het decor van de landelijke intocht. Tegenstanders van Zwarte Piet werden toen op de snelweg tegengehouden bij een wegblokkade. Vrijdag legde de rechtbank de veroorzakers, de zogenoemde ‘blokkeer-Friezen’, taakstraffen op tot 240 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden