Dinsdag 11/05/2021

"Internetgiganten als Microsoft blokkeren de strijd tegen terreur"

Minister van Justitie Koen Geens. Beeld Photo News
Minister van Justitie Koen Geens.Beeld Photo News

Na Yahoo en Skype komt nu ook Microsoft in het vizier van het gerecht. Bij het parket van West-Vlaanderen loopt een onderzoek tegen de internetgigant omdat hij heeft geweigerd mee te werken met het gerecht in een zaak van cybercriminaliteit, schrijft De Standaard.

Volgens de wet moeten bedrijven die in ons land communicatiediensten aanbieden spontaan meewerken met het gerecht. Microsoft heeft dat geweigerd en is daarmee niet de eerste: het Hof van Cassatie veroordeelde in december Yahoo voor soortgelijke feiten en tegen Skype, een onderdeel van Microsoft, loopt voor de rechtbank van Mechelen al een strafzaak.

"De beperkte medewerking van providers belemmert terreuronderzoeken en brengt de veiligheid van burgers in gevaar", vindt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Vaak loopt de samenwerking moeilijk omdat de providers eenzijdig hun eisen opleggen aan veiligheidsdiensten die informatie vragen. Of ze willen dat het verzoek via een formele vraag tot samenwerking wordt gesteld, wat zeer omslachtig is."

Microsoft: "Onderzoek heeft niets te maken met strijd tegen terreur"

Het verhoor van technologiebedrijf Microsoft in België door het parket van West-Vlaanderen gaat over vorderingen "die niets te maken hadden met de strijd tegen terreur of andere levensbedreigende misdrijven". Zo reageert het bedrijf woensdag op het krantenbericht dat een gerechtelijk onderzoek loopt tegen het bedrijf en dat Amerikaanse internetreuzen de strijd tegen terreur belemmeren.

Daarnaast gaat het "om personen die niet in België verblijven, waardoor we ook rekening moeten houden met een hele reeks extra wetten en verdragen die op deze personen van toepassing zijn, zoals onder meer de lokale privacywetgeving", aldus de technologiereus. Microsoft wenst daar verder geen commentaar over te geven in het belang van het lopende onderzoek.

null Beeld EPA
Beeld EPA

"Altijd snel antwoord"

Het bedrijf wijst er wel nog op "al jaren vrijwillig en op constructieve wijze" samen te werken met de Belgische gerechtelijke overheden en politiediensten.

"Alle verzoeken van het Belgische gerecht om gebruikers van Microsoft-diensten te identificeren, worden naar Microsoft Corporation in de Verenigde Staten gestuurd volgens een procedure die samen met de Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU, nvdr.) werd vastgelegd", aldus nog Microsoft in een verklaring. Met die samenwerking moeten tijdrovende procedures vermeden worden.

Microsoft stelt tot slot nog dat het parket verzoeken om gebruikersgegevens mee te delen in een onderzoek naar terreuractiviteiten of misdaden waarbij sprake is van levensgevaar, zoals bijvoorbeeld vermiste kinderen, per e-mail rechtstreeks naar Microsoft Corporation stuurt. Daarbij wordt ook vermeld dat het om een dringend verzoek gaat.

Volgens het bedrijf volgt altijd een eerste antwoord met de beschikbare info binnen de 20 à 30 minuten, 24 uur per dag en 7 dagen op 7. "Informatie die niet onmiddellijk beschikbaar is, wordt zo snel mogelijk verzameld en overgemaakt aan het parket", meestal enkele uren later, klinkt het.

Sinds de aanslagen in Brussel op 22 maart zag het bedrijf een enorme stijging van het aantal verzoeken die verband hielden met de strijd tegen terreur. "Ook al deze aanvragen werden beantwoord binnen enkele uren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234