Zaterdag 16/01/2021

INTERVIEWDe eerste Vlaamse groepsblog staat op internet dankzij Dominiek Leenknecht

'Weblogs zijn razendsnel en niet plaatsgebonden: of je nu in Belgi� of in Zimbabwe zit, je kan onmiddellijk reageren'

'Iedereen heeft een stem en kan die laten horen'

Het begon als een wild idee van een paar bloggers die al een tijdje afzonderlijk op het internet hun teksten publiceerden. Vlaanderen moest een megablog krijgen waar ze allemaal samen aan zouden werken. Toen De Morgen dat bericht wereldkundig maakte, stak er een storm op in de Vlaamse 'blogosfeer'. Toen het stof ging liggen, bleek er maar één man echt bereid om de kar te trekken. Dominiek Leenknecht (28) plaatste gisteren Struikgewas on line, de eerste echte Vlaamse groepsblog. Een (e-)interview met de voorman, tegen wil en dank, van de Vlaamse bloggers.

Brussel

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck / Astrid Wittebolle

Leenknecht wist niet goed wat hem overkwam toen zijn plannen op de voorpagina stonden van de krant (DM 24/1/2005). Het leek alsof er een groot geheim was onthuld. Veel journalistiek speurwerk was aan het bericht nochtans niet voorafgegaan. De discussie over een Vlaamse megablog was al wekenlang te volgen op de blogs van de habitués in de blogwereld. Dominiek Leenknecht, Michel Vuijlsteke en Tim Aerts voelden de noodzaak om de krachten te bundelen. Hun individuele blogs bereikten meestal enkel een kleine incrowd. Voorbeelden in het buitenland, waar blogs allang volwassen zijn en vaak winstgevend, sterkten hen in de overtuiging dat Vlaanderen die trein niet mocht missen.

Toch waren ze niet onverdeeld gelukkig met de media-aandacht die het bericht veroorzaakte. Dominiek werd opgevoerd op de radio en in verschillende kranten. Dat zorgde voor jaloerse reacties van collega-bloggers. Toen de storm geluwd was, bleven hij en een vijftiental bloggers over om de klus te klaren. Een internetprovider (Design4You.be) was bereid om "een droompakket" aan te bieden: webruimte, dataverkeer en een eigen domeinnaam. De naam werd uiteindelijk 'Struikgewas', naar het liedje van Toon Hermans ('Wat ruist er door het struikgewas'). De groepsblog ('megablog' klonk zo pretentieus) is sinds gisterenavond 18 uur on line.

Blijkbaar waren jullie geschrokken dat jullie plannen zo snel in het nieuws kwamen. De reacties waren heel heftig.

Dominiek Leenknecht: "Het blogmedium wordt alsmaar populairder. Tot een paar maand geleden was het wereldje er vooral eentje van insiders en wist het grote publiek niet van ons bestaan af. Sommigen kijken met angst of wantrouwen naar het feit dat weblogs steeds meer in de media komen. Misschien gaat de gezelligheid en het ons-kent-ons-sfeertje wel helemaal verloren als bloggen veel aandacht krijgt.

"Dat de reacties zo hevig waren, is niet uitzonderlijk. Dat is een van de sterke punten van de blogwereld: iedereen heeft een stem en kan die laten horen. Als een weblogger een fout of leugens neerpent, wordt hij daar steevast enorm snel door zijn collega's voor op de vingers getikt. Het regent altijd reacties op weblogs. Ze zijn democratisch. Iedereen kan er eentje beginnen.

"Reageren op weblogs is ook heel wat makkelijker dan op de traditionele media, op die manier is een weblog meer dan alleen maar lectuur. Als je een krant leest, kan je knikken of ontevreden morren, maar daar merkt niemand iets van. Een weblog laat toe om een eenzijdig geschreven artikel tot een discussie om te buigen.

"Weblogs kunnen bovendien razendsnel zijn. Ze zijn niet gebonden aan tijd of plaats. Als er iets gebeurt, zal het ten vroegste pas de dag daarop in de krant staan. Enkel radio en tv kunnen relatief snel reageren, maar je moet wel kijken of luisteren wanneer zij uitzenden. Een weblogger kan snel ter plaatse zijn, foto's nemen, een verslag en een analyse maken en alles on line plaatsen. Dan kan iedereen er onmiddellijk kennis van nemen en erop reageren, of hij nu in België zit of in Zimbabwe.

