Internetseks, chantage en schandalen
Internetseks, chantage en schandalen zijn vanavond de belangrijkste (geheime) ingrediënten van The Secret Life of Michael Fry, een nieuwe driedelige Britse
dramaserie vol zwarte humor van Channel Four.
Londen / Van onze medewerker
Patrick Bremmers
Michael Fry, een wat naïeve jonge planoloog en alleenstaande vader in een klein badplaatsje in Wales, raakt tot op zijn oren verliefd op het internethoertje Donna (actrice Rosie Marcel). Van die beroepsgroep had Michael nog niet in zijn stoutste dromen kunnen hopen dat zij zich ooit in zijn woonplaats, het saaie Llangruych, zou vestigen. Donna is de katalysator die Michael aanzet zijn familie, zijn woonplaats en zelfs zijn leven te redden uit handen van de meedogenloze planners van de hypermoderne stadsvernieuwing. Daarbij stuit hij op een web van corruptie, onechte façades en begerigheid dat zijn weerga niet kent.
Het script voor Michael Fry is van de gerenommeerde tv-scenarist Paul Abbott, van wie de Nederlandse televisie al het relatiedrama Reckless uitzond en later deze zomer het sociale drama Butterfly Collectors programmeert. Qua sfeer, vormgeving en setting komt Michael Fry dicht in de buurt van de grimmige films van David Lynch.
Abbott schreef Michael Fry oorspronkelijk als een serieus drama met een morele boodschap: het romantische verhaal van een politieman die verliefd wordt op een prostituee. Hoe meer ik mezelf echter voorhield dat het geen conventioneel drama mocht worden, lacht Abbott, hoe meer ik erachter kwam dat ik juist het ene na het andere cliché ging gebruiken. "Het werkte met andere woorden van geen kanten en ik besloot het roer om te gooien. Jaren geleden had ik eens ooit voor mezelf een halve pagina gekrabbeld over iets dat te maken had met stadsvernieuwing. Het boeide me als leek dat planologen door een aantal gebouwen tegen de grond te gooien, een oorspronkelijk troosteloze buurt ineens helemaal om kunnen toveren, een hele commune zomaar ineens uit elkaar kunnen rukken. Bovendien, wanneer je als ambitieuze stadsontwikkelaar zo'n hardleers concept als de zee tegenover je hebt, kun je weinig kanten op. En dat zorgt dus voor enorm veel innerlijk conflict. Een ideaal gegeven dus voor een tv-drama."
Opvallende rollen zijn er voor Ewen Bremner (Spud uit Trainspotting) alias de onhandige en wat sullige Michael Fry, Robert Pugh (beter bekend als Father Matthews uit The Lakes) als Michaels chef Hugh Wentworth-Davies en Michael Kitchen in de rol van pooier. Vooral die laatste rolverdeling is opmerkelijk. "Michael stond me al vroeg in het schrijfproces voor ogen als pooier Herbie", zegt Abbott, die naar eigen zeggen "vocht en vocht" om de andere medewerkers te overtuigen dat Kitchen de enige en juiste keuze was. "Mensen kunnen zich Michael Kitchen namelijk niet voorstellen als pooier omdat hij een te Engels gezicht zou hebben. Maar ik vind hem in Michael Fry juist harstikke 'sleazy' en heel overtuigend. Kitchen is gewoon een fantastisch acteur. Hij ziet er alleen uit alsof hij door alles en iedereen in de steek is gelaten. Het is net alsof je hem een por wilt geven, aan wilt moedigen van 'je kunt het wel, hoor'. Ik denk dat hij een heel intelligente pooier neerzet. Veel meer 'fucked up' dan de typische Londense East End-gangster. En dat was precies de bedoeling."
Ondanks de troosteloosheid, grimmige sfeer en sombere uiterlijk houdt Abbott voet bij stuk dat The Secret World of Michael Fry vooral een optimistisch drama is. "Het is een hoopvol stuk, want de onderliggende boodschap is dat er zelfs uit de "deepest darkest shit hole" een uitweg is", lacht de schrijver. "Voor Michael komt zijn redmiddel er in de persoon van Donna. Het internet heeft ook Wales bereikt en het betekent dat ook voor mensen in dergelijke kleine plaatsjes geldt dat met een druk op de knop de wereld aan je voeten ligt. Toegeven, het is een beetje een perverse gedachte om juist zijn uitweg een heroïnehoertje te laten zijn, maar daarin zit juist ook weer de humor van het stuk."
The Secret Life of Michael Fry, Ned 3 21.07