Maandag 24/01/2022

Interview. Xander De Rycke neemt Vlaamse tv onder vuur in eindejaarsconference

VTM legt de lat te laag, De slimste mens is een formule en Eén komt met alles weg. In Houdt het voor bekeken spaart Xander De Rycke zijn kritiek op de Vlaamse tv en film niet. 'Ik bruggen verbranden? Welke bruggen?'

Wee hij die al te kritisch is voor de Vlaamse film of televisie. Een negatieve recensie of opiniestukje dat niet meegaat in de jubelsfeer dat alles hier van topkwaliteit is, wordt al snel afgedaan als zuur en quantité negligeable. Ook BV's durven dan al eens via een pr-dienst te laten weten liever niet meer met bepaalde journalisten te praten. Lange tenen alom in medialand.

En dan is er nu Xander De Rycke. Met Houdt het voor bekeken brengt hij een bijna twee uur durende conference over wat hij het voorbije jaar op de Vlaamse televisie en in de cinema zag. En dat was lang niet altijd goed. Geliefd maak je je er niet mee in de Vlaamse mediawereld, maar dat zal De Rycke worst wezen. "Iedereen zegt dat ik met deze show mijn bruggen bij de tv-zenders zal verbranden. Maar ik doe dit al elf jaar en heb niet het gevoel dat er nog bruggen waren."

Net dat gebrek aan bruggen zorgt ervoor dat De Rycke, die van de conference een jaarlijkse traditie wil maken, alles en iedereen erdoor kan halen. Op Twitter doet hij het al langer, maar de comedian vond dat zoiets op een podium alleen maar beter kan werken. "Een geschreven grap verliest snel alle ironie of sarcasme. Op een podium hoop ik dat het duidelijk wordt dat ik een comedian ben die grappen vertel. Er zit ook geen venijn of haat achter."

Venijnig is het inderdaad niet, maar we merken wel bijna een constante frustratie over wat u op het scherm te zien krijgt.

"Ik ben de maatstaf niet, verre van, maar het is soms zo'n zonde wat je ziet... VTM heeft een groot bereik en je weet dat ze met opzet de lat wat lager leggen om een bredere doelgroep aan te spreken. De humor is nooit echt scherp, het drama nooit te moeilijk, de actie niet te actievol. Dat merk je ook bij Eén. Nochtans, hoeveel schade kunnen ze berokkenen door eens rebels te zijn? Ze hebben toch altijd een half miljoen kijkers, wat ze ook programmeren.

"Bij het pitchen van een idee bij een zender of productiehuis is er één zinnetje dat ik nu al een keer of drie, vier heb gehoord: 'Wat gaat de bomma daarvan denken?' Ooit moet iemand eens zeggen: 'Fuck de bomma.' Dan verlies je misschien wat kijkers, maar in ruil maak je iets waar je achter kunt staan en waarvoor je respect krijgt van een andere generatie."

Een van de scherpste passages in uw show gaat over VTM, alleen slaat u daar een andere toon aan. U lijkt echt kwaad door de manier waarop die zender zijn sterren gebruikt.

"Ik vond het belangrijk dat stukje goed te zetten. Als het VTM-logo verschijnt, schiet mijn publiek al in de lach. Maar ik wou geen haatparade, ook omdat het niet allemaal afschuwelijk is. Verre van. De coryfeeën die ik opnoem, zijn ook allen supergetalenteerd. Dat meen ik echt. Nathalie Meskens, Guga Baúl, Niels Destadsbader, Jonas Van Geel,... Ze kunnen allemaal veel. Maar als je dan ziet waarmee ze hun tijd vullen. Zij zullen wel gelukkig zijn, en het zal ook goed verdienen, maar het is jammer.

"Ik heb Nathalie Meskens ooit ontmoet net toen ze overal begon op te duiken. Je voelde dat ze het zou maken. Kort daarop is ze naar VTM overgestapt en nu maakt ze dat programma met die kleine kinderen (Little Big Shots, JDB) en zit ze in al die panelprogramma's die door elkaar lopen. Voor mijn podcast (Mosselen om half twee, JDB) heb ik haar eens gesproken en dat tactvol proberen aan te brengen. Toen ik haar zei dat ze toch beter kon, antwoordde ze dat die pipi- en kakahumor haar ding was. Maar dat is niet waar. Dat hoeft niet. Het is jammer dat ze zich daar zo bij neerlegt."

Maakt u zich echt kwaad als u televisie kijkt?

"Ik ben heel rusteloos als ik iets zie dat me niet aanstaat. Dan kan ik moeilijk blijven zitten. Ik heb een week naar De slimste mens gekeken en ik kan het niet meer aan. Die moppen zijn zo slecht geschreven. Ik heb er al ruzie over gemaakt met Jeroom (Jeroom haalde in een interview in 'Humo' uit naar De Rycke en zijn commentaren over 'De slimste mens', JDB), maar dat is ondertussen opgelost. Ik heb hem gemaild."

Jeroom liet ook verstaan dat u bitter was omdat u na vier cafétests telkens bent afgewezen voor de quiz.

"Ik heb dus maar twee keer meegedaan aan zo'n test en ik lag er achteraf ook niet van wakker. Maar ik snap zijn frustratie. Als je al een heel deel van Twitter op je dak krijgt, heb je mij niet nodig als koorleider die nog wat olie op het vuur giet.

"De slimste mens is een formule geworden. Je weet hoe ze schrijven. De tanden van Van Looy en De premier komen altijd terug. En als Maaike Cafmeyer jurylid is, weet je dat ze seksmoppen zal maken. Daarnaast is het ook een promomachine. Kijk naar de opmars van Gilles Van Bouwel. Ik had dat al voorspeld na De mol. Idem voor Olga Leyers. Toen ze dit voorjaar tot Rijzende Ster werd verkozen, weet je dat er een machine moet achter zitten. Ik vind het fijn om op die mechanismen te wijzen."

De slimste mens haalt iedere avond een miljoen kijkers. Heeft de kijker dan niet altijd gelijk?

"Als je iets wilt zeggen over Thuis, krijg je dat ook altijd direct te horen. Maar ook meer dan een miljoen mensen kunnen ongelijk hebben. Ze zijn al met minder een burgeroorlog gestart.

"Nu, ik weet ook dat ze niet zullen luisteren. Ik vaar uit tegen Is er wifi in Tahiti?, maar daar kijken een half miljoen mensen naar. De film van De buurtpolitie is wellicht heel slecht, maar er gaat veel volk naar kijken en die film is in negen dagen tijd gedraaid met het budget van één aflevering. Ik vermoed dat ze nu in het geld zwemmen. Zij winnen dus.

"We mogen allemaal op de daken staan en roepen dat het niet goed is, het maakt niet uit. Maar ik hoop dat met deze conference het zure en strakke medialandschap waar niemand iets durft zeggen een beetje los kan komen."

Xander De Rycke houdt het voor bekeken is vanaf vanavond om 18 uur te bekijken op www.xanderderycke.be en www.hhvb.be. De Rycke gaat op 20 januari in Aalst in première met zijn nieuwe zaalshow Quarter Life Crisis

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234