Zaterdag 10/04/2021

Technologie

‘Internet of things’ in België? Niet voor morgen

null Beeld Gettyimages
Beeld Gettyimages

De verschillende regeringen van ons land raakten het woensdag niet eens over de veiling van de licenties voor 5G, het supersnelle mobiele internet. Wat betekent dat voor de Belgische consument?

Als alles goed gaat, heeft de wereld op de Olympische Spelen van 2020 in Japan een werkend nieuw 5G-netwerk. Dat supersnelle mobiele netwerk moet alles en iedereen met elkaar in verbinding brengen. Het zal 4G vervangen, de huidige generatie – daar wijst de letter ‘g’ op – mobiele telefonie. Verbond de eerste generatie de robuuste mobiele telefoons uit de jaren 80, dan voegde elke daaropvolgende generatie daar een nieuw element aan toe (zie illustratie).

Die nieuwe generatie zal logischerwijs in meer breedband en sneller internet voorzien. U zal dus nog meer naar Netflix kunnen kijken op uw gsm. “Daarnaast hebben we alsmaar meer sensoren die verbonden kunnen worden met elkaar: in de landbouw, langs de wegen, noem maar op”, zegt Michael Peeters, hoofd Connectiviteit bij Imec, het Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie. “Die willen de data doorsturen, maar daar is het huidige netwerk niet op voorzien. Dat is gebouwd vanuit het idee dat het allemaal om mensen met een telefoon gaat.”

De combinatie van die twee zaken maakt bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s mogelijk. Die moeten informatie zo snel mogelijk kunnen verwerken om alle mogelijke manoeuvres te kunnen inschatten. “Of denk aan een ambulanceteam dat ter plaatse kan opereren omdat het aangestuurd wordt door een dokter in het ziekenhuis”, zegt Peeters. Ook artificiële intelligentie (AI) is onlosmakelijk verbonden met die evolutie. “AI zal onze beste vriend worden”, meent Sofie Pollin, professor telecommunicatie (KU Leuven). “Iedereen zal het gewoon worden om tegen zijn telefoon te praten.”

Verdeelsleutel voor winst

Alle Europese landen veilen dezer dagen de licenties voor 5G. Bedoeling was dat België daar woensdag het licht voor op groen zou zetten. Daarna zouden de verschillende telecomoperatoren, Proximus, Telenet, Orange en een mogelijke vierde speler, kunnen bieden op de frequenties voor 5G. Dat lukte dus niet, met een maandenlange vertraging tot gevolg. Het volgende Overlegcomité tussen federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten vindt immers pas volgende maand plaats: te kort voor de verkiezingen om het dossier rond te krijgen.

Struikelblok was de verdeelsleutel voor de winst. Traditioneel gaat 80 procent daarvan naar het federale niveau en 20 naar de deelstaten. De deelstaten, Vlaanderen op kop, wilden meer. “Een ordinaire centenkwestie blokkeert de economische toestand van ons land”, verzuchtte federaal minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) achteraf.

Een hele dag rolde iedereen over elkaar om te benadrukken hoe spijtig dat uitstel wel niet is. “Dit land ontbreekt het aan een gedeelde visie over de digitale infrastructuur van de toekomst en is dus niet klaar voor de uitrol ervan”, zei Bruno Segers, voorzitter van Flanders Investment & Trade (FIT). “Daardoor zullen consumenten langer moeten wachten op nuttige en prettige toepassingen”, klonk het bij het Verbond van Ondernemingen (VBO). Verschillende actoren wijzen er ook op dat ons land zo veel bedrijven en dus jobs dreigt mis te lopen.

null Beeld grafiek DM
Beeld grafiek DM

‘Schijnoplossing’

Al loopt niet iedereen zo van hard van stapel. “Goh, zo’n uitrol duurt jaren. Maken die paar maanden dan het verschil?”, vraagt Michael Peeters zich af. “Daarnaast lopen er nu al verschillende tests op basis van voorlopige licenties. Het is niet dat die plots worden stopgezet.” Het is dan ook de vraag of de gewone consument iets zal merken van de vertraging. De uitrol van het 5G-netwerk is gepland voor 2020. In een eerste fase zullen vooral bedrijven daarop inspelen. Volgens sommigen zal de gewone consument toch pas later gebruik kunnen maken van toepassingen gebaseerd op 5G.

Net als technologiefederatie Agoria pleit Peeters ervoor om de veiling van de frequentieband voor 5G los te koppelen van die van de andere frequenties, waar 3G en 4G nu op zitten. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gaf woensdag in het Vlaams Parlement te kennen zo’n oplossing genegen te zijn. Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat bij De Backer, die spreekt over “een schijnoplossing waarbij de echte uitrol van het 5G-netwerk belemmerd wordt”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234