Dinsdag 22/06/2021

Interview met de Australischewijngoeroe Grant Burge

frank van der auwera

Mister Shiraz

Grant Burge behoort zonder twijfel tot de 'Big Ten' van de Australische wijnmakers. In zijn dooie eentje is deze veteraan haast verantwoordelijk voor de renaissance van Barossa Valley, nu een van de stergebieden uit Australië. Voor hij naar Brussel kwam voor de Megavino-beurs, hadden wij met hem een gesprek over zijn wijnfilosofie.

Sinds Grant Burge in 1988 zijn privé-wijnimperium stichtte, na de verkoop van het familiedomein aan de grote Mildara Group, heeft hij zich vooral toegelegd op het ontwikkelen van zijn kruidige, vlezige en fruitstuwende shiraz-cuvées, met name die uit de Filsell-wijngaard. Waar de meeste Australische wijnmakers nog steeds meesters zijn in het mengen van druiven uit verschillende regio's, zweert Grant Burge voor zijn topgamma koppig bij de authentieke Barossa-origine.

FvdA: Persoonlijk ben ik een grote fan van shiraz. Wat trekt u als wijnmaker aan in deze variëteit?

Grant Burge: "Ach, ik ben gewoon gek van de 'flavours' die een goede shiraz bezit! Shiraz was trouwens een van de eerste druivenvariëteiten die in Barossa - de streek zo'n 80 km noordelijk van Adelaide, de hoofdstad van Zuid-Australië - werd aangeplant en het daar van bij de start uitzonderlijk goed deed. Het klikte meteen perfect tussen de druif, de bodemstructuren en het klimaat van Barossa.

"Shiraz is voor mij een druif waarmee je vele kanten uit kunt. Je kunt ze gebruiken om er zowel rode schuimwijn mee te produceren als versterkte wijnen en natuurlijk kwaliteitstafelwijnen. Het is trouwens dankzij deze laatste categorie wijnen dat shiraz eindelijk wereldwijd erkend wordt als een grote druif."

Hoe moet volgens u een goede shiraz smaken?

"Daar bestaan eigenlijk geen vaste regels voor. Persoonlijk zoek ik in shiraz rijpheid, aromatische rijkdom en een prachtige donkere, intense kleur. Het boeket en de smaak van rijpe pruimen, bessen en specerijen. Natuurlijk zullen de vinificatiemethode en de eiksoort die voor de rijping werd gebruikt een invloed hebben. Amerikaanse eik wordt vooral ingeschakeld voor het zoete, vanillerijke karakter, maar ook Franse eik kan briljant gecombineerd worden met het fruittemperament van de shiraz."

Is shiraz een 'moeilijke' druif om mee te werken?

"Een van de verklaringen dat shiraz zo sterk presteert en zo'n dominante variëteit blijkt in Barossa, is precies dat het een betrouwbaar ras is, dat vrij goed te managen valt. Vergeet niet dat Barossa Valley een van de gebieden is die vorige eeuw relatief ongeschonden bleef door de Phylloxera-plaag (druifluis), die toen overal wijngaarden decimeerde. Dat maakt dat we nu een grote 'voorraad' van de oudste shirazstokken ter wereld bezitten."

In de literatuur worden shiraz en zijn Franse neefje syrah meestal als bijna identiek beschouwd. Persoonlijk vind ik dat ze soms weinig gemeen hebben met elkaar. Wat denkt u ervan?

"Ik geef u gelijk: shiraz en syrah verschillen op veel domeinen, ook al kunnen ze beide tot schitterende wijnen leiden. Maar zeker zo belangrijk zijn factoren zoals de soorten klonen die worden gebruikt, het klimaat waarin ze groeien, de bodems waarin ze wortelen, de rijping die ze ondergaan, het soort eiken vaten, etcetera. Traditionele vinificatietechnieken scheiden vaak Franse en Australische wijnen, en dus niet alleen het verschil tussen shiraz en syrah. Ook bij andere variëteiten zullen de wijnmakers en hun vinificatie voor een groter onderscheid zorgen dan de druivensoorten op zich."

Barossa Valley is reeds langer uw dada. Vanwaar deze Grote Liefde?

"Mijn inzet en passie voor Barossa is inderdaad absoluut. Daar heb ik een goed motief voor: ik ben fier dat ik de vijfde generatie ben van een dynastie van wijnmakers en druiventelers die reeds sinds de 19de deel uitmaken van Barossa Valley. Mijn overoudgrootvader John Burge emigreerde uit Engeland hierheen omstreeks 1854. Hij gaf zijn wijnvakmanschap door - onder begeleiding van zijn vader Colin - aan de volgende generatie. Ikzelf begon mijn wijnmakerscarrière in 1970 in de Southern Vales Winery in McLaren Vale.

