Dinsdag 18/01/2022

'Interventie is noodzakelijk'

Dat de Amerikanen bommen droppen boven Libië om IS te verdrijven, vindt de Belgische prof Dirk Vandewalle (University of Dartmouth) een goede zaak. Op lange termijn pleit hij zelfs voor een brede westerse interventie. 'Dat is de enige weg naar stabiliteit.'

Amerikaanse troepen nemen sinds maandag IS-strijders in de Libische kuststad Sirte onder vuur. Een grote verrassing vond Dirk Vandewalle dat niet. Hij trok in de jaren 70 van het West-Vlaamse Lichtervelde naar de Verenigde Staten en specialiseerde zich in Libië. Sindsdien mocht hij onder meer de VN adviseren over een mogelijke heropbouw van het gigantische land.

Zullen de Amerikanen erin slagen IS uit Libië te weren?

"Dat denk ik wel. De aanhangers van IS zijn geografisch behoorlijk geïsoleerd. Bovendien is de terreurgroep helemaal niet populair in de rest van het land; de meeste IS-strijders zijn ook geen Libiërs."

Bij elke luchtaanval loop je het risico dat er onschuldige slachtoffers vallen en dat IS zo weer voet aan grond krijgt.

"Hier denk ik niet dat er zo'n terugslag komt. De Libiërs zijn eigenlijk wel blij dat die IS-doelen gebombardeerd worden. En de kans dat hier heel erg veel slachtoffers bij vallen, is relatief klein."

Waarom nu?

"Uiteraard omdat de Europese Unie zich steeds meer zorgen maakt. IS staat in Libië echt aan de poort van de EU en de kans dat strijders zich bij de immigranten voegen, is reëel.

"Verder is het een goed moment om de regering van nationale eenheid te ondersteunen, die erop aansturen dat de VN te hulp schiet. Vooral voor de Amerikanen is dat belangrijk."

Hoeveel legitimiteit heeft die regering bij de Libische bevolking?

"Dat is de vraag van 1 miljoen. In Libië zijn er geen polls, dus het is erg moeilijk te achterhalen hoe de bevolking tegenover het nieuwe regime staat. De regering van nationale eenheid heeft op dit moment een goede toegang tot de financiële middelen van het land. Maar of ze echt de legitimiteit hebben om aan zet te blijven, betwijfel ik."

Wat is het alternatief?

"Ofwel gaan we terug naar de chaos die we de voorbije vier, vijf jaar hebben gezien. Ofwel komt er een echte interventie van het Westen, gesteund door de VN en de NAVO. Je merkt dat daar steeds meer steun voor komt. Maar eerst willen ze afwachten hoe het loopt met de strijd tegen IS.

"Ik denk dat we zo'n militaire interventie nodig hebben. Ik denk niet dat de Libiërs hier zelf zullen uitgeraken. Sinds het einde van Muammar Kadhafi is het land herleid tot chaos. Alle pogingen om tot een democratisch proces te komen, zijn op niets uitgedraaid. Het blijkt natuurlijk een zeer complex land, met een lappendeken aan etnische groepen, families en regio's. Enkel een grote interventie, mét boots on the ground, kan tot stabiliteit leiden."

In uw bio staat dat u Kadhafi persoonlijk hebt ontmoet en dat u goede contacten onderhoudt met zijn familie. Hoe zit dat precies?

"Ik heb dat ook al gelezen, al is de waarheid een pak minder spectaculair. In de jaren 80 heb ik Kadhafi ooit geïnterviewd voor mijn eerste boek. Ik was een van de tien personen die hem die dag mocht interviewen, en dat is uiteindelijk op een nietszeggend gesprek uitgedraaid.

"In de jaren daarna heb ik ook wel contact gehad met zijn zoon Saif al Islam, omdat die zich - net zoals ik - bezighield met diplomatieke initiatieven. Maar zeggen dat ik de Kadhafi's goed ken, is sterk overdreven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234