"Weblogs staan nog in hun kinderschoenen. Ze zijn veel minder professioneel dan de traditionele media. Misschien kan een combinatie van de twee vruchten afwerpen: weblogs die enkel toegankelijk zijn voor abonnees van een krant."

Jij krijgt ook veel kritiek in de reacties. Er is blijkbaar veel jaloezie in het wereldje.

"Er zijn mensen die al veel langer bloggen dan ik en die veel beter op de hoogte zijn van de Belgische bloggeschiedenis. Ik begrijp dan ook heel goed dat sommigen niet begrijpen waarom nou precies die Dominiek in de media moet komen."

Jullie zijn nu met ongeveer vijftien mensen en werken allemaal gratis. Het moet een hobby blijven. In het buitenland zijn er echter veel blogs die geld opleveren.

"Bloggers willen mensen gratis van schrijfsels voorzien. Het is zoals open source software. Het is ook vergelijkbaar met de toog van een café, waar iedereen het recht heeft om te zeggen wat hij wil en denkt. Een blog kan enkel winstgevend zijn als je sponsoring en reclame toelaat. Struikgewas.be wil totaal onafhankelijk blijven. Hoe zouden wij kunnen schrijven over de schadelijke ingrediënten in een frisdrank als die drank ook onze hoofdsponsor is? Struikgewas.be is een site van vrijwilligers die graag schrijven. Punt. Op die manier blijft de drempel laag genoeg en is iedereen welkom."

Brengen jullie daarom geen breaking news?

"Dat willen we uiteraard wel, maar ik betwijfel of we het zouden kunnen. De meeste van onze webredacteurs bloggen tijdens hun vrije tijd. Wij zijn geen beroepsjournalisten die continu het nieuws volgen. Wanneer we op interessante zaken zouden stuiten, zullen we die uiteraard publiceren.

"Onze lage drempel kan natuurlijk een voordeel zijn tegenover de traditionele media. Misschien vertellen sommige mensen liever hun Ombudsman-getint verhaal aan ons.

"We zijn op zoek naar medewerkers. Iedereen die wil meedoen, mag zich aanmelden. Ook professionele journalisten zijn welkom, zoals op de Nederlandse groepsblog GeenStijl.nl. Op die site trekken journalisten op regelmatige basis (en anoniem) graag beerputjes open, waar ze tijdens hun dagelijkse werkzaamheden niet over konden of mochten schrijven."

Hoe zie je de blogs evolueren in de toekomst?

"Ik hoop dat alle websites in de toekomst een bloggedeelte zullen hebben. Te veel websites lijken veredelde visitekaartjes die barsten van verouderde informatie. Dynamische websites waarin de medewerkers - of dat nu een politicus, marketingman van een bedrijf of een tv-presentator is - zelf de informatie beheren, nieuwe zaken toevoegen en oude verwijderen, zijn minder gedoemd die weg op te gaan. Bovendien maakt een reactieluik op een dergelijke weblog het geheel vaak democratischer dan een traditionele website of een klassieke brochure. Feedbackmogelijkheden maken dat het internet steeds meer een echt communicatiemiddel wordt in plaats van een soort aanplakbord voor digitale affiches."

Hoeveel tijd spendeer je aan bloggen?

"Normaal gezien blog ik een uurtje per dag, soms meer, vaak minder. De laatste tijd was dat wel anders, want in de voorbereiding van de nieuwe weblog kroop meer tijd en werk dan ik zelf verwacht had. Ik hoop dat ik vanaf de lancering van Struikgewas.be weer meer vrije tijd voor andere dingen zal hebben."

Er is pas een wet goedgekeurd die journalisten beschermt. Geldt het bronnengeheim ook voor bloggers?

"Bloggers hebben niet het recht om hun bronnen geheim te houden zoals journalisten. Het schijnt dat we een vzw moeten oprichten om beschermd te zijn. Als een informant ons iets wil doorspelen, zal ik hem melden dat de bescherming van het bronnengeheim niet van toepassing is. Misschien kan de minister eens uitleggen waarom hij ons over het hoofd gezien heeft."

www.struikgewas.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234