Vrijdag 03/04/2020

Internetgoeroe trekt stekker uit SonicAngel

Bart Becks stopt definitief met SonicAngel, het crowdfundingplatform waarmee hij enkele jaren geleden muziekartiesten wou lanceren. Hij brengt het project onder in Angel.me, een nieuw crowdfundingproject waarmee hij technologiebedrijven een duw in de rug wil geven. Al laat hij bij SonicAngel ook veel gedupeerden en schulden achter.

Bart Becks staat vijf hoog in een gebouw aan de Dansaertstraat in Brussel. Het is 2012 en hij spreekt bevlogen over de projecten die hij op stapel heeft staan. Het gebouw, eerder een loft, is geïmproviseerd gemeubileerd. Hier en daar staat een bureau met een laptop, er staat een televisie waar je videospelletjes op kunt spelen, er hangt de sfeer van een start-up in Silicon Valley.

Becks heeft flair, ontegensprekelijk, maar ook een tomeloze ambitie die zich niet altijd even hard stoort aan de werkelijkheid. Hij heeft het over SonicAngel en hoe het crowdfundingplatform op het punt staat een kantoor te openen in Singapore en Los Angeles. SonicAngel moet hét nieuwe businessmodel worden in de krimpende muziekindustrie.

Het bedrijfje neemt effectief een vliegende start, met de lancering van jonge artiesten als Tom Dice, Iris en Mathieu & Guillaume. De eerste twee vertegenwoordigen ons land op het Eurosongfestival in respectievelijk 2010 en 2012. Samen met Becks' vlotte stijl en zijn succesvolle verleden als CEO bij Belgacom Skynet, en daarna bij SBS Broadcasting en Netlog, zorgt het ervoor dat hij veel verkocht krijgt.

Gebakken lucht

Maar een groot deel van wat hij zegt, blijkt niet veel later gebakken lucht. Het gaat helemaal niet goed met SonicAngel en van een kantoor in Singapore of Los Angeles is nooit sprake geweest. Maurice Engelen, Tom Dice en nog anderen verlaten zo snel als ze kunnen het label. Beiden zijn vandaag niet bereid iets over hun avontuur te vertellen. "Ik heb het achter mij gelaten, ik heb geen contact meer met Bart", aldus Engelen.

Vandaag blijft van SonicAngel alleen de naam en een blitse website over. "SonicAngel bestaat niet meer, alleen wil Becks niet toegeven dat het een mislukking is. Het is de enige reden waarom die website er nog is", zegt een voormalige artiest van het label. "Wat hij achtergelaten heeft, is een financiële puinhoop waar heel veel mensen de dupe van zijn geworden, zowel fans als artiesten. Ik kan niet zeggen hoeveel geld ik eraan ingeschoten heb, maar het is een heel groot bedrag."

Een insider getuigt: "Het enige kantoor dat SonicAngel ooit had, was een morsig café in Herselt, meer niet. Het was allemaal één grote zeepbel. Ik schat dat hij me nog enkele duizenden euro's moet, maar ik denk niet dat ik ze nog terug zie. Hij reageert niet op aanmaningen of aangetekende brieven."

Grote namen

Bart Becks vertelt vandaag dat SonicAngel verdwijnt en onder de koepel van zijn nieuwe initiatief, Angel.me, gestopt wordt. Daar moeten allerlei soorten projecten een plaats krijgen die met crowdfunding te maken hebben. Maar hoe het dan verder moet met de artiesten en fans die geld staken in SonicAngel? "Alle lopende dossiers worden een voor een bekeken", vertelt hij. "Als er nog iets terug te betalen is, zal dat gebeuren. Alleen is dat in veel gevallen niet mogelijk, omdat er gewoon niet genoeg verkocht werd. In heel veel gevallen werden er maar vijftig of honderd exemplaren verkocht. Al het geld dat we via crowdfunding binnen kregen, ging naar de productie van de artiesten. We streken daar zelf niets van op. Helaas bleken de investeringen niet altijd te renderen."

Het falen van SonicAngel belet niet dat Bart Becks vandaag een nieuw crowdfundingproject start en daar ook grote namen heeft voor weten te strikken. Electrabel GDF Suez, goudengids.be, hr-dienstverlener Securex en communicatiebedrijf Blue Bees zijn structurele partners van Angel.me.

"Ik merk dat er veel vraag is vanuit startende bedrijven naar zo'n platform. We hebben nu al verschillende aanvragen binnen die we aan het analyseren zijn", zegt Becks. "Crowdfunding hinkt in België nog achterop tegenover Nederland, Groot-Brittannië en zeker de VS, dat klopt, maar ik ben ervan overtuigd dat er ook hier genoeg potentieel is. We hebben ook een totaal ander businessmodel dan bij SonicAngel. Daar investeerden we ook in de begeleiding van bands, terwijl we nu enkel een platform aanbieden waar crowdfunding mogelijk wordt."

Belangenvermenging?

Toch rijzen er nog andere vragen bij het nieuwe project van Becks. Vandaag is Becks voorzitter van iMinds, het onderzoekscentrum en overheidsplatform dat digitale bedrijven ondersteunt. Dat ruikt naar belangenvermenging, al ziet Becks zelf dat niet zo. "Als je onderneemt, is het onvermijdelijk dat er hier en daar raakpunten zijn. Ik hou die dingen strikt gescheiden."

Wim De Waele, bestuurder bij SonicAngel en CEO van iMinds, zegt dat er mogelijk wel een probleem is. "De schijn van belangenvermenging is er, dat klopt, maar we willen daar zo transparant mogelijk in zijn. Het is aan de verantwoordelijke Vlaamse minister (Philippe Muyters) om dat te bekijken en te beslissen of Bart Becks voorzitter kan blijven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234