Donderdag 21/10/2021

Interview met Elijah Wood en Charlie Hunnam over 'Hooligans'

Charlie Hunnam 'Hooligans zijn vaak mensen die gestudeerd hebben, de volgende dag weer gaan werken en u vriendelijk bedienen in de bank'Elijah Wood 'Uiteindelijk komt het voor hen neer op de adrenalinestoot en hun plaatselijke bekendheid. Wie ben ik om daarover te oordelen?'

'Hooliganisme heeft ook een leuke kant'

Voor ons in het Londense Dorchester Hotel zitten de hoofdrolspelers van Hooligans:een ontspannen Charlie Hunnam en een kruidnagelsigaretten rokende Elijah Wood, met een stevige jetlag. De Brit Hunnam is een aanstormend talent en plant zijn carrière in LA. 'Grappig dat ik voor deze rol terug moest naar het land dat ik net verlaten had.' Wood, bij het grote publiek bekend sinds zijn rol als Frodo in de Lord of the Rings-trilogie, ziet er weer helemaal uit zoals in het begin van de film, als een brave schooljongen.

Londen

Van onze medewerker

Nico Krols

Hoe bekend was het hooliganisme voor jullie?

Elijah Wood: "Ik had er al vaag over gehoord, maar kende het niet echt. Precies daarom trok het script mij aan. Voor mij was het een interessante gelegenheid als acteur. Ik probeer zo verscheiden mogelijke rollen en uitdagingen aan te nemen. Zeker na Lord of the Rings, ook al was dat de beste ervaring uit mijn leven. Ik was gefascineerd door het feit dat het hooliganisme zo goed georganiseerd is en dat het toch niet om professionele criminelen gaat. Het gaat om doodgewone werkende mensen."

Charlie Hunnam: "Tijdens de research voor deze film kwam ik erop uit dat het fenomeen zich in elk land ter wereld voordoet. Daarom niet per se in voetbal, maar in andere sporten. Dat betekent niet dat veel mensen weten hoe het er werkelijk aan toe gaat of wat hooliganisme echt betekent. Zij kennen het van op tv. Het algemene idee is nog steeds dat hooligans een groep Neanderthalers zijn die er 's zondags met hun knuppel op uit trekken. Het gaat echter vaak om mensen die gestudeerd hebben, de volgende dag weer gaan werken en u vriendelijk bedienen in de bank."

Dat maakt het natuurlijk niet minder gewelddadig.

Hunnam: "Nee. Maar mensen zullen altijd doen wat ze willen doen, hoor, en ze beïnvloeden elkaar. Daar draait het in de film onder meer om. Ze worden meegesleept in een wederzijdse beïnvloeding. Je stopt dat niet zomaar."

Wood: "Ik keur het niet goed, hé, maar als we met deze film een zekere verantwoordelijkheid wilden nemen en een deel van de realiteit tonen, dan moesten we er ook de goede kant van laten zien. Aan het hooliganisme zit immers een leuke en opwindende kant."

Hunnam: "Anders zouden mensen er uiteraard niet aan beginnen. Maar we tonen ook de serieuze gevolgen van hooliganisme."

Wat drijft jonge maar ook oudere mensen naar het hooliganisme?

Wood: "Hooligans onttrekken een gevoel van macht aan de groep waartoe ze behoren. Het geweld zelf, het in gevaar zijn en gevaarlijk zijn voor anderen is ook aantrekkelijk."

Hunnam: "Adrenaline. Vechten is pijnlijk, maar heb je al eens gevochten? Het is pas na het vechten dat je de pijn voelt. De adrenaline verhindert je brein de pijn te registreren. Als kind heb ik wel wat afgemept, maar als volwassene kom je nu eenmaal niet zo vaak meer in de gelegenheid. Niet dat ik het ooit heb opgezocht, ik hou niet van vechten. Ik kom uit Newcastle, een stad van scheepswerven en steenkoolmijnen. Daar worden harde mannen gekweekt. Je ontkwam soms niet aan een gevecht. Misschien is het nog gewoon een dierlijk instinct dat eigen is aan mensen. Vechten was altijd een deel van ons leven om te overleven of ons te bevestigen. Uiteindelijk zijn we allemaal dieren."

Hooligans wijst ook op de vriendschapsband onder de leden. Is het niet wat zielig dat mensen zich zo laten meetronen om aan vrienden te geraken?

Wood: "Ongetwijfeld, maar je mag niet altijd oordelen over wat iemand daartoe drijft. Iedereen heeft daar zo zijn redenen voor door wat hem of haar in zijn leven overkomt. Het gaat niet toevallig om mensen die, op de scheepswerf of in een bank, een hele week lang werken, nauwelijks hun vrouw en kinderen zien en weinig variatie in hun leven of toekomst hebben, behalve nog meer werken. Uiteindelijk komt het voor hen neer op de adrenalinestoot en hun plaatselijke bekendheid. Britse hooligans zijn legendes in hun buurt. Wie ben ik om daarover te oordelen? Zij waren wel zo hoffelijk om ons in hun wereld toe te laten en ons voor de film alles te leren over hun subcultuur."

Hoe ging dat om samen met hen op te trekken?

Wood: "De voorbereiding gebeurde eigenlijk door Charlie, ik ben pas later aan de groep voorgesteld."

Hunnam: "Aanvankelijk deed ik het in mijn broek. Maar Leo Gregory, die in de film Bovver speelt, kent het milieu vrij goed en voerde het woord. Langzaamaan hebben we de hooligans van de firm leren kennen op het moment dat een jonge kerel het leiderschap van de West Ham-firm (dezelfde als in de film, NK) overnam. Uiteindelijk loopt een groot deel van de film gelijk met zijn ervaring."

Is het geloofwaardig dat een Amerikaan in een firm geaccepteerd geraakt?

Hunnam: "Moeilijk te zeggen. Zij zijn erg beducht voor infiltraties van politie of journalisten. Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Vooral omdat Matt via familie en door een vooraanstaand lid in het milieu wordt geïntroduceerd."

Wood: "(lachje) We hebben het geloofwaardig gemáákt. Alles kan, niet?"

Is het finale plaatje dat de film van hooliganisme ophangt oppervlakkig?

Wood: "We zijn zo eerlijk mogelijk gebleven en hebben die wereld zo waarheidsgetrouw mogelijk weergegeven. Het is vrij accuraat. Het verhaal dat we vertellen is een eerlijk verhaal dat hooligans zo echt mogelijk probeert weer te geven. Ook al was het lowbudget en was er weinig tijd. Maar eigenlijk komt dat het samenwerken ten goede."

Hunnam: "Mmm, een beetje meer diepgang had wel gemogen. Film moet zo authentiek mogelijk zijn. Iets meer drijfveer van de karakters had geen kwaad gekund. Het zijn keuzes die in film helaas moeten worden gemaakt en nog een verhaallijn meer had het wellicht te gecompliceerd gemaakt."

Het einde van de film is ietwat dubieus. Legitimeert de film hooliganisme of geweld?

Wood: "Het legitimeert bepaalde aspecten, maar alleen wanneer het gaat om broederschap, loyaliteit en je mannetje staan. Het einde van de film verheerlijkt zeker geen geweld, alleen de eventuele positieve gevolgen van hooliganisme. Voor Matt betekent dat een herwonnen vertrouwen, het vinden van zijn eigen kracht en het zich niet langer laten intimideren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234