Dinsdag 23/04/2019

Bende van Nijvel

Internetforum Bende van Nijvel plat

Het internetforum werd offline gehaald na een klacht van een verdachte die was gelinkt aan Christiaan Bonkoffsky Beeld RV

Een druk bezocht internetforum met weetjes over de Bende van Nijvel is niet meer. Beheerder Michel Leurquin haalde het offline na een klacht van een verdachte die was gelinkt aan Christiaan Bonkoffsky.

Oud-rijkswachter en topcrimineel Bob Beijer liet zich via de Franstalige site van stichter Michel Leurquin verleiden tot openbare discussies met gangsters uit de vroege jaren 80. Michel Libert van het extreemrechtse Westland New Post beantwoordde er op eenvoudig verzoek vragen van iedereen. Oud-speurders en nabestaanden postten er dossierstukken. En nu lijkt het over.

Op 15 jaar tijd genereerde tueriesdubrabant.winnerbb.com zo’n 100.000 berichten. Om en bij de 1.400 gebruikers registreerden zich. Dagelijks was er activiteit, opgedeeld over de tientallen hypothesen en denksporen in het al 37 jaar lopende onderzoek naar de bende die 28 mensen vermoordde.

Rijkswachtpiste

In 2017 raakte bekend dat de Aalsterse oud-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky kort voor zijn dood aan zijn broer opbiechtte bij de Bende betrokken te zijn geweest. Het federaal parket liet eind vorig jaar weten dat het Bonkoffsky niet langer als verdachte ziet, maar op het forum doken recent nieuwe gegevens op rond een andere betrokkene in de sfeer van ‘de rijkswachtpiste’. Hij stapte naar het Brusselse gerecht met een klacht. Hij eist de verwijdering van alle op hem betrekking hebbende posts.

Leurquin werd vorige week door een onderzoeksrechter als getuige ondervraagd. Hij zegt geen andere mogelijkheid te zien dat het hele forum offline te halen. Dat gebeurt niet op last van justitie, maar omdat de man zich niet wil blootstellen aan financiële schadeclaims. Volgens Leurquin valt het forum door zijn omvang onmogelijk door één persoon te modereren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.