"Barossa verdient het zonder meer om als een van de grootste kwaliteitsregio's ter wereld erkend te worden. Er wordt trouwens al meer dan 150 jaar druiven gekweekt en wijnen gemaakt. Het gebied is gezegend met fantastische bodems en een mediterraan klimaat, met koele en natte winters plus traag een opwarmende zomer, zodat het fruit optimaal kan rijpen en er niet te veel ziektes optreden. En ik wil alles doen om die erkenning mee te bewerkstelligen. Kijk, mijn credo luidt: wijnen worden geboren in de wijngaard en de wijngaard is de wieg van de wijnkwaliteit. Met die gedachte in het achterhoofd, heb ik een van de meest uitgebreide netwerken van - voorlopig - dertien premium kwaliteitswijngaarden in Australië uitgebouwd, die strategisch gepositioneerd liggen over heel de streek. Want ook in deze Barossa zitten er duidelijk subregionale verschillen in wijngaarden en microklimaten. Ik heb mijn wingerds dan ook duidelijk geselecteerd in functie van hun geschiktheid voor specifieke druivenrassen. Zoals je weet vereist elke variëteit specifieke terroirs en microklimaten. We hebben aan deze combinaties veel tijd gespendeerd. Want als er één ding is waaraan ik vanaf dag 1 van mijn wijnmakersleven vasthoud, is het: laat altijd de juiste druiven op de juiste plekken groeien." In uw nieuwe trendwijn 'The Holy Trinity' mengt u druiven uit Europa en de Nieuwe Wereld. Dat is een praktijk die weinig Australische wijnmakers volgen, want ze beperken zich meestal tot 'klassieke' mengelingen shiraz-cabernet. Hoe komt dat?

"Als ik een blend maak, hanteer ik een bepaalde logica en creativiteit: ik wil een wijn produceren die het best de karakters van de individuele druivenvariëteiten uitdrukt, maar dan wel op een 'hoger', complexer kwaliteitsniveau. In 'The Holy Trinity' heb ik zo inderdaad grenache, shiraz en mourvèdre gecombineerd, maar eigenlijk was het een eenvoudige beslissing: de drie variëteiten excelleren in Barossa en blijken uitermate harmonieus als je ze combineert." Shiraz was ooit een vergeten druif, maar de topwijnen halen nu topprijzen. Is dat op termijn geen handicap? Zal de internationale consument niet terugkeren naar de 'vertrouwde' Franse cru's, als hij ze toch maar even duur moet betalen?

"Het is inderdaad waar dat topshiraz de voorbije jaren zeer duur is geworden. Eigenlijk kun je zeggen: tegenwoordig zijn alle kwaliteitscru's uit het topgamma peperduur. Als je het op wereldschaal bekijkt, blijft Australië een kleine producent van topwijnen. Er is bijvoorbeeld maar een klein aanbod van Barossa top premium shiraz: dat verhoogt de druk op de prijzen."

Een nog vaak gehoorde kritiek op wijnen uit de Nieuwe Wereld luidt: ze kunnen niet verouderen, mijnheer! En oogstjaren zijn er nutteloos, want alle oogsten gelijken op elkaar. Gaat dat argument op voor de Australische wijnen die na 1990 werden gebotteld?

"De stelling dat onze wijnen niet kunnen verouderen, is niet correct. We beschikken bijvoorbeeld over een pak prachtig gerijpte wijnen, maar dan wel in piepkleine volumes. In de jaren zestig en zeventig werden onze wijnen populair en de wijnproductie in Australië verlegde zich stilaan van versterkte, zoete wijnen naar tafelwijnen. Naarmate de vinificatietechnologie verbeterde, evolueerde ook - weliswaar marginaal - de structuur van de wijnen, in de zin van: er worden nog slechts weinig 'slechte' wijnen geproduceerd. Er is de laatste jaren een enorme kwaliteitssprong gemaakt. Ik zeg altijd: we krijgen als wijnmakers elk jaar maar één kans om onze mogelijkheden te maximaliseren. En die kans is de zes tot zeven weken durende periode van de oogst. Dan moeten we ons bewijzen."

En wat drinkt u het liefst privé, Australisch of niet-Australisch?

"Ik hou ervan een zo ruim mogelijke waaier te drinken. Ik hou bijvoorbeeld van de Rhônestijl, van Bordeaux én van Barossa, maar ook de oudere Tawny's uit Portugal hebben een speciaal plekje in mijn privé-kelder. Het is toch fantastisch als je permanent iets nieuws of iets bijzonders in je glas kunt ontdekken, in functie van je stemming en omgeving?"

Is wijn voor u ook het ideale middel om te ontspannen?

"Mijn werk is mijn hobby, dus ik ben een gelukkig man. Mijn hart ligt in de landbouw: als een deel van onze business bezitten we ook 5.000 schapen en 250 stuks fokvee, dus eigenlijk kun je zeggen dat ik me ontspan met 'boeren', in alle betekenissen van het woord."Slotvraagje: welke projecten staan er in uw agenda?

"Onze wijnportfolio groeit voortdurend: we bezitten nu meer dan 400 ha eigen wijngaard, waarvan de helft bestaat uit wat ze in Frankrijk Vieilles Vignes noemen, aanplant van minimaal twintig jaar oud. Maar we stoppen niet. Zo ben ik - samen met mijn vrouw Helen, die de marketingzijde controleert - bezig met de ontwikkeling van een eigendom dat 'Corryton Park' heet en in de streek van Eden Valley ligt. De volgende vijf jaar zullen we er onder andere 240 acres wijnstokken aanplanten en het charmante, vroeg-Australische landhuis opknappen. En natuurlijk gaan we op wijngebied verder met onze experimenten die al tot 'The Holy Trinity' leidden. U mag in de toekomst dus nog meer nieuwe, bijzondere wijnen van ons verwachten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234