Zaterdag 10/04/2021

Into the wild

undefined

Meneer Wateetons - zijn echte naam houdt hij liever geheim - is een culinair schrijver met een grote voorliefde voor experiment. Hij is de man achter boeken als Over roken, Over worst, Over rot en het net verschenen Over drank, waarbij hij telkens, met Hollandse humor, diep ingaat op de specifieke kooktechniek. Zijn blog bestaat ondertussen tien jaar, en werd dé referentie voor alles wat te maken heeft met roken, fermenteren en kop-tot-staart-koken. Zijn populaire workshops in een idyllisch gelegen boerderij in Ransdorp, aan de rand van Amsterdam, staan hoog op mijn wishlist. Meneer Wateetons organiseert ook 'Wilde weekends in Zweden': drie dagen lang in het teken van vissen, elandworst maken, uitbenen, vlees en vis roken, wildplukken, brood bakken, jagen, kanoën en whisky drinken. Waar kan ik me inschrijven?

wateetons.com

Proeven van het goeie leven

Met veel goesting keek ik de afgelopen weken naar Het goeie leven met Wim Lybaert. De passie en begeestering voor het kweken van groenten en koken met échte smaken, druipt ervanaf. Zuurdesembrood uit de houtoven, worsten draaien van zelfgekweekt varken, tajine met moestuingroenten... Echt eten, quoi! Voor wie geïnspireerd werd door de reeks, is er nu het gelijknamige boek. Ik waag me alvast aan Wims favoriete recept: zelfgemaakte aardappelchips.

Home made aardappelchips

1 kg aardappelen, 125 g boter, versgemalen zwarte peper, grof zeezout

1. Verwarm de oven voor op 200°C. 2. Snijd de aardappelen (met een mandoline) in fijne schijfjes van 3 mm. 3. Schik ze mooi rechtop in een vuurvaste schotel; niet te dicht bij elkaar, maar toch mooi aansluitend. 4. Laat de boter smelten en giet ze dan over de aardappelschijfjes. Strooi er zout over. 5. Zet de vuurvaste schotel 40 minuten in de oven, of tot de aardappelen bruine randjes krijgen en voldoende gaar zijn.

Doe mij maar elke dag kool

Hoe ouder ik word, hoe groter mijn liefde voor kool. Als kind trok ik - samen met vele anderen - mijn neus op voor spruitjes of bloemkool. Tegenwoordig gaat mijn hart sneller slaan wanneer ik in de winkel een grote bak kraakverse, krullende boerenkool of een prachtige, lichtgroene romanesco tref. Kolen zijn gezond, goedkoop en worden bijna allemaal verbouwd op eigen bodem. What's not to like? De lekkere groentefamilie krijgt meer dan ooit de erkenningen die ze verdient. Het bewijs zijn de talrijke originele koolrecepten die de nieuwste kookboeken vullen. Eentje steekt er qua kooladoratie met kop en schouders bovenuit: Kooltje - een ode aan alle kolen in 70 recepten. Pascalle Bonnier en Mathijs Kok, bekend van de bestsellers Havermoutje en Nootje, wijden deze keer een volledig kookboek aan hun favoriete groente: kool. Twee maanden lang werd hun keuken omgedoopt tot kolenlab en aten ze de voedzame groente zowel als avondmaal, lunch én ontbijt. Het resultaat is een boek tjokvol gezonde en originele koolgerechten zoals bloemkoolwafels, boerenkoolburgers en broccolibrood met cashewnoten.

Kooltje is uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar, 19,99 euro

Waar eet...

Wim Ballieu

Dat Wim Ballieu niet stilzit, is een understatement. De chef en ondernemer opende afgelopen maanden twee nieuwe Balls & Glory-vestigingen, een aan de Brusselse Beurs en een net over de grens in Eindhoven.

Wim: "Mijn agenda laat het niet altijd toe om diners op voorhand te plannen. Eigenlijk wil ik gewoon een restaurant kunnen binnenlopen, zonder op voorhand te moeten reserveren, en bij Oficina lukt dat, voorlopig althans, perfect. Deze nieuwe plek in de Dansaertwijk is nog maar een aantal maanden open, maar heeft mijn hart al gewonnen. Hier kom je voor hedendaagse brasseriegerechten met veel groenten, zelf noemen ze het soulfood. Denk aan fijngesneden venkel met sinaasappel en chardonnayazijn. Simpel maar zo vol van smaak. Ook de wijnen zijn van zeer goede kwaliteit. De inrichting is volledig, tot en met het bestek toe, tweedehands."

Aalststraat 16, Brussel, 0472 04 95 30

Buurman, wat kook je nou?

Je bent een enthousiaste hobbykok die moeite heeft met kleine porties koken? Of je roert amper in de potten, maar lust wel graag huisbereid lekkers? Tref elkaar op het platform van Flavr, een start-up van twee jonge Antwerpenaren die buren door middel van eten bij elkaar brengt. Meer bepaald biedt Flavr een onlinemarktplaats voor food sharing tussen particulieren aan. Op de website of de app ontdekt u wie er uit uw buurt wat kookt die avond of de volgende dagen. Zin in de pasta pesto van twee straten verder? Bestel een portie online en haal de maaltijd af op het afgesproken uur.

flavr.be

WEETJE VAN DE WEEK

Voeg een scheutje citroensap toe aan het kookwater om een vieze 'bloemkoollucht' in de keuken te vermijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234